ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Από τη μία έστελναν παράνομους μετανάστες, από την άλλη εγκαινίαζαν θόλους...

Φωτιά στο Μάτι: Ενοχή για 10 κατηγορούμενους αποφάσισε το Εφετείο - «Ντροπή, είναι κακούργημα» ξέσπασαν οι συγγενείς

Απαλλάχθηκαν ξανά Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς - «Δεν προέκυψε ο ενδεχόμενος δόλος για να μπορέσει να δομηθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου - Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη, διεκόπη μετά από ένταση.

stighmiotipo-othonis-2025-06-03-200040.png
stighmiotipo-othonis-2026-06-10-153331.png
banner_900x200-(8).gif
Ελλαδα Τρίτη, 3η Ιουνίου 2025

Την ενοχή 10 εκ των συνολικά 21 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το δικαστήριο, διαφοροποιήθηκε για δύο κατηγορούμενους από την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελέας της έδρας Σταματίνα Περιμένη.

Έτσι μεταξύ των προσώπων για τα οποία αποφάσισε αθωώσεις είναι η Ρένα Δούρου (για την οποία η εισαγγελέας είχε προτείνει ενοχή). Στο άκουσμα της απόφασης συγγενείς θυμάτων ξέσπασαν φωνάζοντας «ντροπή σας», «μας διέλυσαν τα σπίτια και εσείς τα ίδια».

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους για πλημμεληματικές κατηγορίες, κατά περίσταση, ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή, τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδη (αρχηγό), Βασίλη Ματθαιόπουλο (υπαρχηγό), Ιωάννη Φωστιέρη (Διοικητή ΕΣΚΕ), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών), Χαράλαμπο Χιώνη (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής), Φίλιππο Παντελεάκο (διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), Χρήστο Γκολφίνο (Διευθυντή του «199») και Δαμιανό Παπαδόπουλο (Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης). Επίσης, ένοχος κρίθηκε ο Ιωάννης Καπάκης.

Ακόμη ένοχος κρίθηκε και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, από την αυλή του οποία ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν οι:

  • - Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής,

  • - Ηλίας Ψινάκης, τότε δήμαρχος Μαραθώνα,

  • - Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (αυτοδιοικητικοί),

  • - Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης

  • - Χρ. Δροσοπούλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ

  • - Γεώργιος Πορτοζουδης, διοικητής της ΥΕΜΣ,

  • - Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ,

  • - Χαράλαμπος Συρογιαννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ,

  • - Ευάγγελο Μπουρνούς, τότε δήμαρχο Ραφήνας


Έξω από το δικαστήριο συγγενείς θυμάτων έχουν τοποθετήσει μαύρα μπαλόνια ενώ μέσα στη δικαστική αίθουσα είχαν τοποθετηθεί από νωρίς το πρωί ανθοδέσμες με λευκά τριαντάφυλλα.

Μάλιστα όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τις πάρουν συγγενείς αντέδρασαν λέγοντας πως είναι για τη μνήμη των θυμάτων. Τελικά, τα λουλούδια μοιράστηκαν στους ίδιους τους συγγενείς, οι οποίοι από νωρίς είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου με τις πράξεις ή παραλείψεις τους οι κατηγρούμενοι που κυρήχθηκαν ένοχοι συνέβαλαν εκ της θέσεως τους στο να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα με τους 100 και πλέον νεκρούς και εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς.

Ακόμη κατά την εκφώνηση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε: «Δεν προέκυψε ο ενδεχόμενος δόλος για να μπορέσει να δομηθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος». Η αποστροφή αυτή της προέδρου έχει σημασία δεδομένου ότι οι συγγενείς των θυμάτων είχαν ζητήσει από το στάδιο της ανάκρισης να αποδοθεί στους κατηγορούμενους κακουργηματική κατηγορία.

«Κάηκαν 104 άνθρωποι, δυόμισι ώρες καίγονταν. Δεν ήταν στιγμιαίο το έγκλημα και δεν μπορεί να είναι πλημμέλημα», δήλωσε η δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι Ειρήνη Μαρούπα μετά την απόφαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-22-160328.png
Έφυγε από τη ζωή ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Φαρμάκης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κω σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Φαρμάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε ηλικία 67 ετών

stighmiotipo-othonis-2026-10-22-123504.png
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τη Βαριά προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κάλυμνο

Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησε βαριά προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Καλύμνου. Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας για προληπτικούς λόγους

viber_image_2026-10-22_11-06-17-778.jpg
Κάλυμνος: Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου – Σώοι οι 6 επιβαίνοντες

Στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από την Κω πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο στρατόπεδο της Καλύμνου, με τους έξι επιβαίνοντες να εξέρχονται σώοι και καλά στην υγεία τους

astynomianew.webp
Κως: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο Πυλί για ρύπανση του περιβάλλοντος

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Πυλί της Κω, καθώς είχαν εναποθέσει σε χώρο της περιοχής διάφορα απορρίμματα δημιουργώντας εστία μόλυνσης

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
21 °C
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 3:37ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας