Σύνδεση των POS με το Taxisnet – Καμία παράταση για τις ταμειακές μηχανές

Σύνδεση των POS με το Taxisnet – Καμία παράταση για τις ταμειακές μηχανές

H διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS με το σύστημα Taxisnet αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους, από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Παράλληλα καθιερώνονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, «κλειδώνοντας» έσοδα και δαπάνες, αφού κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στο MyData. Πρακτικά, τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απολύτως υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στη σχέση του με τη φορολογική αρχή. 

Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα είναι περισσότερο στοχευμένοι σε επαγγελματικές κατηγορίες με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί. 

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την ΑΑΔΕ».

Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες που ακόμα δεν διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την εγκατάστασή και τη ρύθμισή τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα, καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ, για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στοχευμένοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Μέσα στο 2024, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντατικοποιήσει κάθε διαθέσιμο «όπλο» που έχει στη φαρέτρα της, στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στοχεύσουν περισσότερο σε κατηγορίες φορολογουμένων στις οποίες παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη φορολογική ύλη που αποκρύπτεται.

Η περίμετρος των υπό έλεγχο φορολογουμένων περιορίζεται με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού αποδεσμεύονται ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να στρέψουν αποκλειστικά την προσοχή τους εκεί όπου οι πιθανότητες σύλληψης μεγάλης φορολογικής ύλης που αποκρύπτεται μεγιστοποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθεί σειρά φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων που έχει προγραμματίσει για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Στον προγραμματισμό υπάρχει σχέδιο για τουλάχιστον 73.000 φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTORIALS