Τέλος στην αγωνία - Εντοπίστηκε σώα, γύρω στις 17:00, η «Κυρά της Κινάρου»

Τέλος στην αγωνία - Εντοπίστηκε σώα, γύρω στις 17:00, η «Κυρά της Κινάρου»

Η μοναδική κάτοικος του ακριτικού νησιού παρέμενε αγνοούμενη επί τρεις ημέρες - Εντοπίστηκε από τους διασώστες που έφτασαν με super puma στο νησί

 
 
Εντοπίστηκε σώα η κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, με την οποία είχε διακοπεί η επικοινωνία εδώ και τρεις ημέρες. Γύρω στις 17:00 προσγειώθηκε στην Κίναρο, προερχόμενο από τη Ρόδο ένα Super Puma στο οποίο επέβαιναν ένας στρατιωτικός γιατρός και ομάδα διασωστών.

Μόλις εντόπισαν τη γυναίκα τη ρώτησαν αν είναι καλά στη υγεία της και αν θέλει να αναχωρήσει μαζί τους. Αφού τους διαβεβαίωσε ότι είναι καλά και ότι έχει εφόδια, το ελικόπτερο αναχώρησε. 
 
 


Ποια είναι η κυρά-Ρηνιώ 

Η κυρά-Ρηνιώ έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 μέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

kinaros


Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Φοβάμαι πως, αν κλείσω τα μάτια μου, το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω».

stefanis-rinio
stefanis-rinio1
stefanisrinio2Λίγα λόγια για την Κίναρο και τη σημασία της 

Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού και έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού.

Το νησί από το 2000 έχει μία μόνιμη κάτοικο και οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό κάθε εβδομάδα. Συνήθως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει σύνδεση για μία ή παραπάνω ημέρες.
Manolis Xatziantoniou desk