Ο χαιρετισμός του Νικολάου Στ. Μανούση στην ομιλία «ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

stighmiotipo-othonis-2025-10-27-074629.png
stighmiotipo-othonis-2026-06-10-153331.png
banner_900x200-(8).gif
Κοινωνια Δευτέρα, 27η Οκτωβρίου 2025

Ο χαιρετισμός εκ μέρους του ΔΙΙΚ, του αντιπροέδρου κ. Νικολάου Στ. Μανούση 

Πανοσιολογιότατε  κ Ιωακείμ ,Εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ κύριε περιφερειακέ σύμβουλε,  κυρία κ κύριε Αντιδήμαρχε    κ Ταξίαρχε 

Αγαπητοί  προσκεκλημένοι αγαπητές κύριες κ κύριοι 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, εκ μέρους του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, στον φιλόξενο χώρο μας ,στη σημερινή επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου – μια ημέρα που για εμάς τους Δωδεκανήσιους έχει διπλή σημασία. Συμβολίζει το πανεθνικό “ΟΧΙ” του 1940, αλλά και την επίσημη προσάρτηση των νησιών μας στην Ελλάδα, την 28η Οκτωβρίου 1947.

Ο Νόμος 518 του 1947 καθόρισε ότι «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Πάτμος, Νίσυρος, Κάρπαθος, Κάσος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Λέρος και Καστελλόριζον είναι προσηρτημένοι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου». 

Η ημερομηνία αυτή γίνεται έτσι διπλός φάρος ελευθερίας και μνήμης — το Έπος του ’40 και η τελική δικαίωση του αγώνα των νησιών μας για εθνική ολοκλήρωση.

Αγαπητέ κ.Κανελλόπουλε, 

είναι τιμή μας που βρίσκεστε απόψε μαζί μας, για να μας οδηγήσετε με την επιστημονική σας γνώση στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Έπους του ’40, και κυρίως στο ήθος εκείνης της γενιάς, που αντιστάθηκε με πίστη και συλλογική αξιοπρέπεια.

Η σημερινή ημέρα μάς υπενθυμίζει πως η ελευθερία δεν χαρίζεται — κατακτάται. 

Και όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, 

«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει…» 

όχι από αδυναμία, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι πάντοτε μια ανοιχτή πληγή ελπίδας, που ζητά από κάθε γενιά να σταθεί στο ύψος της. 

Αυτό το “πλήγωμα” είναι ταυτόχρονα χρέος, ευθύνη και προνόμιο.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πνευματικό Όμιλο Κώων “Ο Φιλητάς” και στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κω για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, καθώς και στη δραστήρια πρόεδρο κ. Μαρίτσα Παρισίδου-Τουλάντα για τη διαρκή και γόνιμη παρουσία της στα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα του νησιού μας. 

Επίσης, ευχαριστούμε  τον συνάδελφο Τίμο Κουτσουράδη, που με την έκθεση  της συλλογής του στρατιωτικού υλικού, ζωντανεύει, με σεβασμό και ακρίβεια, τη μνήμη εκείνης της περιόδου.

Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε πως η Ιστορία δεν είναι σκηνικό επετείων, αλλά ζωντανό υπόμνημα ευθύνης. 

Το “ΟΧΙ” του 1940 δεν είναι λέξη· είναι στάση ζωής, είναι η αδιάκοπη άρνηση του Έλληνα να αποδεχθεί την ταπείνωση, την υποδούλωση, την απώλεια της ελευθερίας του.

Εύχομαι η αποψινή εκδήλωση να αποτελέσει μία ήρεμη υπόμνηση της αντοχής και της ενότητας του λαού μας, να εμπνεύσει τους νεότερους και να θυμίσει σε όλους μας ότι η Ελλάδα αντλεί τη δύναμή της όταν δεν ξεχνά, αλλά και όταν δεν επαναπαύεται.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Νικος Στ. Μανούσης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
limeniko-tameio.webp
Εκπαίδευση Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Κω στην Κω, για το 2026

Εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για την αποτροπή και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης διοργανώνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω, με στόχο την ενημέρωση των εθελοντών και των πολιτών.

dhmarxeio5.jpg
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Κω την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου - Δείτε τα θέματα

Με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Κω, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη και ζωντανή μετάδοση μέσω του YouTube.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
22 °C
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 11:37ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας