Μια σπουδαία αλλαγή συντελείται πλέον στον χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Δίπλα στην κλασική φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία, οι γιατροί αποκτούν ένα νέο, επίσημο εργαλείο: την Πολιτιστική Συνταγογράφηση.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Στεφανής, σε συνέντευξή του στο Athens Voice: «Μαζί με το φάρμακο, από φέτος θα συνταγογραφούμε και τέχνη». Ο κ. Στεφανής και η ομάδα του στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο πρωτοστάτησαν για να γίνει αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Τι είναι η Πολιτιστική Συνταγογράφηση;
Είναι η επίσημη ένταξη των τεχνών στη θεραπεία των ασθενών. Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα των γιατρών (ΗΔΙΚΑ), οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές προκλήσεις μπορούν να παραπέμπονται σε ειδικά σχεδιασμένες καλλιτεχνικές δράσεις, όπως:Επισκέψεις σε μουσεία και εικαστικά εργαστήρια (ζωγραφική, γλυπτική).Θεατρικές παραστάσεις και σεμινάρια δημιουργικής γραφής.Ομαδικές μουσικές δράσεις και χορό.
Γιατί η τέχνη βοηθάει την ψυχική μας υγεία;
Η επαφή με τον πολιτισμό δεν είναι απλώς μια ευχάριστη απασχόληση, αλλά ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο θεραπευτικό μέσο με σημαντικά οφέληΣπάει την απομόνωση: Βοηθά τους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθούν και να νιώσουν μέλη μιας ομάδαςΝικάει το στίγμα: Η θεραπεία βγαίνει έξω από τους τοίχους ενός νοσοκομείου ή ιατρείου και μεταφέρεται σε ζωντανούς χώρους πολιτισμού.Ηρεμεί το μυαλό και το σώμα: Η δημιουργία μειώνει αποδεδειγμένα το έντονο στρες, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
Η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν νέο, πιο ανθρώπινο δρόμο. Μας υπενθυμίζει ότι η ολοκληρωμένη φροντίδα της ψυχικής υγείας δεν κοιτάζει μόνο τα συμπτώματα, αλλά ολόκληρη την ποιότητα ζωής του ανθρώπου
Στην υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος που είχε διαπιστωθεί στη Μαρίνα της Κω αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.
Για τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής και την πορεία προς τις εκλογές του 2028 μίλησε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.
Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από τον Δήμο Κω για τη μετεγκατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου όπου στεγάζεται ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γιωργαλλής
Κείμενο του Καΐσερλη Κώστα
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας