Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία

Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία
 
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.
 
 
 
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.
Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.
Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.
Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev
 
 
 
 Δύο Ελληνες ομογενείς νεκροί σε συμπλοκή
Επίσης λίγο  αργότερα το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δύο Ελληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην κόκκινη ζώνη κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Ουκρανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, έχουν τραυματιστεί σοβαρά ακόμη δύο Ελληνες ομογενείς.
«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, «ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».
 
Το περιστατικό έγινε στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται «πλησίον της γραμμής επαφής» στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων όπως και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.