Εκδηλώσεις μνήμης από τους Δωδεκανήσιους της Aμερικής για την 100ή επέτειο του αιματηρού Πάσχα του 1919

Εκδηλώσεις μνήμης από τους Δωδεκανήσιους της Aμερικής για την 100ή επέτειο του αιματηρού Πάσχα του 1919

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής που σε συνεργασία με τη Δωδεκανησιακή Νεολαία Αμερικής και το Κέντρο Ελληνικής Παιδείας, σήμερα Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, στις 2 το μεσημέρι, θα διοργανώσουν στο Κέντρο Ελληνικής Παιδείας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, 28 Dog Lane Storrs, C.T., 0628, μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την 100ή επέτειο από το αιματηρό Πάσχα του 1919 στο νησί της Ρόδου.


Τότε η Δωδεκάνησος ήταν υπόδουλη στην Ιταλία. Το συλλαλητήριο του Αιματηρού Πάσχα ήταν οργανωμένο σε παλλαϊκή κλίμακα. Έγινε συγχρόνως σε όλα τα χωριά της Ρόδου, την ίδια ώρα, μέσα κι έξω απ’ τις εκκλησίες, τη δεύτερη Ανάσταση, ζητώντας την ένωση όλης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.


Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε παντού σύμφωνα με τις οδηγίες: Να διαβαστεί στις 7 Απριλίου του 1919, σε όλες τις εκκλησίες, έτοιμο ψήφισμα για την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και να εγκριθεί δια βοής απ’ τον κόσμο. Όσοι θέλησαν να βγουν απ’ τον ιερό χώρο διαδηλώνοντας δημόσια την επιθυμία για ένωση με την Ελλάδα, αντίκρισαν την ωμή βία, που θύμιζε την εποχή της τουρκοκρατίας.


Αυτό συνέβη και στο Παραδείσι. Τα κυβερνητικά όργανα έχασαν την ψυχραιμία τους και χτύπησαν στο ψαχνό το πλήθος, με στόχο τον μπροστάρη και επικεφαλής Παπα-Λουκά και μια γυναίκα, την Ανθούλα Ζερβού. Όλη την ημέρα του Πάσχα κατά τη δεύτερη Ανάσταση, συνεχίστηκαν οι αψιμαχίες μεταξύ των Παραδεισιωτών και των Ιταλών στρατιωτών.
Στα αιματηρά αυτά γεγονότα (της 7ης Απριλίου 1919) τραυματίστηκαν 18 Παραδεισιώτες. Επίσης συνελήφθησαν και οι δυο δάσκαλοι του χωριού, ο Νικόλαος Μαγκαφάς και ο Κώστας Πανταζής. Οι χωριανοί όμως συγκεντρώθηκαν κι απαιτούσαν ή να συλληφθεί όλο το χωριό από τους Ιταλούς ή ν’ αφήσουν ελεύθερους τους δυο δασκάλους. Οι Ιταλοί, έντρομοι από τα διεθνή δυσμενή σε βάρος τους σχόλια, για να κατευνάσουν τα πνεύματα, έσπευσαν με τις επίσημες αρχές τους να συλλυπηθούν τις οικογένειες των θυμάτων για το «άτυχο» γεγονός, προσφέροντας μάλιστα και μεγάλες αποζημιώσεις.


Η Δωδεκανησιακή παροικία της Αμερικής, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των ηρώων, του παπα-Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σήμερα, κρατώντας ζωντανή την ιστορία αλλά και τους δεσμούς με την πατρίδα.

ADVERTORIALS