HOT SPOT - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πυλίου ζητούν λύσεις - ''Δεν κυκλοφορούμε, πλέον, στο χωριό μας''

HOT SPOT - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πυλίου ζητούν λύσεις - ''Δεν κυκλοφορούμε, πλέον, στο χωριό μας''

Αρκετοί  ήταν οι κάτοικοι του Πυλίου, οι οποίοι συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, το βράδυ της Τρίτης, 9 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, με θέμα την «ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση των μεταναστών στο HOT SPOT Πυλίου, πρόταση αντιμετώπισης». Οι κάτοικοι του Πυλίου που παραβρέθηκαν στη συνέλευση  αγανακτισμένοι  αναφέρθηκαν  στο προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με την εγκατάσταση των μεταναστών στο χωριό τους. Δεν κυκλοφορούμε, πλέον, στο χωριό μας, χάσαμε την ελευθερία μας, τα παιδιά μας δεν παίζουν πλέον στις παιδικές χαρές και στις πλατείες, πάμε σε άλλα χωριά για να περπατήσουμε χωρίς φόβο με τα παιδιά μας, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Γιατί μας αναγκάζουν να συνυπάρχουμε με αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν ρημάξει τα πάντα γιατί έτσι έχουν μάθει, κλέβουν, από τα χωράφια μας, από τις αυλές των σπιτιών μας, ουρούν στον τοίχο της εκκλησίας, δεν σέβονται τίποτα. 

 Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του τόνισε πως αυτή η δημοτική αρχή αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών της Κω δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουν και να αποδεχθούν τη λειτουργία του hot spot.Ο στόχος της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με το Δήμαρχο, είναι ένας: να κλείσει, γιατί αποτελεί όνειδος για το νησί μας και ταυτόχρονα συντηρεί μια αδιέξοδη κατάσταση. Ακόμα ο κ. Κυρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά. ''Μερικοί έχουν το θράσος να κουνάνε και το δάχτυλο στους κατοίκους του Πυλίου που υφίστανται όλη αυτή την κατάσταση.Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι κάτοικοι του Πυλίου είναι και ευχαριστημένοι γιατί τους αφήνουν λεφτά όσοι μένουν στο hot spot.Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό".Για να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου Κω πατήστε εδώ

Στη συνέχεια η διοικήτρια του hot spot Μαρία Κρητικού ανέφερε ότι  αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενούνται 1110 πρόσφυγες/ μετανάστες και ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη λειτουργία του hot spot.  Αφουγκράζεται είπε, τις αγωνίες των κατοίκων του Πυλίου, μιας και η ίδια είναι Κώα.  Η κ. Κρητικού  αποδεχόμενη ως υφισταμένη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής,  την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Hot Spor στο  Πυλί, τόνισε ότι σε συνεργασία με τους  υπόλοιπους υπευθύνους για τη λειτουργία του κέντρου, φροντίζουν  έτσι ώστε να υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια στο κέντρο και κάλεσε τους κατοίκους του Πυλίου να διαχειριστούν μαζί την κατάσταση ώστε οι αρνητικές συνέπειες  για το νησί να είναι οι λιγότερες. Στην αναφορά των κατοίκων ότι οι μετανάστες κυκλοφορούν όλο το βράδυ στο χωριό σε ομάδες η κ. Κρητικού ανέφερε ότι υπάρχει ωράριο εξόδου μέχρι τις 11 το βράδυ με τους κατοίκους να επιμένουν ότι αυτό δεν τηρείται και με τη διοικήτρια του Hot Spot να λέει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για κάποιον που μένει εκτός και δεν γυρνάει πίσω στην Δομή. Είπε, επίσης, ότι αυτό που λέγεται ότι οι μετανάστες παίρνουν 300 ευρώ επίδομα δεν είναι αληθές αφού παίρνουν μόνο 90 ευρώ.  

