Ιστορική στιγμή για την Κω: Επέστρεψε το άγαλμα του Αγίου Νικολάου μετά από δεκαετίες

img-6cf806855def0eafd0876b8c2c3bc29e-v.jpg
stighmiotipo-othonis-2026-06-10-153331.png
banner_900x200-(8).gif
Κοινωνια Παρασκευή, 12η Ιουνίου 2026

Μια ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική στιγμή για την Κω καταγράφηκε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, καθώς επέστρεψε στο νησί το άγαλμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου είχε μεταφερθεί και φυλασσόταν στο παρεκκλήσιο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Το άγαλμα ανήκει στην Πύλη του Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται πίσω από το Ηρώο στο λιμάνι. Στο σημείο όπου βρισκόταν αρχικά το άγαλμα παρέμενε εδώ και χρόνια ένα εμφανές κενό, το οποίο όχι μόνο αλλοίωνε την αρχική μορφή του μνημείου, αλλά αποτελούσε και ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των αρχών για την επιστροφή του.

Πρωτοστάτης στην προσπάθεια αυτή υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος, όπως ανέφερε, επί σειρά ετών είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες και είχαν αποσταλεί σχετικά αιτήματα, μεταξύ άλλων από τον Δήμαρχο Κω και τον Έπαρχο Κω-Νισύρου, με στόχο την επαναφορά του αγάλματος στον φυσικό του χώρο.

Καθοριστική, ωστόσο, αποδείχθηκε η παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο επικοινώνησε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ζήτησε την επιστροφή του αγάλματος στην Κω. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή του, παρά τις δυσκολίες που, όπως ανέφερε, παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία.

Για τη μεταφορά του αγάλματος από τη Ρόδο στην Κω, εκπροσώπησαν την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου ο συμπατριώτης μας Δαυίδ Χατζηδαυίδ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Μητρόπολης, καθώς και η συμπατριώτισσά μας Αντωνία Σκαλέρη, οι οποίοι ανέλαβαν τη μεταφορά και ασφαλή παραλαβή του πολύτιμου αυτού κειμηλίου, με τη σημαντική συνεισφορά των ΜΑΥΡΩΝ ΛΥΚΩΝ.

Το άγαλμα έφτασε σήμερα στην Κω, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας πολλών ετών και ανοίγοντας τον δρόμο για την επανατοποθέτησή του στο σημείο από το οποίο είχε απομακρυνθεί πριν από δεκαετίες.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο του Kosnews24.

VIDEO
VIDEO
img-4a34816aa7a3693f33a5df76a8089100-v.jpg
img-7bf435e21a93365cdeb66f79153f9798-v.jpg
img-6cf806855def0eafd0876b8c2c3bc29e-v.jpg
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
marina.jpg
Θ. Νικηταράς για το ταμειακό έλλειμμα στη Μαρίνα Κω: «Έχουν δεσμευτεί τα χρήματα – Η υπόθεση ακολουθεί τη νομική οδό»

Στην υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος που είχε διαπιστωθεί στη Μαρίνα της Κω αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.

stighmiotipo-othonis-2026-10-11-223636.png
Θ. Νικηταράς για τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής: «Κανείς αναντικατάστατος – Ο κόσμος θα κρίνει τον καθένα»

Για τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής και την πορεία προς τις εκλογές του 2028 μίλησε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.

giorgallhs.jpg
Μ. Γιωργαλλής: Ένα εμβληματικό κτίριο της Κω δεν μπορεί να φιλοξενεί την αστυνομία σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από τον Δήμο Κω για τη μετεγκατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου όπου στεγάζεται ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γιωργαλλής

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
24 °C
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 11:26ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας