H Εισήγηση του Δημάρχου Κω στην τελετή έναρξης της Διημερίδας με θέμα: «Η Ογκολογία στην Ελληνική Περιφέρεια».

H Εισήγηση του Δημάρχου Κω στην τελετή έναρξης της Διημερίδας με θέμα:  «Η Ογκολογία στην Ελληνική Περιφέρεια».

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας καλωσορίσω στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, το νησί που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιπποκρατική Ιδέα.

Την Κω του τουρισμού και του πολιτισμού.

Παράλληλα θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές, την Ελληνική και Διεθνή Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Υπηρεσιών και τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, αφού η επιλογή της θεματολογίας της διημερίδας ανοίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα αλλά και ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές δημόσιας υγείας στο νησιωτικό χώρο.

Ιδιαίτερα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κω έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, αποτελεί έναν επιστημονικό σύλλογο με διακριτή κοινωνική παρουσία στο νησί μας αλλά και ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Στα Δωδεκάνησα, κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα αλλά και ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Ρόδου και της Κω.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους;

Σημαίνει ότι για να υποβληθούν σε θεραπείες θα πρέπει να μεταβούν είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από την ταλαιπωρία, θα επιβαρυνθούν οικονομικά με δυσβάσταχτα έξοδα και δαπάνες.

Είναι γνωστό επίσης ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού ο αριθμός τους δεν επαρκεί.

Στα νησιά μας όμως, η κατάσταση που σας περιέγραψα πριν είναι ακόμα πιο τραγική.

Ουσιαστικά το ίδιο το Κράτος με την αδιαφορία του στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμπει τους ασθενείς από τα Δωδεκάνησα στην Κρήτη ή στην Αθήνα.

Υπάρχουν Δωδεκανήσιοι, που για να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα παραμονής και θεραπείας σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Κρήτης, έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να ζει κανείς σε νησί, τις δυσκολίες και το υψηλό κόστος μετακίνησης αλλά και το χρόνο που απαιτείται για μια μετακίνηση.

Το θέμα της ημερίδας είναι η Ογκολογία στην Ελληνική Περιφέρεια και οφείλω να σας πω ότι η θεματική αυτή αντανακλά την προσπάθεια που κάνουν, μόνοι τους οι γιατροί, να στηρίξουν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας στα νησιά.

Δεν αρκεί όμως αυτό, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα για τη θεραπεία και την παρακολούθηση ενός ογκολογικού ασθενή.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία της Ρόδου και της Κω ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια για να προσφέρουν θεραπεία.

Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να ενώσει τη φωνή της μαζί με τη δική μας, να αναδείξει αυτή την ανισότητα, να διεκδικήσει μαζί μας το δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

Τα Δωδεκάνησα πρέπει να αποκτήσουν όχι ένα αλλά δύο ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια για τους ογκολογικούς ασθενείς, ένα στο νότιο συγκρότημα στο νοσοκομείο της Ρόδου και ένα στο βόρειο συγκρότημα στο νοσοκομείο της Κω.

Και εμείς, ως αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.

Και πως θα το κάνουμε αυτό. Από το βήμα του συνεδρίου σας θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς την Πολιτεία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Δήμος Κω αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Κω, εφόσον το Υπουργείο Υγείας αναλάβει τη δέσμευση για την κατασκευή και λειτουργία του.

Αναφέρομαι στην οικονομοτεχνική μελέτη, την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, τη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τη μελέτη ακτινοπροστασίας.

Η πρόταση κατατίθεται δημόσια και περιμένουμε την απάντηση της Πολιτείας.

Ευελπιστώ ότι ο προβληματισμός και η αγωνία που καταθέτω στο ξεκίνημα της διημερίδας που διοργανώνεται στο νησί μας, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και πεδίο ευαισθητοποίησης για όλους.

Η Κως το νησί του Ιπποκράτη, αποτελεί εμβληματικό τόπο και χώρο για συνέδρια που προάγουν την ιατρική επιστήμη και έρευνα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

 

Ο Δήμαρχος Κω

Γιώργος Κυρίτσης

ADVERTORIALS