Εορτή της σημαίας: 78η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου - H απονομή του ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ»

Εορτή της σημαίας: 78η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου - H απονομή του ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ»

 

Εορτή της σημαίας: 78η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κώου - Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΚΩ κου Αντώνη Κρητικού, του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών κου Μανώλη Ζερβού, Γονέων και συγγενών  μετά από πρόσκληση της  Διεύθυνσης και του Σύλλογου Διδασκόντων του 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΩ«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»,    πραγματοποιήθηκε  στο κατάμεστο Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, η εορταστική εκδήλωση του σχολείου για την 78η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. (Εορτή της σημαίας).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές για το σχολικό έτος 2017-2018 ενώ έγινε αναφορά για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ(1918).

Μεταξύ των βραβείων, έγινε η απονομή του   ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον πρωτεύσαντα  απόφοιτο Κίννα Κωνσταντίνο του Νικολάου.

Σύντομος Χαιρετισμός του Νίκου Στ. Μανούση, Ψυχιάτρου, Αντιπροέδρου ΔΙΙΚΩ για το Βραβείο «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ»

Σεβασμιότατε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω και πρόεδρε των Σχολικών Επιτροπών

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί καθηγητές,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας εκφράσω ότι νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος διότι ο διττός  εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η προσάρτηση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα από την 28η Οκτωβρίου του 1947 ,συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση, τη λειτουργία και την προσφορά, του Ιπποκρατείου Γυμνασίου – Λυκείου Κω. Χαρά και συγκίνηση μαζί καθ’οτι ο πατέρας μου, ιατρός και πολιτικός Σταμάτης Μανούσης, υπήρξε το 1918 ένας από τους δέκα όλους κι όλους μαθητές που το 1918 μαθήτευσαν στην 1η Γυμνασίου για πρώτη φορά.

Ο Σταμάτης Μανούσης, ο Κώος, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο νησί του και προσέφερε επί σειρά ετών ανιδιοτελώς στον τόπο του με μια σειρά από έργα: ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία προβλήτας στο λιμάνι, τη θεμελίωση του οικισμού «Λαϊκά» Σοφοκλή Βενιζέλου, την αναδιάρθρωση του νοσοκομείου κ.ά. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, όπως και στην Εθνική Αντίσταση ,ενώ έγινε γνωστός για την αφιλοκερδή προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών του σε  συμπατριώτες του και όχι μόνο.

Βραβείο «Σταμάτης Μανούσης»

Σήμερα, μετά από έγκριση του συμβουλίου των Καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Κω, του Ιστορικού Ιπποκρατείου η οικογένεια του Νικολάου Στ. Μανούση απονέμει για τρίτη συνεχή φορά το ετήσιο βραβείο «Σταμάτης Μανούσης» στον Κωνσταντίνο Κίννα του Νικολάου, μια πρωτοβουλία που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το Λυκειάρχη κ. Γιώργο Χαρτοφύλη για την εξαιρετική μας συνεργασία.

Το βραβείο αυτό αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη και στην προσφορά του Σταμάτη Μανούση και απονέμεται στον/στην απόφοιτο, δια την εξαίρετο επίδοση, συμπεριφορά και ήθος, κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Προτροπή μου δε προς εσάς τους μαθητές είναι να διατηρήσετε το πείσμα σας και να μη δειλιάσετε στη δύσκολη προσωπική σας μάχη για τη διεκδίκηση των στόχων σας. Οι προκλήσεις της καθημερινότητας δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής. Πιστέψτε με όταν σας λέω ότι εσείς είστε η ελπίδα αυτού του τόπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θέσω ρητορικά το ερώτημα: Ήταν τελικά ο Σταμάτης Μανούσης μοναδικός; Για να σας απαντήσω ευθέως πως όχι, δεν ήταν. Ανήκε όμως σε εκείνο το είδος των ανθρώπων που διακρίνονται για την ανιδιοτελή και επί μακρόν προσφορά τους στον τόπο τους, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την απλότητα, τη συνέπεια και το όραμά τους, ιδιότητες και χαρακτηριστικά που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας σήμερα. Υπό αυτήν την έννοια, ο Σταμάτης Μανούσης υπήρξε  ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Εύχομαι εκ βάθους καρδίας το βραβείο αυτό να αποτελέσει το έναυσμα ώστε ο βίος του Σταμάτη Μανούση να βρει μιμητές στη νέα γενιά.

Σας ευχαριστώ.

ADVERTORIALS