Το πανέμορφο ιστιοφόρο «Palinuro» του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, έχει κεντρίσει τα βλέμματα στο λιμάνι της Κω

Το πανέμορφο ιστιοφόρο «Palinuro» του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, έχει κεντρίσει τα βλέμματα στο λιμάνι της Κω

Το πανέμορφο ιστιοφόρο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Palinuro» αγκυροβόλησε χθες 30 Ιουλίου, στο λιμάνι της Κω και όπως είναι φυσικό έχει κεντρίσει τα βλέμματα κατοίκων αλλά και επισκεπτών του νησιού.

Το «Palinuro» φέρει τη σημαία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Gaslini της Γένοβα, προς τιμήν της επετείου των 80 ετών από την ίδρυση του Νοσοκομείου, ενώ κατά την διάρκεια της παρουσίας του το πλήρωμα του PALINURO θα τιμήσει την μνήμη των πεσόντων με επιμνημόσυνη τελετή στο χώρο του καθολικού νεκροταφείου.

Οι λάτρεις της παραδοσιακής ιστιοπλοΐας και οι απλοί ενδιαφερόμενοι μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν το πλοίο τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

31 Ιουλίου από 10.00 – 12.00 /16.00 – 17.30 / 18.00 – 19.00

1 Αυγούστου από 10.00- 12.00 / 16.00 – 17.30

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018, απόπλους πλοίου.


Το Palinuro είναι ένα «Πλοίο Γολέτα». Ο όρος υποδηλώνει ότι το πλοίο έχει τρία κατάρτια των οποίων αυτό τηςπλώρης, έχει ένα σύστημα με φλόκους και ενισχύεται με τετράγωνα πανιά, ενώ το μεσαίο (μαΐστρα) και το πίσω (μετζάνα) κατάρτι έχουν πανιά παράλληλα στον άξονα του πλοίου.

Η συνολική επιφάνεια των πανιών είναι περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα, κατανεμημένη σε δεκαπέντε ιστία. Το ύψος των καταρτιών στη στάθμη της θάλασσας είναι 35 μέτρα για της πλώρης, 34,5 μέτρα για την μαΐστρα και 30 μέτρα για τη μετζάνα.

Το κύτος, όπως και τα κατάρτια, είναι χαλύβδινο καρφωμένο και υποδιαιρείται σε τρεις γέφυρες. Κάτω από το κύριο κατάστρωμα (που ονομάζεται κουβέρτα) βρίσκονται οι χώροι του πληρώματος και των μαθητών. Στο κατάστρωμα, στη πρύμνη, υπάρχει η γέφυρα ελέγχου και στο εσωτερικό οι χώροι των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, η κουζίνα και ο φούρνος.

Το πλοίο Palinuro έχει δύο κύρια καθήκοντα: να παρέχει την αναγκαία υποστήριξη για την εκπαίδευση των φοιτητών Υπαξιωματικών και να συμβάλλει στην εικόνα της προβολής του Ναυτικού. Ο πρώτος στόχος επιτυγχάνεται κατά τις ετήσιες εκπαιδεύσεις. Με την ευκαιρία αυτή οι μαθητές υπαξιωματικοί αντιμετωπίζουν για αρκετές εβδομάδες, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ναυσιπλοΐα, στην ασφάλεια καιστον σκοπό της ναυσιπλοΐας βασισμένα στηστρατιωτική ηθική.

Η ονομασία του, σχετίζεται με ακρωτήριο της Καμπανίας που με τη σειρά του ονομάστηκε έτσι από ένα ήρωα της Αινειάδας.Το περιστατικό σχετίζεται με τον πηδαλιούχο του πλοίου του Αινεία Palinuro και περιγράφεται στο τέλος του V βιβλίου της Αινειάδας, του Βιργίλιου. Ο Αινείας ζητά από τη Αφροδίτη να τον βοηθήσει να φτάσει ο στόλος του στο Λάτσιο. Η Αφροδίτη παρακαλεί το Ποσειδώνα να τους βοηθήσει. Αυτός ζητά μια ανθρώπινη θυσία. Ο Palinuro πρέπει να θυσιαστεί.

Ο θεός Ύπνος τον κοιμίζει και πέφτει στη θάλασσα. Ο ναυαγός μάταια παρακαλεί τους συντρόφους του και παραμένει για τρεις ημέρες στο έλεος του πελάγου. Όταν βγαίνει σε παραλία της Ιταλίας, δεν θα βρει σωτηρία, αλλά σκοτώνεται από τους ιθαγενείς και το σώμα του εγκαταλείπεται στη θάλασσα. Έτσι ικανοποιείται ο Ποσειδώνας, και επιτρέπει να διασωθεί ο στόλος του Αινεία στις ακτές της Καμπανίας, «Ένα θύμα για τη σωτηρία πολλών».

Ο Palinuro, στο επόμενο βιβλίο VI, ενώ περιπλανάται μεταξύ των άταφων ψυχών, θα συναντηθεί με τον Αινεία που κατέβηκε στον Άδη με τη Σίβυλλα. Ο Palinuro παρακαλεί τον ηγέτη του να τον θάψουν, αφού βρουν το σώμα του ανάμεσα στα κύματα.

Η Σίβυλλα του αποκαλύπτει ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν στο σώμα του,
η ιέρεια, ωστόσο, μετριάζει την πίκρα του προλέγοντας στον πηδαλιούχο ότι οι δολοφόνοι του θα ανεγείρουν ένα κενοτάφιο αφιερωμένο σε αυτόν και ότι θα τιμηθεί με προσφορές. Αυτός ο τόπος θα ονομάζονταν πάντοτε Palinuro.

ADVERTORIALS