Πάγια ρύθμιση οφειλών: Ποιοι θα μπουν σε 24 και ποιοι σε 48 δόσεις

Πάγια ρύθμιση οφειλών: Ποιοι θα μπουν σε 24 και ποιοι σε 48 δόσεις
Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών καλείται να «γιατρέψει» την «πληγή» των κατασχέσεων.
Παλιά χρέη που έμειναν απλήρωτα και δεν ρυθμίστηκαν ως τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι φόροι του 2020, θα μπορούν να καλυφθούν από την "ομπρέλα" της νέας ρύθμισης, που κάνει πρεμιέρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα προηγηθεί η υπογραφή της Απόφασης με όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και η αναγκαία τροποποίηση του λογισμικού της πάγιας ρύθμισης στο Taxisnet, καθώς η δομή και λειτουργία της νέας ρύθμισης είναι διαφορετική.
Πάγια ρύθμιση χρεών: Σε πόσες δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη
Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς μπορούν να υπαχθούν και φετινές οφειλές στη νέα πάγια ρύθμιση
Αναμφίβολα, το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και απλήρωτος ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να εξοφληθούν ως και σε 24 δόσεις, ενώ όσοι χρωστάνε από κληρονομιές και πρόστιμα τροχαίας- δήμων- αυθαιρέτων, θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής ως και σε 48 δόσεις. Το "κλειδί" είναι ότι κάθε μήνα απαιτείται ελάχιστη καταβολή μόλις 30 ευρώ.
Το αδύνατο σημείο των ρυθμίσεων οφειλών είναι συνήθως τα εισοδηματικά κριτήρια, που λειτουργούν ως "κόφτης". Το πλεονέκτημα της νέας ρύθμισης είναι ότι προβλέπει τέτοια κριτήρια ΜΟΝΟ για όσους φτάσουν στις 48 δόσεις. Από την άλλη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν “παγώνουν” οι κατασχέσεις λογαριασμών, ότι μπαίνει "καπέλο” 15% για όσους καθυστερούν τις δόσεις αλλά και "καπέλο” 1,5% στο επιτόκιο αν κάποιος επιλέξει πάνω από 12 δόσεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται γύρω στο 6,2%.
Πώς χάνεται η ευκαιρία για ρύθμιση χρεών
Πώς χάνει κανείς τη νέα ρύθμιση; Εάν δημιουργήσει καινούργια χρέη, αν τα στοιχεία της αίτησης του είναι ελλιπή ή αναληθή, αν δεν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αν δεν πληρώσει εγκαίρως για δεύτερη φορά μια δόση.
Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προετοιμάζοντας τη νέα ρύθμιση, χτυπάνε για μια ακόμα φορά προειδοποιητικό καμπανάκι: όσοι δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους στην εφορία, θα αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
ADVERTORIALS