Νέα τηλεφωνική απάτη στην Κω - Δείτε κάποιους από τους αριθμούς τηλεφώνου από τους οποίους καλούν

Νέα τηλεφωνική απάτη στην Κω - Δείτε κάποιους από τους αριθμούς τηλεφώνου από τους οποίους καλούν

Δεκάδες οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης στην Κω , όπου επιτήδειοι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου ισχυρίζονται, ότι είναι της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό και προσπαθούν να καθοδηγήσουν  τους χρήστες σε κάποιες ενέργειες που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποκλοπή δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Οι επιτήδειοι κάλεσαν μέχρι και το τηλέφωνο επικοινωνίας του Kosnews24.gr, από τον αριθμό 401762019302 ο οποίος κατά τη διάρκειατης τηλεφωνικής επικοινωνίας μετατράπηκε σε 21170671ΧΧ( ή 21561665ΧΧ) . Η πρώτη ερώτηση, την οποία έκανε νεαρή κοπέλα μιλώντας αγγλικά, ήταν αν αυτός που σηκώνει το τηλέφωνο μιλάει αγγλικά. Όταν η απάντηση ήταν θετική τότε παρουσιάτηκε ως ομάδα του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Στη συνέχεια προσφέρθηκε να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) και να εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

Όταν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, έγινε αντιληπτή η απάτη και αναφέρθηκε η αστυνομία, η γυναίκα που πήρε τηλέφωνο μιλώντας αγγλικά, άρχισε να βρίζει χυδαία σε σπαστά ελληνικά και έκλεισε το τηλέφωνο.

Ο τρόπος δράσης των δραστών.

Ο απατεώνας, αφού καταφέρει να γίνει πειστικός για τις προθέσεις του επιχειρώντας ακόμα και να “προβλέψει” το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσει έτσι την εμπιστοσύνη του θύματός του μέσα από την τεχνική του Social Engineering, οδηγεί τα ανυποψίαστα θύματα σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς ιστοχώρους όπου αποκτά δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης.

Αφ’ ότου αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, μπορεί να προβεί στα ακόλουθα

Παραπλανώντας το θύμα ζητά την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), για να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα όπως, όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κλπ. Αποκτά έλεγχο στον υπολογιστή από μακριά και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις ώστε ο υπολογιστής καθώς και τα προσωπικά στοιχεία να καθίστανται ευάλωτα.

Προσβάλλει τον υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του.

Με ψεύτικες παραστάσεις και τη γνωστή τεχνική εξαπάτησης μέσω του ψαρέματος ζητά πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσει να χρεώσει για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης ή πληρωμή κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

Οδηγεί τα θύματα σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητά να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.

Καλό είναι όποιοι συμπολίτες μας δέχονται τέτοιου είδους τηλεφωνήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδουν τα στοιχεία τους σε διάφορους επιτηδείους.

ADVERTORIALS