Κως, Λαογραφία: Γάμος στην Αντιμάχεια το 1987

Κως, Λαογραφία: Γάμος στην Αντιμάχεια το 1987

Γάμος Αντιμάχεια 01/01/1987

Ο Φίλιππος Καλλωνάς και η Μαρία Διακονικολάου παντρεύτηκαν στην Αντιμάχεια της Κω 01/01/1987. Η μικρή αυτή ταινία είναι από το καλωσόρισμα του γαμπρού και των συγγενών του στο νυφοστόλι όπου ακολουθεί το ξύρισμα του γαμπρού. Ο γαμπρός φτάνει με το σόι του στο νυφοστόλι με τον παραδοσιακό μπακλαβά (γαμήλιο γλυκό στην Κω) και τα προικιά του, που όπως φαίνεται στην ταινία είναι φορτωμένα στο αγροτικό (πιο παλιά τα φόρτωναν σε μουλάρια) συνοδεία μουσικών οργάνων. Ανταλλάσσονται παινέματα στην αυλή και από τις δυο πλευρές απάνω στον «Χαρκίτικο» σκοπό. 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τραγουδά για το σόι του γαμπρού η Κατίνα Παππούλη και για το σόι της νύφης η Μαρία Παπαγγελή ενώ βιολί παίζει ο Γιώργος Σακέλλης, λαούτο ο Νίκος Παππούλης και ακορντεόν ο Σαράντος Χαρμαντάς. Στην συνέχεια περνάνε όλοι στο νυφοστόλι όπου κερνούν τους καλεσμένους με τον μπακλαβά και ακολουθεί το ξύρισμα του γαμπρού. Τα όργανα παίζουν τον σκοπό του ξυρίσματος και οι συγγενείς και φίλοι τραγουδούν παινέματα στον γαμπρό. Με τον ίδιο τρόπο ακολουθεί το στόλισμα της νύφης και έπειτα αναχωρούν όλοι για την εκκλησία όπου προπορεύονται τα όργανα παίζοντας ένα ευρωπαϊκό γαμήλιο μαρς, μετά ο γαμπρός με τους συγγενείς του και κατόπιν η νύφη.

Ευχαριστούμε πολύ τον Φίλιππο και την Μαρία Καλλωνά για την παραχώρηση του βίντεο και την άδεια που μας έδωσαν να δημοσιεύσουμε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο.

https://www.youtube.com/watch?v=BuN_AG-QHRM&t=2s&fbclid=IwAR036kDKRlwKFy-NbZZZ5mz7rkRViH5YGk7r-rSsvrTDPdMXHEm2sLxhXj0 

Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄
Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης

ADVERTORIALS