H παραδοσιακή εκδήλωση «Βάρβαρα και Λουκουμάδες» από την Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης». ΦΩΤΟ

H παραδοσιακή εκδήλωση «Βάρβαρα και Λουκουμάδες» από την Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης». ΦΩΤΟ

«Η Αγία Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απεκκριθεί, ο Άη Νικόλας έφθασε με χιόνια φορτωμένος»

 

Η Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» πιστή στις παραδόσεις και τιμώντας τα έθιμα του νησιού μας διοργάνωσε την παραδοσιακή εκδήλωση «Βάρβαρα και Λουκουμάδες» την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Αμαλία.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας έγινε η παρουσίαση των βιβλίων του Δικηγόρου και συγγραφέα, κ. Γιάννη Κασιώτη «Το Αλαπουί», «Η Ψυχή εν τάφω» και «Η Χαρμολύπη της ζωής μας». Τον συντονισμό του πρώτου μέρους της εκδήλωσης είχε ο κ. Νίκος Α. Κούκης, Καθηγητής και Υπεύθυνος Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Τα βιβλία του κου Κασιώτη παρουσίασε και ανέλυσε ο κ. Κούκης, δίνοντας έμφαση στην «Χαρμολύπη της ζωής μας», καθώς και η Νινέττα Μανούση για την «Ψυχή εν τάφω».

Τα βιβλία, τα οποία έχουν ως τόπο εξέλιξης των ιστοριών την Κέφαλο της Κω, χαρακτηρίστηκαν και στις δύο παρεμβάσεις γεμάτα συναίσθημα, με έντονα λαογραφικά ήθη και έθιμα. Στις σελίδες τους σκιαγραφούν το ήθος, ή την έλλειψη αυτού, των προσώπων γύρω από τα οποία ξετυλίγεται η ιστορία καθώς και τις συνέπειες των πράξεων των πρωταγωνιστών τους.   

Η γραφή του κου Κασιώτη χαρακτηρίστηκε καθηλωτική. Κάθε βιβλίο του περιέχει λέξεις, όπου καθεμία από αυτές είναι πληρέστατη, μεστή, συμπυκνωμένη και ολοκληρωμένη χωρίς να ξεχειλώνει πουθενά και συνεχίζει μέχρι τέλους να χαρίζει στον αναγνώστη την ίδια ένταση.

Ο κ. Κασιώτης διάβασε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το «Αλαπουϊ» με τίτλο «Το μερτικό του χάρου» αφιερωμένο στη μητέρα του και στον μόλις ενάμιση έτους αδελφό του Κωνσταντή ο οποίος χάθηκε άδικα, λίγο μετά την Ενσωμάτωση. Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κος Κασιώτης ανέγνωσε ένα δικό του ποίημα γραμμένο για την μητέρα του, το οποίο και αφιέρωσε σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

Ο κ. Κασιώτης έκανε ανοιχτή πρόσκληση στους Κώους και Δωδεκανήσιους συγγραφείς για την ανανέωση της βιβλιοθήκης στην Εστία της Ένωσης στην Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε επί προεδρίας του κου Νίκου Στ. Μανούση, ενώ το έπιπλο που κοσμεί την Εστία είναι δωρεά του καθηγητή κ. Αχιλλέα Κουτσουράδη.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ένα σύντομο αφιέρωμα στις Άννα Σαρρή - Καραμπεσίνη και Ιωάννα Πατμίου, οι οποίες έφυγαν από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2018. Για να τιμηθεί η  μνήμη τους προβλήθηκαν δύο ξεχωριστά βίντεο, ένα για την καθεμία.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο της Ένωσης, με τους στίχους της αείμνηστης Ιωάννας Πατμίου, από το ποίημα της με τίτλο «Το νησί μου Κως»:

«Ω, Κως πατρίδα μου γλυκιά

Νησί του θείου Ιπποκράτη

Η λάμψη σου και η ομορφιά αλλού στον κόσμο δεν εφάνη

 

Έχεις για στέμμα σου το Δίκαιο

Ορόσημο το θείο εκκλησάκι

Τον Πλάτανο σου φυλαχτό

να μη σε πιάνει βάσκανο μάτι»

Στη φετινή εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης,  ο πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης, η κα Τσέλιου, Δημοτική Σύμβουλος Κω, ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ και εκπρόσωπος του Δήμου Κω κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Συνταγματάρχης κ. Πέντσας Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης καθώς και η Αντιπρόεδρος κα Κατερίνα Βουρεξάκη, η νέα Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κα Μαρία Αφθονίδου, ο επίτιμος και η επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Φίλιππος Καλλούδης και η κα Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚΩ κ. Νίκος Μανούσης, οι καθηγητές κ.κ Αχιλλέας Κουτσουράδης και Παναγιώτης Νούτσος και η καθηγήτρια κα Τζένη Κρεμαστινού, η κα Ελένη Ανδριωτάκη –Σουρμέλη, ο κος Κοπάδης, η κόρη του αείμνηστου Προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Ανδριωτάκη, καθώς και πολλά στελέχη παλαιοτέρων Δ.Σ. μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Φάκκος, η κα Μαίρη Αλεξανδρίδου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παναγιώτης Τάλαρος, ο κ. Δημήτρης Καλλούδης, κά. Τέλος, ευχαριστούμε για την παρουσία τους «τους Φίλους της Νισύρου».  

Χαιρετισμό έστειλαν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο κος Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κος Χαράλαμπος Κόκκινος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο  η κ. Ευαγγελία Κεφαλιανού – Μπούρα, Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης», η οποία απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.

 

Ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες:

  • · Για τη φροντίδα, την επιμέλεια και παρασκευή του παραδοσιακού «γλυκού» τα Βάρβαρα στην Αντιπρόεδρο μας Λουκία Ζερβάνου –Καραδενιζλόγου, η οποία για ακόμα μια χρονιά απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.
  • · Για την αποστολή των ημερολογίων για το έτος 2019, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ.
  • · Στην Οικογένεια Αναστασίου Πατμίου.

Ευχαριστούμε και πάλι δημόσια τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, που με τη συστηματική τους παρουσία και την αγάπη τους στηρίζουν το έργο της Ένωσης.

Καλές γιορτές σε όλους!  

Εκ μέρους της Ένωσης

 

Νινέττα Ν. Μανούση                                                                     Μαργιάννα Χαματζόγλου

   Πρόεδρος                                                                                            Γενική Γραμματέας

 

 

ADVERTORIALS