Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για απάτη με email – Φέρει ψευδή υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για απάτη με email – Φέρει ψευδή υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας

Ακόμα και τα στοιχεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χρησιμοποιούν επιτήδειοι σε ψεύτικα emails προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, διακινείται μια δήθεν επιστολή μέσω email, όπου χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ενώ φέρει τα λογότυπα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europo , υπογραφή με στρογγυλή σφραγίδα «Ελληνική Δημοκρατία – Ελληνική Αστυνομία» και άλλα στοιχεία που δημιουργούν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Στο email ως αποστολέας εμφανίζεται ο «ALANIS COELHO SOUZA» με φερόμενο τίτλο «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ», προερχόμενος από την «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για απάτη με email – Φέρει ψευδή υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας-1

Μάλιστα, όπως ενημερώνει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., συγκριτικά με παλαιότερες απατηλές επιστολές, παρατηρείται η προσπάθεια να προσδοθεί ολοένα και περισσότερη αληθοφάνεια στο πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τα πραγματικά λογότυπα και την ονομασία των Αρχών επιβολής του νόμου, εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το σχετικό κείμενο φέρει ελάχιστα έως καθόλου ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί ότι το email αυτό είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό. Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

https://cm.teads.tv" scrolling="no" title="vpaid-ui" frameborder="0" style="box-sizing: border-box; display: block; margin: 0px !important; padding: 0px !important; width: 836px !important; height: 471px !important; border-width: 0px !important; border-style: initial !important; overflow: hidden !important; float: none !important; max-height: 471px !important;">

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για απάτη με email – Φέρει ψευδή υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας-2

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

kathimerini.gr