Μόνο ζημίες δηλώνουν 170.000 επαγγελματίες - Από το 2018 έως το 2022 δηλώνουν μηδενικά ή αρνητικά αποτελέσματα

Μόνο ζημίες δηλώνουν 170.000 επαγγελματίες - Από το 2018 έως το 2022 δηλώνουν μηδενικά ή αρνητικά αποτελέσματα

Είτε με ύφεση, είτε με ανάπτυξη, είτε με μνημόνια και πανδημίες, χιλιάδες επαγγελματίες και μονοπρόσωπες επιχειρήσεις δηλώνουν για συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Συγκεκριμένα, το 36,4% των μονοπρόσωπων εταιρειών και το 27,8% των επαγγελματιών δηλώνουν για τουλάχιστον πέντε έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών, από τις 19.131 μονοπρόσωπες εταιρείες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου εισοδήματος – έντυπο Ν, οι 6.970 δηλώνουν γι’ αυτά τα συνεχόμενα πέντε έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Επίσης, από τους 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου, οι 170.338 δηλώνουν γι’ αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

 

Από το 2018, ένα έτος πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και το 2019, που θεωρείται ένα καλό έτος για την αγορά, αλλά και μετέπειτα τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δηλώνουν ζημίες ή μηδενικά κέρδη όχι για μία χρήση αλλά τουλάχιστον πέντε.

Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς επιβιώνουν, εάν υποθέσουμε ότι όλα όσα δηλώνουν είναι ειλικρινή. Θα μπορούσε να δεχθεί η εφορία ότι τη μία χρονιά χρηματοδοτούνται από την οικογένειά τους, τη δεύτερη με ένα δάνειο, την τρίτη από ένα φίλο, αλλά πέντε χρήσεις είναι πολλές και όπως αναφέρουν στελέχη εφοριών «δεν βγαίνει». Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι εξόφθαλμη φοροδιαφυγή, αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Τα στοιχεία αυτά που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές των εφοριών θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Οι συνεχόμενες ζημίες που παρουσιάζουν κάποιες μονοπρόσωπες επιχειρήσεις και 170.338 επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού. Σύνθετες διασταυρώσεις με πραγματικά δεδομένα θα οδηγήσουν στον έλεγχο κάποιους από τους ανωτέρω. Στο ερώτημα γιατί δεν ελέγχονται όλοι, η απάντηση είναι ότι η χώρα μας διαθέτει 1.200 ελεγκτές. Κάθε ελεγκτής δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερους από 20 τέτοιους ελέγχους ετησίως. Αυτό που θα συμβεί είναι από τα big Data Analysis να προκύψουν οι σημαντικότερες περιπτώσεις που θα πάνε σε έλεγχο. Η εφορία θα ξεκινήσει ελέγχους από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δηλώνουν, για παράδειγμα, για πέντε συνεχόμενα έτη ζημίες άνω των 100.000 ευρώ και θα κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Η χρήση των σύγχρονων εργαλείων επιτρέπει πλέον στην εφορία να ασχοληθεί ουσιαστικά με τέτοιες περιπτώσεις, καθώς στο παρελθόν ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβρισκε τόσο πολλές περιπτώσεις με μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Οπως επίσης να διενεργεί σύνθετες διασταυρώσεις με πραγματικά δεδομένα (τραπεζικές καταθέσεις, έσοδα και έξοδα αναλυτικά κ.λπ.) για να ξεσκαρτάρει την ήρα από το στάρι.

Παράλληλα, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης, δηλαδή τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους, θα οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις στο να κλείσουν, ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες, εξυγιαίνοντας την αγορά.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης, ωστόσο, δεν έχει διατυπωθεί άλλο σύστημα από επαγγελματίες, οικονομολόγους ή φορείς που να οδηγεί σε αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των κλάδων που φαίνεται να αποκρύβουν φορολογητέα ύλη. Η αγορά, πάντως, υποστηρίζει ότι μπορεί ο τζίρος να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα κέρδη τους. Και αυτό καθώς την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και τα έξοδα, και συγκεκριμένα τα ενοίκια, η αύξηση των μισθών και το ενεργειακό κόστος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κάποιοι, είτε με κρύο είτε με ζέστη, δηλώνουν ζημίες.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS