Ενα δισ. για πράσινα και ψηφιακά έργα από το νέο ΕΣΠΑ

Ενα δισ. για πράσινα και ψηφιακά έργα από το νέο ΕΣΠΑ

Ενα δισ. ευρώ, από τα 26 του συνολικού προϋπολογισμού του, προβλέπεται να διαθέσει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη χρηματοδότηση πράσινης και ψηφιακής μετάβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και οι πρώτες εγκρίσεις χρηματοδότησης ανακοινώθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η 1η Απόφαση έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης αιτήσεων που υποβλήθηκαν στη δράση «Βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αξιολογήθηκαν 101 αιτήσεις εκ των οποίων 73 κρίθηκαν επιλέξιμες για χρηματοδότηση με επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 1.062.280,28 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τη δράση του «Βασικού ψηφιακού μετασχηματισμού» προβλέπονται επιδοτήσεις από 18.000 έως 30.000 ευρώ και η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι 9 μήνες από την απόφαση έγκρισης.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις, καθώς οι αξιολογήσεις, οι οποίες γίνονται πλέον μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), έχουν προχωρήσει.

 
 

Οι δράσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ήταν οι πρώτες για τις οποίες δημοσιεύθηκαν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Για την πράσινη μετάβαση έχουν προϋπολογισθεί επιδοτήσεις 700 εκατ. ευρώ και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εντονότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την πράσινη μετάβαση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ήδη το πρόγραμμα έχει ουσιαστικά κλείσει καθώς δεσμεύθηκαν και τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του. Αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις σύντομα. Σημειώνεται ότι οι εγκρίσεις γίνονται με βάση τη σειρά υποβολής αιτήσεων. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, δίνεται η έγκριση και μόλις καλυφθεί ο προϋπολογισμός κλείνει το πρόγραμμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσέλκυσε λιγότερο ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής (από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησαν οι αιτήσεις) έχουν εγκριθεί προτάσεις για περίπου 150 από τα 300 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, όπως αναφέρουν, πολλές ίσως είχαν ολοκληρώσει τις σχετικές επενδύσεις για ηλεκτρονικό εμπόριο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κορωνοϊού.

Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε έργα πράσινης μετάβασης το αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», νέες δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, η δράση για την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και η δράση για την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για τις πρώτες εγκριτικές αποφάσεις «η αξιολόγηση είναι άμεση και οι δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ για την πορεία της αίτησης χρηματοδότησής τους και το αναλυτικό αποτέλεσμα αξιολόγησης. Η αξιολόγηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου άμεσα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί».

kathimerini.gr

ADVERTORIALS