Πως να μειώσετε το άγχος που σχετίζεται με τις καθημερινές ειδήσεις

Πως να μειώσετε το άγχος που σχετίζεται με τις καθημερινές ειδήσεις

Εάν αισθάνεστε ότι οι τελευταίες εβδομάδες που διανύουμε διήρκησαν χρόνια, δεν είστε οι μόνοι. Το τελευταίο καιρό μπορεί να μην μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να παρακολουθεί το καθημερινό δελτίο ειδήσεων ή να ενημερώνεστε μέσω ειδησεογραφικών site και εφαρμογών στο διαδίκτυο και αυτό είναι λογικό μέσα σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών.

Μπορεί βέβαια να αισθάνεστε ότι εκτελείτε το “χρέος” σας ως πολίτες με το να παραμένετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της απλής ανάγνωσης και ακρόασης των ειδήσεων για να παραμείνετε ενημερωμένοι και της πραγματικής εμμονής με τη διαρκή ενημέρωση η οποία οδηγεί σε ένα έντονο άγχος στην καθημερινότητά σας. Αυτό το άγχος μπορεί να “δηλητηριάσει” τη ζωή σας και να δημιουργήσει εμφανή προβλήματα στην επιβίωσή σας. Η θεραπεία του άγχους αυτού απαιτεί δραστικές ενέργειες αντιμετώπισης, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και στην βοήθεια κάποιου ειδικού.

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε τη συνεχή ροή των ειδήσεων στη ζωή σας, αυτό μπορεί όλο αυτό να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη ψυχική σας υγεία. Εάν μέσα σας νιώθετε έναν είδους εξαναγκασμό να ενημερωθείτε για τις ειδήσεις, τότε αυτός πιθανότατα έχει απόλυτη επιρροή και στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο αριθμός των γεγονότων και των κρίσεων στις ειδήσεις μπορεί να σας δημιουργήσει αισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας, οδηγώντας σας, σε περιπτώσεις αϋπνίας και άλλων σωματικών ενοχλήσεων και αντιδράσεων. Και γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Που βρίσκεται το όριο μεταξύ της πραγματικής ενημέρωσης και της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας;

Αξιολογήστε το περιεχόμενο που εισπράττετε

Κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας προτού εμβαθύνετε σε ένα άρθρο ή μια περίληψη ενός γεγονότος. «Είναι πραγματικά αληθής αυτή η είδηση;» «Προσθέτει αυτή η είδηση κάτι καινούργιο στις δικές μου γνώσεις;». «Λειτουργεί προς το προσωπικό μου συμφέρον και καλό η ανάγνωση αυτής της είδησης;» Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να αναρωτηθείτε βλέποντας κάθε είδηση να περνάει από μπροστά σας. Είναι σοφό να θυμάστε την αξία του χρόνου και την ενέργεια που διοχετεύουμε σε πράγματα και ειδήσεις που συμβαίνουν γύρω μας. Εφόσον πρόκειται να περάστε το χρόνο σας κοιτάζοντας ειδήσεις, τότε πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι οι ειδήσεις αυτές προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή δημοσιογραφίας και ενημέρωσης.

Περιορίστε το χρόνο ενασχόλησης σας με την ενημέρωση

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσετε την έκθεσή σας στις ειδήσεις είναι να θέσετε ένα χρονικό όριο στο οποίο θα ενημερώνεστε για τα καθημερινά γεγονότα ανα τον κόσμο. Μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό όριο στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για την ενημέρωσή σας, κατα τη χρήση των οποίων έχετε την τάση να παρασύρεστε από τη ροή πληροφορίας χωρίς εσείς οι ίδιοι να το συνειδητοποιείτε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφύγετε την οποιαδήποτε ενημέρωση ή αναφορά ειδήσεων σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, το οποίο μπορεί να βελτιώσει επίσης και τη σχέση σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας.

Αναρωτηθείτε για τον πραγματικό λόγο της ενημέρωσής σας

Διαβάζετε τη ροή ειδήσεων π.χ. στο Twitter επειδή σας ενδιαφέρει πραγματικά ένα γεγονός ή επειδή αισθάνεστε φόβο για μια πιθανή εξέλιξη; Ελέγχετε καθημερινά τις ειδήσεις επειδή πλήττετε ή αναζητάτε πραγματικά μια ουσιαστική ενημέρωση; Όταν εξετάζετε τα κίνητρά σας για τον έλεγχο των ειδήσεων, πρέπει να δώσετε μια πραγματική και ειλικρινή απάντηση στον εαυτό σας.

Ελέγξτε διαρκώς τα επίπεδα του άγχους σας

Και ενώ οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να μας κρατούν όλους σε εγρήγορση, ωθόντας όλους εμάς στο συνεχή έλεγχο των ειδήσεων, προτιμότερο θα ήταν να εξετάσουμε το αντίκτυπο που έχουν οι ειδήσεις στα επίπεδα του άγχους μας. Ο έλεγχος των ειδήσεων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, μπορεί να γίνει εθιστικός. Γι’ αυτό απαιτεί την απαραίτητη προσοχή και το ενδιαφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση όμως σας δίνεται και η δυνατότητα να συζητήσετε αυτό το πρόβλημα άγχους και με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας προσφέρει αποτελεσματική στήριξη και ψυχοθεραπευτική λύση.

 

ADVERTORIALS