Ένωση Καλυμνίων Ρόδου: Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ανήμερα του Αγίου Νικολάου

Ένωση Καλυμνίων Ρόδου:  Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ανήμερα του Αγίου Νικολάου

Ρόδος, 2 Νοεμβρίου 2018

  «Μετά από πολλές δεκαετίες, η Δωδεκάνησος, κερδίζει την ίδρυση ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Κάλυμνο. Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ανήμερα του Αγίου Νικολάου»

Κερδισμένη πολλαπλώς η Δωδεκάνησος, με την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Είναι γεγονός, ότι, εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο τότε Νομός Δωδεκανήσου, άρχισε να χάνει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της, σημαντικό μέρος Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και Δημοσίων Υπηρεσιών. Από το 1984, διαχρονικά, οι Δωδεκανήσιοι, απλά, παρακολουθούσαν την απώλεια εκπαιδευτικών δομών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απραξίας.

  • Έχασε την έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού ορίσθηκε από τότε η Μυτιλήνη.
  • Έχασε τη Σχολή Ξεναγών.
  • Έχασε το Μεταπτυχιακό Τμήμα της Τουριστικής Εκπαίδευσης που πήγε στη Χίο.
  • Εκτός από την εκπαίδευση, έχασε την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  • Έχασε το Στρατολογικό Γραφείο.
  • Αν βασανίσουμε λίγο περισσότερο τημνήμη μας, θα θυμηθούμε και άλλα…

Κατά τα άλλα, η Ρόδος είναι ο στυλοβάτης του τουρισμού, από τον «κουμπαρά» της οποίας, γίνεται κανονική αφαίμαξη προς τον κρατικό κορβανά.

Εκτός από τον τουρισμό, υπάρχουν σαφείς δυνατότητες και ικανότητες, που κυβερνήσεις και φορείς δεκαετιών, θα έπρεπε να είχαν αναδείξει και προωθήσει. Και δεν είναι δυνατόν, εμείς, η «Ένωση Καλυμνίων Ρόδου» ένα απλό, πολιτιστικό σωματείο, με μπροστάρηδες τις τοπικές αρχές, το Δήμο Καλυμνίων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κυβερνητικά στελέχη, που είναι Δωδεκανήσιοι να έχουμε καταφέρει – με επιμονή και πολύ κόπο- ώστε να ολοκληρωθεί, η Ίδρυση Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην περιοχή μας.

Απλά, θα πρέπει να πιστέψει κανείς σε όραμα και προοπτική. Απλά, θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς. Απλά, θα πρέπει να αγαπά τον τόπο του λίγο περισσότερο.

Και δυστυχώς, την Κάλυμνο, λίγοι την αγάπησαν. Για την Κάλυμνο, δεν υπήρχε όραμα. Άφησαν στο έλεος του Θεού, μια ολόκληρη κοινωνία να καταρρέει, εδώ και δεκαετίες. Έναν τόπο, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα –κάποτε – στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί, θεωρούσαν την απλή «περαντζάδα» από το νησί, ως ικανοποιητική και αποτελεσματική. Τους Καλύμνιους, ποτέ δεν τους άκουσαν. Ελάχιστοι έδωσαν σημασία και ελάχιστοι προσπάθησαν για την ανάπτυξη του τόπου.

Αναφέρομαι ακόμα και στους ντόπιους παράγοντες του νησιού. Έχτιζε ο ένας, γκρέμιζε ο άλλος. Δημιουργούσε ο ένας, τον σταματούσε με ασφαλιστικά μέτρα ο άλλος. Κάθε νέος δήμαρχος, αναλωνόταν στους δικαστικούς αγώνες και στις μηνύσεις του προηγούμενου ή ο προηγούμενος σε αυτούς του επόμενου.

Και φτάσαμε εδώ. Στο σημείο ΜΗΔΕΝ για την Κάλυμνο. Στο σημείο όπου, στα δελτία ειδήσεων, η Κάλυμνος έχει πρωτιές μόνο στην παραβατικότητα. Κανείς, - για δικούς του λόγους ο καθένας - δεν ήθελε να πάει μπροστά ο τόπος αυτός. Διότι ο διαχειρίσιμος λαός, είναι βολικός. Το ηθικό των Καλυμνίων όμως, αναπαύεται για λίγο και ανεβαίνει ξανά και αυτό, μας το έχει διδάξει η τοπική ιστορία.

Εμείς, οι Καλύμνιοι της διασποράς, αποφασίσαμε να δώσουμε μάχες ως προς αυτό. Οι Ενώσεις Καλυμνίων Ρόδου, Αθηνών – Πειραιώς, Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Γαλλίας, Βελγίου, που αριθμούμε τους 100.000 (εκατό χιλιάδες) και κάθε χρόνο μαζευόμαστε πολλοί στο νησί, δώσαμε υπόσχεση τιμής. Και την τιμούμε. Ο καθένας, όπου και όπως μπορεί, θα φέρνει το νησί, ένα βήμα μπροστά. Οι Καλύμνιοι όπου Γης, ενωμένοι. Γιατί σε κάποιους αρέσει να τρωγόμαστε μεταξύ μας και αυτό, θα πρέπει να σταματήσει. Οι μικροπολιτικές ορέξεις θα πρέπει να κοπούν.

Σε πείσμα των καιρών και όσων δεν πίστεψαν στο όραμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μας διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντηση, ότι η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, ανοίγει αυτές τις μέρες, με τμήμα φοιτητών άρτιο σε αριθμό, όπως σε όλες τις ομόλογες Ακαδημίες. Τα επίσημα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθούν στις 6 Δεκεμβρίου 2018,ανήμερα του Αγίου Νικολάου και φυσικά, είσαστε όλοι προσκεκλημένοι… όσοι πίστεψαν, αλλά και όσοι αμφισβήτησαν….

Για την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου

Η Πρόεδρος

Μαρία Βάλλα

ADVERTORIALS