Ελληνική Οικονομία: Υπέρβαση εσόδων κατά 2,246 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Ελληνική Οικονομία: Υπέρβαση εσόδων κατά 2,246 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου του προϋπολογισμού κατά 2,246 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% κατέγραψαν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας την προσωρινή εκτίμηση προ 15 ημερών. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η υπέρβαση οφείλεται, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, στα έσοδα από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνουν αφενός ότι αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έσοδα που αφορούν το 2022 (τελευταίες δύο δόσεις φορολογίας εισοδήματος, παράταση προθεσμίας υποβολής τελών κυκλοφορίας του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023) και αφετέρου ότι η σύγκριση δεν έχει νόημα να γίνεται πλέον με τον προϋπολογισμό, αλλά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου.

Σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστηρίζουν, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι αυτός κινείται πάνω στον στόχο και δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Ετσι προσγειώνουν τις προσδοκίες για πρόσθετες μεγάλες παροχές στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, αν και ο ίδιος θα αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, όπως μια νέα αποζημίωση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα δουν αύξηση, αλλά και συνέχιση της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας, ενεργειακής και άλλης.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και είναι σε ταμειακή βάση (δηλαδή συνυπολογίζουν και έσοδα που θα αποδοθούν στο 2022 σε δημοσιονομική βάση) δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,558 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 1,330 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 37,148 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 538 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, λόγω του ότι καθυστέρησε η διαδικασία έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας και συνεπώς και η είσπραξη του αντίστοιχου τιμήματος 1,496 δισ. ευρώ, ενώ δεν εισπράχθηκε ακόμη και η τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,718 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν υπερεκτέλεση, όπως προαναφέρθηκε, ενώ εισπράχθηκαν και 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, για τους κυριότερους φόρους παρατηρούνται τα εξής:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 13,365 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 631 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,896 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 76 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,779 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 26 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 10,112 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 825 εκατ. ευρώ.

Kathimerini.gr

ADVERTORIALS