Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με το ΕΣΜΗΕ

Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με το ΕΣΜΗΕ

Ένα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια ίδιου βεληνεκούς με αυτό της Κρήτης είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκάνησων, με το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έλαβε απόφαση στα πλαίσια που της ορίζει η νομοθεσία την κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασμού των Δωδεκάνησων, των Δυτικών Κυκλάδων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με υποβρύχια καλώδια τα οποία θα συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2020 – 2029 την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).

Όπως έχει κάνει γνωστό ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης η Κως θα διασυνδεθεί με διπλό υποβρύχιο καλώδιο 380 χλμ. και ισχύος 900 MW με το προγραμματισμένο για κατασκευή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Κορίνθου. Έπειτα θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.

Ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης το 2027.

πλληροφορίες από το energypress.gr

ADVERTORIALS