Ιδέες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κω

Ιδέες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κω

Ιδέες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κω

Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Κω έχουν ξεκινήσει, με το νησί να έχει φορέσει τα γιορτινά του, από άκρη σε άκρη.

Τις ημέρες αυτές την τιμητική τους έχουν φυσικά τα γλυκά, το καλό φαγητό και οι μικρές καταχρήσεις. Πρόκειται κυρίως για οικογενειακές γιορτές, που ο περισσότερος κόσμος πέρνα μαζί με συγγενείς και φίλους. Παρότι ο χειμώνας στην Ελλάδα δεν έχει φέτος ακόμη δείξει τα “δόντια του”, συνήθως την εορταστική περίοδο οι έξοδοι δεν είναι και τόσο συχνές λόγω του κρύου. Χριστουγεννιάτικα παζάρια, το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε πλατείες και μουσικές εκδηλώσεις με τα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται πρόγραμμα. 

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μία πιο ιδιαίτερη ημέρα. Ο περισσότερος κόσμος περνά αρχικά την ημέρα σε κάποιο σπίτι και το βράδυ επισκέπτεται συνήθως κάποιο νυχτερινό μαγαζί, διασκεδάζοντας εκεί έως το πρωί. Ας δούμε κάποιες ενδιαφέροντες επιλογές για το τι μπορεί να κάνει κανείς και την ημέρα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κω:

Προετοιμασία της βασιλόπιτας

Ανάμεσα στα έθιμα του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας, είμαι η προετοιμασία της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Μπορείτε φυσικά να την αγοράσετε από κάποιο κατάστημα έτοιμη, αλλά άλλη χάρη έχει το σπιτικό πράγμα, ιδίως δε αν το έχεις φτιάξει με τα χέρια σου ο ίδιος. Μπορείτε να βρείτε δεκάδες συνταγές για βασιλόπιτα στο διαδίκτυο, ενώ οι βασικοί τύποι είναι ουσιαστικά δύο, η βασιλόπιτα που μοιάζει με τσουρέκι και εκείνη που μοιάζει με κέικ. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το τυχερό φλουρί στη βασιλόπιτα πριν την βάλετε στον φούρνο.

Κάλαντα στους δρόμους του νησιού

Σε κάθε χωριό του νησιού ακούγονται από το πρωί τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Κατά κύριο λόγο αυτό το έθιμο αφορά τα παιδιά, που φροντίζουν να μαζέψουν παράλληλα ένα χαρτζιλίκι για κάποιο δώρο που επιθυμούν να αγοράσουν. Εάν ανήκετε σε κάποιο σύλλογο ή σε κάποια άλλη ομάδα μπορείτε και ως ενήλικες να βγείτε στους δρόμους και να τραγουδήσετε τα κάλαντα για το καλό του χρόνου ή για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό, συγκεντρώνοντας χρήματα.

Προετοιμασία του ρεβεγιόν στο σπίτι

Συνήθως το μεσημέρι της συγκεκριμένης ημέρας το γεύμα είναι κάπως πιο λιτό ή πρόχειρο, καθώς το βράδυ πραγματοποιείται το ρεβεγιόν, με πλήθος γλυκών και φαγητών. Εάν φιλοξενείτε εσείς κάποια τέτοια σύναξη, τότε είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να ετοιμάσετε μέχρι το βράδυ. Στην Κω συνηθίσουμε να φτιάχνουμε μπακλαβά την ημέρα αυτή και να μαγειρεύουμε τη γεμιστή “πούλλαν” μεταξύ άλλων.

Ρεβεγιόν σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία του ρεβεγιόν στο σπίτι, το δικό σας ή άλλων, μπορείτε να κλείσετε τραπέζι για ένα ωραίο γεύμα σε κάποιο εστιατόριο και να πραγματοποιήσετε εκεί το ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου. Στη συνέχεια, αν θέλετε, μπορείτε να πάτε σε κάποιο μπαρ ή νυχτερινό μαγαζί, στα Εξάρχεια ή αλλού, για να πιείτε και να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί. Σε όλο το νησί υπάρχουν μαγαζιά που διοργανώνουν τέτοια πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν.

Τυχερά παιχνίδια για το καλό του χρόνου

Την ημέρα αυτή συνηθίζουμε να παίζουμε λίγο, έστω και με μικρά ποσά, για το καλό του χρόνου. Ακόμη και αν δεν είστε γνώστες των τυχερών παιχνιδιών, σίγουρα ξέρετε πως να παίξετε 21 ή 31, είναι άλλωστε απλά θέμα μαθηματικών… Σε κάποια σπίτια την τιμητική της έχει ο “Θανάσης” ή η “μπιρίμπα” και εσχάτως το “πόκερ”. Εάν δεν καταφέρετε να βρείτε άλλους για να παίξετε και έχετε διάθεση, υπάρχει πάντα η επιλογή να παίξετε σε όλα τα online casino κάποια παρτίδα μπλακ τζακ ή να κάνετε μερικά γυρίσματα στη ρουλέτα.

Καλή πρωτοχρονιά!

ADVERTORIALS