Φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια- Δύο νεκροί

Φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια-  Δύο νεκροί

Νεκρή μία μητέρα με το μωρό της - Η μάνα μεταφέρθηκε απανθρακωμένη ενώ οι πρόσφυγες περιφέρουν στον καταυλισμό το άψυχο σώμα του απανθρακωμένου μωρού - Νωρίτερα η μητέρα του μεταφέρθηκε απανθρακωμένη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με ιδιωτικό όχημα – Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις με διμοιρίες των ΜΑΤ να φτάνουν από την Αθήνα.

Σοκάρουν τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια, μετά τη φωτιά, που προκάλεσε τον θάνατο μιας μητέρας και του μωρού της. Κι ενώ η μητέρα μεταφέρθηκε απανθρακωμένη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, οι πρόσφυγες έχουν ανασύρει το άψυχο σώμα του μικρού μωρού από τα αποκαίδια του κοντέινερ το οποίο είναι καμένο και θρηνούν, περιφέροντάς το μέσα στον χώρο του καταυλισμού. Η ιστοσελίδα για λόγους δεοντολογίας δεν δημοσιεύει τις σκληρές εικόνες που διαθέτει.

Η μητέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ιδιωτικό όχημα. Ωστόσο η πρόσβαση των αρχών στο σημείο, για να παραλάβουν το βρέφος είναι αδύνατη, λόγω της αντίστασης των προσφύγων και μεταναστών δεν υπάρχει πρόσβαση στο σημείο.

Η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επικρατεί γενικευμένη αναταραχή. Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων, που πέταξαν δακρυγόνα. Ομάδα προσφύγων προσπάθησε να καταλάβει το κέντρο κράτησης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αυξάνονται συνεχώς.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε πέντε τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πηγές, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε εντολή σε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που θα περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ να μεταβούν με C-130 στη Μυτιλήνη, όπου πρόκειται να μεταβούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης ΟΙκονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Ξέσπασαν δύο φωτιές σε διαφορά 20 λεπτών

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που κάνει λόγο για δύο φωτιές, με διαφορά 20 λεπτών, τη μία εκτός του καταυλισμού και τη δεύτερη σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» εκτίμησε ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κυτελής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποσυμφόρφηση του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται 12.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του περιορίζεται στα 3.000 άτομα.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ

Τον χώρο καλύπτουν μαύροι καπνοί, ενώ σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, διακρίνεται ένα κοντέινερ να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και γύρω από αυτό πλήθος κόσμου.

Η φωτιά προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστών, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τον χώρο, τόσο λόγω των αντιδράσεων από τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και λόγω του πλήθους κόσμου που βρίσκεται στο hotspot.

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Οι καπνοί φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες κατέφυγαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη συνέχεια, η φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής, επεκτάθηκε και σε άλλους επτά οικίσκους. Στον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο διευθυντής του καταυλισμού που συλλέγουν πληροφορίες για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

moria1
moria2
moria3

protothema.gr

ADVERTORIALS