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι έκαναν ερωτήσεις στην κ. Κρητικού αλλά και στον κ. Κοκορόσκο, Αστυνομικό Δντή (Κω) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τόνισαν ότι τα λύματα που τρέχουν στο ποτάμι αλλά και στη γύρω περιοχή τρέχουν εδώ και δύο χρόνια και όχι για λίγες μέρες που λένε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναρωτήθηκαν αν γίνεται έλεγχος για μεταφορά ναρκωτικών όταν μπαίνουν στο hot spot, αναφέρθηκαν στις κλοπές που γίνονται στις περιουσίες τους και εξέφρασαν την πικρία τους ότι κανείς από αυτούς δεν τιμωρείται, τόνισαν ότι  στο Πυλί και το Μαρμάρι  είναι έτοιμη να σκάσει μια ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, αναφέρθηκαν στην ελλειπή αστυνόμευση και στο φόβο που έχει φωλιάσει μέσα τους, αφού δεν είναι και τόσο εύκολο να  αντιδράσεις όταν εσύ είσαι ένας και αυτοί δέκα , γιατί έτσι κυκλοφορούν σε ομάδες επί σκοπού, όπως είπαν χαρακτηριστικά. 

Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρχαν και οι διαφορετικές φωνές. Κάτοικος του χωριού αφού τόνισε ότι δεν είδε κανένα να αντιδρά για τα δυσβάστακτα μέτρα που υφίστανται οι Έλληνες, τόνισε ότι δεν μας φταίνε οι μετανάστες γι’ αυτά που συμβαίνουν και ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε τις ίδιες ανάγκες.

 Ο Αστυνομικός Δντης κ. Κοκορόσκος στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε ότι δεν είναι πολιτικός και  δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις που τον ξεπερνάνε και ότι θα περιοριστεί στα του οίκου του, στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και ανέφερε  ότι πριν από 18 μήνες υπήρχαν φωτιές σχεδόν κάθε βράδυ , εξεγέρσεις, προπηλακισμοί στο hot spot, ενώ σήμερα με την ευθύνη του λόγου του όπως είπε  το hot spot είναι «εκκλησία» δίνοντας τα εύσημα στην κ. Κρητικού, λέγοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι φιλοξενούμενοι, για τους οποίους έχουν την ευθύνη, δεν είναι κακοποιοί και ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες. Ανέφερε, επίσης, ότι στο ΠΡΟΚΕΚΑ φιλοξενούνται 115 κρατούμενοι.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος τόνισε ωστόσο ότι για όλο το 2018 έχει καταγγελθεί μόνο μια κλοπή στην περιοχή, καλώντας τούς κατοίκους οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή τους να καλούν την αστυνομία. Εάν δεν φτάνουν σε εμάς οι κλοπές, δεν φταίμε εμείς, αν τις συζητάτε μόνο μεταξύ σας τόνισε και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της αστυνομίας. Στο χωριό έχουμε περιπολία ενστόλων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, η οποία κινείται και στο Μαρμάρι και στο Τιγκάκι. Τελευταία, συμφωνήσαμε κάθε φορά που θα υπάρχει τελετή θρησκευτική, να είναι πιο κοντά το περιπολικό στην εκκλησία, τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής. Δήλωσε αισιόδοξος ότι λόγω καιρού οι εισροές μεταναστών θα μειωθούν, ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων και υποσχέθηκε ότι θα  επικεντρώσει την περιπολία από αύριο μόνο στο Πυλί. Όσον αφορά στα λύματα είπε ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και το Δήμαρχο Κω, αφού εγκρίνει η κεντρική υπηρεσία να συνδεθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και το ΗΟΤ ΣΠΟΤ (κατόπιν συνεννόησης με τη διοικήτρια) με το κεντρικό δίκτυο της πόλης (βιολογικό καθαρισμό) έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο χειμώνα η σύνδεση και να εκλείψει το πρόβλημα για πάντα. Τέλος, προέτρεψε τους κατοίκους να μην φοβούνται, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βιαιοπραγίας μέχρι τώρα. 

 Η επικεφαλής του Οράματος κ. Ρούφα είπε ότι ο  κ. Κυρίτσης ήξερε από το 2015 ότι το hot spot θα γίνει στο Πυλί και ότι εκείνος το έφερε  στο Πυλί. Έχω στοιχεία και θα τα παρουσιάσω,είπε. Διερωτήθηκε  δε ποιους μεγάλους αγώνες έκανε ο κ. Κυρίτσης, πού δικαιώθηκε και τον εγκάλεσε ότι μετά από 2 χρόνια λειτουργίας του hot spot εδέησε να έρθει να δει τα προβλήματα του Πυλίου.  Σε ότι αφορά τη θέση της παράταξής της  στο μεταναστευτικό η κ, Ρούφα είπε ότι μίλαγαν για χώρο  προσωρινής  παραμονής με ολιγοήμερη διαμονή σε χώρο εκτός οικιστικής και τουριστικής περιοχής, που θα όριζε το δημοτικό Συμβούλιο και όχι η κυβέρνηση.  

