«εισήγηση ιστορικού περιεχομένου μελέτης
Παρουσίαση ιστορικού περιεχομένου μελέτης του Νίκου Στ. Μανούση στο ΚΔ΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου στη Λέρο.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2026, το ΚΔ΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου, στο ξενοδοχείο Crithoni’s Paradise Hotel.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν σημαντικές εργασίες για την ιστορία, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την πνευματική κληρονομιά των Δωδεκανήσων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εισηγήσεις των Κώων συγγραφέων Κώστα Ε. Σκανδαλίδη, Κώστα Κολιόπουλου και Θεοδόση Διακογιάννη.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμποσίου, ο ιατρός και συγγραφέας Νίκος Στ. Μανούσης παρουσίασε την ιστορικού περιεχομένου εργασία του με τίτλο:
«Το Λάβαρο της Εθνικής Ένωσης Δωδεκανησίων Αμερικής – Σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου».
Μέσα από ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ανέδειξε τη δράση της οργανωμένης δωδεκανησιακής ομογένειας της Αμερικής και τη σημαντική συμβολή του Νικολάου Κ. Μανούση στον αγώνα για την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ιστορικό Λάβαρο, το οποίο ο Νικόλαος Κ. Μανούσης έφερε μαζί του από τη Νέα Υόρκη κατά την επιστροφή του στην Κω, το 1947, και κατέθεσε στην Ιερά Μητρόπολη Κώου για τη διαφύλαξή του.
Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσίαση των αυθεντικών τεκμηρίων που αφορούν την επίσημη παράδοση του Λαβάρου στην Ιερά Μητρόπολη Κώου, στις 27 Νοεμβρίου 1947, καθώς και τη μετέπειτα διαφύλαξή του ως πολύτιμου κειμηλίου του δωδεκανησιακού αγώνα. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν την ιστορική πράξη του Νικολάου Κ. Μανούση και αναδεικνύουν τη μέριμνά του να παραδοθεί το εθνικό αυτό σύμβολο στην Εκκλησία της ιδιαίτερης πατρίδας του, ώστε να διασωθεί και να παραμείνει ζωντανή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Στο τέλος της ομιλίας, οι σύνεδροι είχαν τη συγκινητική ευκαιρία να ακούσουν την αυθεντική φωνή του Νικολάου Κ. Μανούση, μέσα από ιστορικό ηχητικό ντοκουμέντο της «Φωνής της Αμερικής».
https://www.youtube.com/watch?v=KKXcPqRvXY8
Η παρουσίαση έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιδοκιμασία , επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διάσωσης και της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης των Δωδεκανήσων.
Στο περιθώριο του Συμποσίου, ο Νίκος Στ. Μανούσης επέδωσε το βιβλίο του «Σταμάτης Κ. Μανούσης – Ένα Αφήγημα Ζωής» στον Δήμαρχο Λέρου κ. Τιμόθεο Κωττάκη, καθώς και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Ενημέρωσης του Δήμου Λέρου κ. Φροσύνη Τζανουδάκη, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου.
Αρχικά κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Πάτμο, επέδωσε επίσης στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάτμου και Αναπληρώτρια Δήμαρχο κ. Αργυρή Γιαμαίου ένα αντίτυπο του βιβλίου για τον Δήμαρχο Πάτμου κ. Νικήτα Τσαμπαλάκη, καθώς και ένα ακόμη αντίτυπο για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης Πάτμου.
Η εργασία αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη ιστορική έρευνα του Νίκου Στ. Μανούση για το Λάβαρο της Εθνικής Ένωσης Δωδεκανησίων Αμερικής, τη δωδεκανησιακή ομογένεια και τη συμβολή της στους αγώνες για την ελευθερία και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Στην υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος που είχε διαπιστωθεί στη Μαρίνα της Κω αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.
Για τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής και την πορεία προς τις εκλογές του 2028 μίλησε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.
Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από τον Δήμο Κω για τη μετεγκατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου όπου στεγάζεται ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γιωργαλλής
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας