Τέλη κυκλοφορίας: Αναθεωρούνται τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη πληρωμή

Τέλη κυκλοφορίας: Αναθεωρούνται τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη πληρωμή

Σχέδιο αντικατάστασης της σημερινής ποινής που επιβάλλεται σε όσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το οριζόντιο 100% που επιβάλλεται σήμερα ανεξάρτητα από το αν πληρωμή έγινε με καθυστέρηση μίας ημέρας ή ενός… έτους εξετάζεται να αντικατασταθεί με μια κλίμακα διαφορετικών συντελεστών.

Οι συντελεστές θα εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί από την καταληκτική προθεσμία μέχρι και την καταβολή των χρημάτων. Οσο πιο κοντά στην προθεσμία γίνεται η πληρωμή, τόσο μικρότερος θα είναι και ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου, ενώ αν μεσολαβούν πολλές εβδομάδες, ο συντελεστής θα φτάνει και πάλι στα σημερινά επίπεδα του 100%.

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση της προθεσμίας πληρωμής προανήγγειλε ο Χ. Θεοχάρης

Για τη θέσπιση της κλίμακας απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας –ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα υπάρξει τελικώς ολιγοήμερη παράταση–, τότε η νομοθετική ρύθμιση είναι πιθανό να έρθει στη Βουλή και μετά την αλλαγή του χρόνου.

Πάντως, ο στόχος της αλλαγής που εξετάζεται είναι να υπάρξει πλέον ένα σταθερό μόνιμο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί θα γνωρίζουν εγκαίρως τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν, όπως επίσης και το ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ υψηλό πρόστιμο αν χάσουν την προθεσμία για ένα – δύο 24ωρα.

Προς το παρόν, τα τέλη κυκλοφορίας έχουν πληρώσει περίπου οι 4 στους 10 οδηγούς. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνήθεια να δίνεται δίμηνη παράταση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Αν για φέτος υπάρξει και οριστική απόφαση για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων, η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν θα είναι τόσο μεγάλη σε διάρκεια. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, είτε η πληρωμή γίνει μέσα στο 2023 είτε γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024, θα πιστωθούν στον φετινό προϋπολογισμό. 

Πηγή: Money Review

ADVERTORIALS