Διοικητής ΓΝ-ΚΥ Κω: Παράδοση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την Κατασκευή Νέου Νοσοκομείου στην Κω

Διοικητής ΓΝ-ΚΥ Κω: Παράδοση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την Κατασκευή Νέου Νοσοκομείου στην Κω

«Παράδοση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την Κατασκευή Νέου Νοσοκομείου στην Κω – Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται»

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

      

Παρακαλώ να δεχθείτε τα θερμά συγχαρητήριά μου για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις καλύτερες ευχές μου για την επίτευξη όλων των στόχων που έχετε θέσει , εσείς και οι συνεργάτες σας , προς όφελος του νησιού μας.

Ήμουν παρών στην χθεσινή τελετή ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών & Κοινοτικών Συμβούλων για την νέα δημοτική περίοδο 2019-2023. Με μεγάλη προσοχή παρακολούθησα την ομιλία σας στην οποία , πιστός στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, επαναλάβατε την στήριξή σας στη λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της υπόθεσης Κατασκευής Νέου Νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκατε στην ψήφιση ποσού 100,000€ για την επιχορήγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο. Η ενίσχυση των επικουρικών ιατρών από τους ΟΤΑ Α΄& Β’ βαθμού με το χρηματικό βοήθημα του ν. 4368/2016 (άρθρο 43 παραγρ.5) αποτέλεσε αίτημα της διοίκησης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη ανταποκριθεί από το 2018 με την ενίσχυση τριών επικουρικών ιατρών. Η απόφαση σας για γενναία στήριξη μέχρι του ποσού των 100.000 € πρέπει να γνωρίζετε ότι γεμίζει χαρά τόσο την Διοίκηση όσο και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η στάση της Δημοτικής Αρχής θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για νέους ιατρούς να επιλέξουν το Νοσοκομείο ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την σύνθεση της Ιατρικής Υπηρεσίας. Στο σημείο αυτό θα τολμήσω να σας μεταφέρω ότι σημαντικό θα ήταν μια πρωτοβουλία εκ μέρους σας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε το χρηματικό βοήθημα να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες επικουρικού προσωπικού όπως νοσηλευτές, μαίες, παραϊατρικό προσωπικό.

Όσον αφορά την υπόθεση κατασκευής Νέου Νοσοκομείου είναι κοινά αποδεκτό ότι το υφιστάμενο κτήριο έχει εξαντλήσει την προσφορά του. Για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει η κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου. Το Νέο Νοσοκομείο θα καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών σε ένα άρτιο, σύγχρονο και αξιοπρεπές κτήριο αντάξιο της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΓΝ-ΚΥ Κω εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση με μεθοδικότητα προσπαθώντας να γίνουν σταθερά βήματα προς αυτό τον μεγάλο σκοπό σε συνεργασία και συνεννόηση με όλες τις αρχές και φορείς.

Όπως γνωρίζετε σε αυτή την κατεύθυνση πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας από ειδικούς επιστήμονες μελετητές. Πριν την οριστικοποίηση της Μελέτης και την διαβίβασή της στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη φάση διαβούλευσης τόσο με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς όσο και με το προσωπικό του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό κόσμο του νησιού. Στην διαδικασία αυτή είχαμε την τύχη να συμμετέχετε και να τοποθετηθείτε και εσείς προσωπικά. Στόχος ήταν η οριστική μελέτη που θα προωθηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους. Η πλήρης αποδοχή τόσο στην αναγκαιότητα όσο και στις προβλέψεις της μελέτης αποτυπώθηκε στην παρουσίαση της μελέτης όπου υπήρξε ομόφωνη αποδοχή της από όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Αρχών και Τοπικών Φορέων.

Η μελέτη σκοπιμότητας αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μια γραφειοκρατική διαδικασία. Το επόμενο βήμα είναι η χωροθέτηση και το επόμενο η χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής. Η μελέτη έχει αποσταλεί στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός με ανακοίνωση του στον τύπο είχε ενημερώσει ότι ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το νησί κλιμάκιο του υπουργείου προκειμένου να γίνει αυτοψία στις πιθανές τοποθεσίες χωροθέτησης.

Κύριε Δήμαρχε,

Αποτελεί εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας αποφασίσατε να μεταφέρετε την υπόθεση της χωροθέτησης στην ευθύνη του Δήμου μέσα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για αυτό το λόγο κρίνουμε απολύτως επιβεβλημένο να σας παραδώσουμε τα πλήρη τεύχη της μελέτης σκοπιμότητας για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση ώστε οι αποφάσεις σας να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Επιτρέψτε μου να τονίσω μόνο δυο σημεία:

  • Το πρώτο είναι ότι η τοπική κοινωνία έχει πειστεί και πιστεύει ότι ο στόχος του νέου νοσοκομείου είναι απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το κόστος ανέρχεται περίπου στα 20 εκ. € ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση 2 μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων. Σε καμία περίπτωση αυτά τα δυο δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά αντίθετα θα έπρεπε να λειτουργούν απολύτως συμπληρωματικά.
  • Το δεύτερο είναι η ανάγκη να οριστικοποιηθεί άμεσα η χωροθέτηση επιλέγοντας ανάμεσα στις τοποθεσίες που προκρίθηκαν.

Άποψη μας από την αρχή ήταν και παραμένει ότι το Νέο Νοσοκομείο της Κω είναι «Υπόθεση ΟΛΩΝ» και επιπλέον ότι «Όσο προσπαθούμε όλοι μαζί, τόσο τα πράγματα μπορούν να γίνονται καλύτερα». Η δήλωση των μελλοντικών σχεδίων σας στον τομέα της Υγείας αποτελεί εγγύηση για να ξεπεράσουμε τυχόν εμπόδια για την εκπλήρωση αυτού του αντικειμενικού σκοπού.

Επειδή πιστεύουμε ότι τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να τυγχάνουν διακομματικής υποστήριξης, κυρίως όταν ο χρόνος υλοποίησης τους υπερβαίνει τον χρόνο μιας κυβερνητικής θητείας, σας παρακαλούμε θερμά, ως ο Πρώτος Πολίτης του νησιού, να μεταφέρετε στην νέα Πολιτική Ηγεσία την σπουδαιότητα του Νέου Νοσοκομείου για το νησί της Κω. Ο μεγάλος στόχος της κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου της Κω μπορεί να γίνει πραγματικότητα εφόσον εσείς αποδεδειγμένα τον θέτετε ψηλά στις προτεραιότητές σας. Παράλληλα σας ενημερώνω ότι όλοι οι βουλευτές Δωδεκανήσου έχουν λάβει την μελέτη σκοπιμότητας και έχουν ενημερωθεί με σχετική επιστολή μου για την υπόθεση του Νέου Νοσοκομείου.

Παραμένω στην απόλυτη διάθεσή σας προκειμένου να σας παραδώσω τα τεύχη της Μελέτης όποτε το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις σας καθώς και για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφορίας χρειαστείτε εσείς και οι συνεργάτες σας.

Με Ιδιαίτερη Εκτίμηση,

Ο Διοικητής του ΓΝ-ΚΥ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ»

Νεκτάριος Π. Γεωργαντής

 

ADVERTORIALS