Άρθρο - Παρέμβαση
Η οδική ασφάλεια στη διαδρομή προς Ζιά Εδώ και χρόνια γίνεται δημόσια συζήτηση στην Κω, με θέμα: Η ασφαλής απομάκρυνση των τον επισκεπτών Ζιάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, αυτό το διάστημα συζητείται, το πώς θα γίνεται με ασφάλεια, η μετακίνηση από τον Επαρχιακό δρόμο μέχρι την πλατεία της Ευαγγελίστρια γενικότερα.
Καταρχάς να διευκρινίσουμε το εξής: αν υπάρχει δυνατότητα χάραξης νέας διαδρομής πρέπει να προκριθεί με κάθε τρόπο.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ή που η δυνατότητα αυτή θα τραβήξει βάθος χρόνου, τότε πρέπει να δούμε την υπάρχουσα κατάσταση.
Στην περίπτωση αυτή:
1. Έχουμε την γνώμη των ειδικών που η γνώμη τους εμπεριέχει την κατάλληλη γνώση.
2. Έχουμε την γνώμη των πολιτών, υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη, είτε που αρθρογραφώντας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αλλά χωρίς να έχουν γνώση, με το επιχείρημα του “νομίζω”.
3. Έχουμε την γνώμη των πολιτών, υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη, είτε που αρθρογραφώντας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αλλά χωρίς να έχουν γνώση, με κριτήριο του τι είναι καλύτερα για μένα.
4. Έχουμε την γνώμη των πολιτών, υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη, είτε που αρθρογραφώντας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, χωρίς και αυτοί να έχουν γνώση, αλλά αντί να χρησιμοποιούν το επιχείρημα του “νομίζω”, χρησιμοποιούν τη “Βιωματική Τεκμηρίωση”.
Αυτή η τελευταία κατηγορία της “Βιωματικής Τεκμηρίωσης” αποτελεί την αδιάψευστη βάση πάνω στην οποία πρέπει να πατήσει η επιστημονική μελέτη. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκω κι εγώ.
Το ΕΚΦΕ Κω είναι το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Ευαγγελίστριας. Ως υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κω, κάνω καθημερινά την διαδρομή Κως - Πλατεία Ευαγγελίστριας κάθε πρωί 8 πμ - 9 π.μ.και επιστρέφω στην Κω το μεσημέρι μεταξύ 2 μμ - 3 μμ.
Να διευκρινίσω εξ αρχής ότι επειδή αφετηρία μου είναι η πόλη της Κω και ο προορισμός μου η Πλατεία Ευαγγελίστριας, μου είναι αδιάφορο αν γίνει μονοδρόμηση του άλφα ή του βήτα δρόμου. Δεν φτάνω στα μισά της διαδρομής ώστε να έχω κάποια προτίμηση. Ούτε είναι βέβαιον ότι θα είμαι σε αυτή την θέση εργασίας για το επόμενο διάστημα. Οπότε η άποψη μου στερείται του ίδιου συμφέροντος.
Ο παλιός δρόμος από το Ζηπάρι προς την Πλατεία Ευαγγελίστριας, έχει δεκατρείς -13- πολύ κλειστές στροφές και οι 13, είναι σχεδόν 180 μοιρών η κάθε μία. Σχεδόν σε καμία δεν χωράνε με άνεση δύο -2- οχήματα οποιουδήποτε τύπου. Είναι "γεωμετρικά απαγορευτικός" για ταυτόχρονη διέλευση λεωφορείου και ΙΧ. Η αίσθηση μου είναι επίσης, ότι αρκετές από αυτές οι στροφές, δεν επιδέχονται παρεμβάσεις διαπλάτησης.
Αυτόν το δρόμο τον ανεβοκατεβαίνω από τον Σεπτέμβριο του 2015, εδώ και 11 χρόνια καθημερινά. Επειδή τον γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια και ξέρω τους κινδύνους που κρύβει, πηγαίνω πάντα προσεκτικά και εξαιρετικά αργά. Αυτός είναι αποκλειστικά ο λόγος που δεν είχα ποτέ κανένα “απρόοπτο”.
