H 80 ΑΔΤΕ (ΚΩΣ) γιόρτασε την Εθνική Επέτειο τιμώντας τους ήρωες του 1940 που έγραψαν ιστορία

H 80 ΑΔΤΕ (ΚΩΣ) γιόρτασε την Εθνική Επέτειο τιμώντας τους ήρωες του 1940 που έγραψαν ιστορία

 

Η 80 ΑΔΤΕ τίμησε τους ήρωες του 1940, τους ήρωες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα. 

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ», το βράδυ της 27ης  Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα “ΟΡΑΜΑ” του ξενοδοχείου “BLUE LAGOON RESORT”.  Η μουσική έκδήλωση με τίτλο «Η 80 ΑΔΤΕ τιμά τους ήρωες του 1940» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της ταξιαρχίας και με την ευκαιρία της επετείου της 28ηςΟκτωβρίου 1940.  Η στρατιωτική μουσική της 80 ΑΔΤΕ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Ράλλη Σχοινάκη και με ερμηνεύτρια την Κώα καλλιτέχνιδα Μαρία Πουλιού μάγεψαν το πολυπληθές κοινό και χειροκροτήθηκαν θερμά. 

 Την εκδήλωση προλόγισε ο Ταξίαρχος Δ/τής της  80 ΑΔΤΕ Ναζίφης Λάμπρος, ο οποίος στο  χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, τόνισε ότι με την εκδήλωση αυτή αποσκοπούν στο να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους  ήρωες του 1940. Ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ  είπε ότι απόψε τιμούν την αυτοθυσία τους και θυμούνται το χρέος προς την πατρίδα και την εξαιρετική τιμή να ονομαζόμαστε Έλληνες.  Τόνισε ότι το ελληνικό Έθνος αισθάνεται ιδιαίτερη περηφάνεια για το μεγάλο ΟΧΙ της 28 Οκτωβρίου του 1940 και αναφέρθηκε στη σημερινή συμβολή του στρατού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο Στρατός δρώντας αποτρεπτικά, προσηλωμένος στα ιδανικά της Ελευθερίας, ακοίμητος φρουρός της πατρίδας μας διαφυλάττει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη με το ίδιο χαμόγελο, την ίδια ζεστασιά και καρδιά όπως τότε, πριν από 78 χρόνια. 
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα στη Σοφία Βέμπο, η οποία έγινε η εθνική φωνή που με τα σατιρικά και πολεμικά τραγούδια της εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλόνιζε το πανελλήνιο. 

Η Βέμπο είπε ο Διοικητής τής 80 ΑΔΤΕ είχε ένα ιδιαίτερο τρόπο να προλογίζει τα πολεμικά της τραγούδια στις παραστάσεις λέγοντας το παρακάτω τετράστιχο. «Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα».

 Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφέρθηκε στην καλή σχέση που έχει διαχρονικά η 80 ΑΔΤΕ με την τοπική κοινωνία, τόνισε ότι με την ενότητα όλων μπορούμε να πάμε μπροστά και διαβεβαίωσε την ταξιαρχία ότι είμαστε εδώ για να ενισχύουμε το έργο της όποτε χρειαστεί. 

 Η Στρατιωτική μουσική με ερμηνεύτρια τη  Μαρία Πουλιού ερμήνευσαν υπό την διεύθυνση του μαέστρου – αρχιμουσικού Ράλλη Σχοινάκη, τραγούδια που εμψύχωναν τότε τους στρατιώτες μας και εξύψωναν το ηθικό των Ελλήνων, όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»,«Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»,« Περνάει ο Στρατός»,«Γυναίκες Ηπειρώτισσες»,,«Έφεδρος Ανθυπολοχαγός»,« Το τραγούδι της Λευτεριάς». Η συναυλία έκλεισε με το τραγούδι «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αριστοτέλης Παυλίδης αφού συνεχάρη την 80 ΑΔΤΕ όπως και τους μουσικούς της για την ωραία βραδιά, τόνισε τη σημασία της 28 Οτωβρίου του 1947 για τα Δωδεκάνησα, αφού εκείνη την ημέρα τα Δωδεκάνησα με τη φωνή του κοινοβουλίου και την αποδοχή της Δεθνούς κοινωνίας αντιγύρισαν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρώτο μόνιμο στέλεχος του στρατού στον πόλεμο του 1940, τον Ανθυπολοχαγό, Αλέξανδρο Διάκο καθώς και στην ίδρυση του συντάγματος των Δωδεκανησίων Εθελοντών.

Στέλεχος της 80 ΑΔΤΕ παρουσίασε με άψογο τρόπο τα τραγούδια της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης και ο π. Α. Τσουκνιάς ως εκπρόσωποι  του Σεβασμιωτάτου, ο Ιμάμης Κω, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από τις στρατιωτικές Μονάδες του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.

ADVERTORIALS