ΕΝΦΙΑ: Μέχρι την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για έκπτωση

Την παράταση για την υποβολή αίτησης προκειμένου να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο. Η προθεσμία υποβολής, που κανονικά εκπνέει σήμερα, θα παραταθεί μέχρι την 1η Μαρτίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ, 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί (ταυτοποίηση με ΑΤΑΚ) και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μειωμένο συγκριτικά με το περυσινό έτος.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Σημειώνεται ότι εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα 344.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αρκετοί ιδιοκτήτες με την ανακοίνωση της σχετικής έκπτωσης έσπευσαν και ασφάλισαν τα σπίτια τους κερδίζοντας έστω και για ένα τρίμηνο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, το επόμενο έτος θα έχουν το σύνολο της έκπτωσης.

 

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Για παράδειγμα, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 150 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές, τότε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 135 ευρώ. Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 250 ευρώ, αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ο φόρος περιορίζεται σε 225 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με δύο κατοικίες ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ, αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ. Οσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως, χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βρίσκονται σε ορόφους χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% επί του ΕΝΦΙΑ του 2024, όχι επειδή έχουν ανασφάλιστα τα ακίνητά τους, αλλά επειδή δεν τα ασφάλισαν από τον κίνδυνο ζημιών εξαιτίας πλημμύρας προκληθείσας από φυσική καταστροφή, δηλαδή για μια πιθανότητα κινδύνου ιδιαίτερα μικρή. Παράλληλα, άλλοι ιδιοκτήτες δεν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της έκπτωσης το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα, που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα.

Συνολικά στην Ελλάδα μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα, από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνο 1.074.053.

Πηγή: kathimerini.gr 

ADVERTORIALS