Θυμάμαι όμως αμέτρητες φορές:
• Να βλέπω “ξαφνικά” να προβάλει ένα τουριστικό λεωφορείο σε κάποια στροφή, αφού είναι αδύνατον να το δεις πριν.
• Να κάνω όπισθεν όταν συναντούσα τουριστικό λεωφορείο γιατι δεν χωράνε να περάσουν απρόσκοπτα.
• Να κάνω στο πλάι, στο χαντάκι του δρόμου για να περάσει το τουριστικό λεωφορείο ως “μακρύ όχημα”.
• Ούτε μία φορά δεν συνάντησα λεωφορείο και να περάσαμε και οι δύο εν κινήσει.
Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, έχει τα προβλήματα αυτά και δεν τον χρησιμοποιούν. Γιαυτό δεν συναντάς τουριστικά λεωφορεία στη διαδρομή αυτή. Όμως έχω παρατηρήσει ότι κάθε Απρίλιο και Μάιο αυτό δεν συμβαίνει. Οι εμπειρίες που ανέφερα παραπάνω είναι από αυτούς τους μήνες. Πιθανολογώ ότι πρόκειται για οδηγούς που έρχονται 1η φορά στην Κω να εργαστούν και δεν γνώριζαν. Μπορεί όμως να ήταν και από υπεραισιόδοξους, ότι δεν θα συναντήσουν κίνηση. Είναι όμως αρκετό όμως στο να ταλαιπωρηθείς ή και να κινδυνέψεις ακόμα, αν συναντηθείς έστω και ένα τουριστικό λεωφορείο.
Θα αναφέρω επίσης ένα περιστατικό με ΙΧ: Θυμάμαι ότι ανέβαινα με πολύ μικρή ταχύτητα. Κατέβαινε επίσης ένα μικρό ΙΧ, το οποίο δεν έτρεχε πολύ, γιατί το είδα μόλις ήταν στα μισά της στροφής. Εγώ μόλις έμπαινα στην στροφή. Προφανώς ο οδηγός ξαφνιάστηκε που με είδε, φρέναρε απότομα και το αυτοκίνητο έκανε μια ολόκληρη περιστροφή στη μέση του δρόμου και σταμάτησε κάθετα μπροστά μου. Ευτυχώς κατέβαινε και ήταν σε αριστερή στροφή, δεν ήταν στην μεριά της άκρης. Ανέφερα το περιστατικό για να αναδείξω δύο “αόρατα” σημεία που δεν τα βλέπεις εύκολα: Την ηλικία του οδοστρώματος, και την έλλειψη ορατότητας. Ένας δρόμος που φαίνεται άδειος αλλά κρύβει "τυφλά" σημεία και μειωμένη πρόσφυση, είναι πιο επικίνδυνος από έναν ολοφάνερα κακό δρόμο.
Εν κατακλείδι. Είναι κατά την γνώμη μου εγκληματικό να επιτραπεί η κυκλοφορία λεωφορείων σε αυτόν τον δρόμο. Θα είναι όμως διπλά εγκληματικό, αν επιτραπεί για οποιοδήποτε λόγο ταυτόχρονα: η διπλή (άνοδος και κάθοδος) κυκλοφορία ΙΧ και τουριστικών λεωφορείων. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα ΙΧ ή πολλά. Η επικινδυνότητα είναι ίδια. Είτε πρόκειται για μόνιμους κατοίκους είτε για εργαζόμενους -όπως είμαι εγώ- είτε για οποιονδήποτε. Αν γίνει μονοδρόμηση προς χάριν των τουριστικών λεωφορείων να γίνει μονοδρόμηση για ΟΛΟΥΣ. Η ασφάλεια δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις βάσει επαγγελματικής ιδιότητας, τύπου οχήματος ή εντοπιότητας.
Υ.Γ. Εσκεμμένα χρησιμοποίηση τον όρο “τουριστικό λεωφορείο” έναντι του “λεωφορείο”, γιατί τα λεωφορεία της γραμμής έχουν συγκεκριμένες ώρες, και όλοι οι χρήστες του συγκεκριμένου δρόμου μπορούν να έχουν υπόψη στις μετακινήσεις τους.
Παπαδάκης Ιωάννης Φυσικός – Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κω