Υγεία: Ώρα μηδέν για το νησί του Ιπποκράτη

Υγεία: Ώρα μηδέν για το νησί του Ιπποκράτη

Προτού γραφούν οι πρώτες κύριες γραμμές του άρθρου μου θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου προς το kosnews24.gr και το Γιώργο Λιοδάκη προσωπικά για τη δυνατότητα που μου δίνεται μέσω τακτικής αρθρογραφίας στο kosnews24.gr να συνεισφέρω θέσεις, απόψεις και προβληματισμούς στο δημόσιο διάλογο. Η στήλη αποσκοπεί στην ανάδειξη θεμάτων τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος και στην έκφραση γνωμών και ιδεών, που βεβαίως θα αποτελέσουν μέρος κριτικής στο πλαίσιο του δημόσιας ανταλλαγής απόψεων.

Κάθε Κώος πολίτης που επιθυμεί να σχολιάσει ζητήματα που αφορούν στο νησί μας θεωρώ ότι είναι μοιραία αναγκασμένος να ξεκινήσει από το θεμελιώδες θέμα της Υγείας. Ως γνωστόν, η αρμοδιότητα δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας, η ευθύνη για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η επιμέλεια για τη στελέχωσή τους με το του αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και την προμήθεια ιατρικών ειδών, βαρύνει την κεντρική εξουσία, ήτοι ασκείται σε πανελλαδικό επίπεδο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι δε πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας εξειδικεύονται από τον Υπουργό Υγείας και το λοιπό πολιτικό προσωπικό του εν λόγω Υπουργείου.

Εύλογα, θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους πολίτες του νησιού μας ότι η πολιτική θέση του Υπουργού Υγείας και των Υφυπουργών αυτού έχουν χηρεύσει και παραμένουν κενές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η πεποίθηση, αν και υπερβολική, θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη καθώς το νοσοκομείο μας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού του νησιού, παρά τις σημαντικές και αξιέπαινες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι ανήκουστο σε μία σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία του 21ου αιώνα να αναγκάζεται ο ασθενής να προμηθεύει ακόμη και με γάζες το νοσοκομείο ή να υπάρχουν επί σειρά ετών κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού. Δεν αποδεικνύει μόνο πολιτική αστοχία, αλλά παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος.

Απέναντι σε αυτή την αδιάφορη συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας, η τοπική κοινωνία είναι αναπόφευκτο να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει την αξιοπρεπή λειτουργία του νοσοκομείου μας, το οποίο σημειωτέον εξυπηρετεί περίπου 45.000 μόνιμους κατοίκους και 150.000 επισκέπτες ημερησίως τη θερινή περίοδο. Πρωτεργάτης πρέπει να είναι το πολιτικό προσωπικό του νησιού μας, που πρέπει να αξιώσει επιτακτικά την άμεση εύρεση λύσεων από την κεντρική εξουσία. Επιχειρήματα υπάρχουν πολλά. Πρώτο και κυριότερο, η Ιπποκρατική ταυτότητα του νησιού μας, που αποτελεί τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης. Δεύτερον, η συνεισφορά της Κω στα δημόσια οικονομικά, καθώς εφέτος επισκέφθηκαν το νησί μας πάνω από 1.000.000 επισκέπτες, ενώ περίπου 200.000 επισκέφτηκαν το Ασκληπιείο, που σημειωτέον κάποιοι εν Αθήναις προσφάτως αγνοούσαν την ύπαρξή του! Τρίτον, οι σχετικές συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές ακόμα και στη «μνημονιακή» ή «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.

Κλείνοντας, θα ήταν σπουδαία παράλειψη να μη γίνει λόγος και για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων και τοπικών θεσμών. Η θέση του εν λόγω κτιρίου στο μέσον περίπου της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών, συνεπάγεται την άμεση εξυπηρέτηση ενός μεγάλου τμήματος του νησιού και την ταχύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, όπου η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών ενδέχεται να είναι κρίσιμη. Περαιτέρω, η γειτνίασή του με το αεροδρόμιο μπορεί ενδεχομένως να καλύψει και την ανάγκη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον αεροσταθμό, που φέρει μεν την ονομασία «Ιπποκράτης», στερείται δε ιατρού. Η όποια κριτική βέβαια στο ζήτημα αυτό θα ήταν χρονικά άστοχη, δεδομένης της πρόσφατης ανάληψης της διοίκησης του Δήμου μας από τη νεοεκλεγείσα –με εντυπωσιακό μάλιστα ποσοστό- δημοτική αρχή. Πάντως, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την Υγεία απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των τοπικών θεσμικών παραγόντων και άμεσες ενέργειες, καθώς όταν αναφερόμαστε στην ανθρώπινη υγεία δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε μία ημέρα να πάει χαμένη.

ADVERTORIALS