 H Τοπική κοινοτική Σύμβουλος του Οράματος κ. Π. Κάννη ρώτησε το δήμαρχο γιατί δεν έφερε ποτέ στο δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση του Τοπικού Σ/λιου Πυλίου από τις 25/5/ 2015 που ήταν όχι  στη  δημιουργία του hot spot και ρώτησε αν το παλαιό λατομείο λειτουργεί ως χώρος ειδικών αποβλήτων.

Ο Μ. Γιωργαλλής, εκπρόσωπος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών, με τη σειρά του μίλησε και αυτός για δικαίωση για όσα είχαν αντισταθεί και πάλεψαν έχοντας διαβλέψει έγκαιρα τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Αναφέρθηκε ακόμα στις χώρες της ΕΕ που κράτησαν σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και προστάτεψαν τη χώρα τους  σε αντίθεση με την Ελληνική κυβέρνηση που δεν προστάτευσε τη χώρα μας. Καταφέρθηκε εναντίον του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού για τη στάση του στο μεταναστευτικό και ζήτησε από την κ. Ρούφα να απαντήσει αν είναι αλήθεια  ότι η παράταξη που εκπροσωπεί ήταν υπέρ του hot spot.

Σήμερα   περίμενα ότι θα ακούσω προτάσεις για το πώς θα φύγει το hot spot από δω και μόνο αυτό δεν άκουσα είπε ο δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Πης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι από το 2015 είχε προτείνει χώρο στον  παλαιό  σκουπιδότοπο Κω, στη Βορίνα, αλλά ο  ο δήμαρχος δεν δέχτηκε. Ανέφερε, επίσης, ότι ήταν λάθος που δεν έγιναν συνδυασμένες κινήσεις για να μην γίνει αυτή η δομή.  

Ο κ. Β. Ζωίδης, μίλησε για υποτελή κυβέρνηση που υλοποιεί τις εντολές της Ε,Ε. και για Δήμο που ενισχύει την ξενοφοβία φέρνοντας έτσι το φασισμό. Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί οι συνάνθρωποί μας αλλά οι ισχυροί της γης και η ΕΕ που δημιούργησαν το μεταναστευτικό, είπε.  Η στάση η δική μας και του δήμου, που έπρεπε να μπαίνει μπροστά και να καταδεικνύει το πρόβλημα, πρέπει να έχει ανθρωπιστικό πρόσωπο. Εάν έχουν καλές συνθήκες δεν θα γίνουν επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Μάλιστα, ο Β. Ζωίδης  ήταν κατηγορηματικός στο ότι  αυτά τα 80  παιδιά των προσφύγων-μεταναστών που φοιτούν σε σχολείο μέσα στο HOT SPOT αν  φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία τα παιδιά μας θα είναι πρωτίστως πολλαπλά κερδισμένα από τη συναναστροφή μαζί τους.  

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κιάρης τόνισε ότι δυστυχώς το μεταναστευτικό πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, γιατί κάποιοι θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες στα νησιά. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς τοπικά.  Ο  Κιάρης απάντησε  στην κ. Κάννη ότι στο παλαιό λατομείο γίνεται  φύλαξη σωσιβίων από τις μεταναστευτικές ροές και δεν λειτουργεί το λατομείο ως χώρος ειδικών αποβλήτων.

Τέλος, ο  ιερέας  Ιωάννης Κουτάντος, ως υπεύθυνος της Μητρόπολης για τη στήριξη προσφύγων-μεταναστών,ανέφερε ότι οι εντολές που έχουν πάρει οι ιερείς από το Μητροπολίτη είναι να βοηθούν  με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα 40 μετανάστες πήραν από την εκκλησία του Ζηπαρίου ρούχα και τρόφιμα για αυτούς και τις οικογένειές τους και την περασμένη εβδομάδα πήραν 80 μετανάστες.  Το hot spot το έστησε στην Κω ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μουζάλας είναι ο πιο μεγάλος φταίχτης γι’ αυτό που ζούμε τώρα είπε ο π. Κουτάντος και στο ερώτημα πόσοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί αφού από ότι φαίνεται κανένας δεν ξέρει ανέφερε ότι σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν 7.500 μετανάστες.

ADVERTORIALS