KOS GRAN FONDO 2022: Ποδηλατική πανδαισία στο νησί του Ιπποκράτη!

KOS GRAN FONDO 2022: Ποδηλατική πανδαισία στο νησί του Ιπποκράτη!

KOS GRAN FONDO 2022

Ποδηλατική πανδαισία στο νησί του Ιπποκράτη!

ΚΩΣ 12/4/2022

Το GranFondo αποτελεί μέρος της ποδηλασίας δρόμου μεγάλων αποστάσεων του οποίου η ιδέα εκτέλεσης γεννήθηκε στην Ιταλία το 1970. Από τότε αυτού του είδους οι αγώνες ξεσηκώνουν τους απανταχού ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων καθώς δεν έχουν μόνο αγωνιστικό προσανατολισμό αλλά χρησιμοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προβάλουν Τουριστικά αξιοθέατα, που συνδυάζονται με ολιγοήμερες διακοπές. Το νησί της Κώ δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν αγώνα με την ονομασία GranFondo. Τα τελευταία χρόνια λόγο της πανδημίας του covid-19, οι Διεθνείς αγώνες διακόπηκαν και έκτοτε στο νησί δεν φιλοξενήθηκε καμία διεθνή διοργάνωση. Άξιο λόγου αποτελούν οι εκκινήσεις των αγώνων GranFondo καθώς οι αθλητές αρχίζουν μαζικά τον αγώνα με την μορφή προ εκκίνησης μεταφέροντας το “μήνυμα” του αγώνα σε όσους βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του!

Έτσι μετά από απουσία 2 και πλέον χρόνων ο Ποδηλατικός Όμιλος Κω με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Κω, αναβίωσε έναν αγώνα GranFondo, o οποίος όμως δεν είχε την συμμετοχή ξένων ποδηλατών, παρά ‘ελαβαν μέρος σε αυτόν, αθλητές και αθλήτριες προερχόμενοι από σωματεία των Δωδεκανήσων και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΤΟΧΗΣ KOS GRAN FONDO τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΕΟΠ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Παλαίμαχων Αθλητών (ΠΕΠΑ). O αγώνας ήταν ενταγμένος στο καλεντάρι της ΕΟΠ και έδινε βαθμολογία στις κατηγορίες Εφήβων, Νεανίδων, Αντρών, Γυναικών, και Masters. Βέβαια, το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, το παρόν στην εκκίνηση που δόθηκε από την Μαρίνα της Κω, έδωσαν και μεμονωμένοι αθλητές sportive, αφού πρωτίστως κατά την λειτουργία της Γραμματείας του αγώνα δήλωναν συμμετοχή και παρέθεταν δελτίο υγείας αθλητή. Στόχος τόσο της κατηγορίας masters όσο και της δημοφιλούς κατηγορίας sportive, η πολυπόθητη πρόκριση για τον μεγάλο ιστορικό αγώνα της “Σπαρτακιάδας”,ο οποίος κάθε χρόνο διοργανώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη,από την ΠΕΠΑ.

Ο αγώνας

Η προ εκκίνηση του KOS GRAN FONDO, έλαβε χώρα εντός της φιλόξενης ολοκαίνουργιας Mαρίνας της Κω. Στην γραμμή της αφετηρίας βρέθηκαν 150 ποδηλάτες προερχόμενοι από όλη την χώρα! Το start στους ποδηλάτες έδωσαν η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Πολιτισμού Κω, κα Σέβη Βλάχου και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ποδηλασίας Δωδεκανήσων κ. Παπασταματάκης Ιωάννης, οι οποίοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες, του KOS GRAN FONDO. Κατά την προ εκκίνηση, οι αθλητές κινήθηκαν από την Μαρίνα της Κω προς το Παλιό λιμάνι της πόλης μέσω της παραλιακής οδού, χειροκροτούμενοι όχι μόνο από τους κατοίκους, αλλά και από τους πρώτους τουρίστες, που βρέθηκαν την ώρα εκείνη στο παραλιακό μέτωπο, δίνοντας ευχάριστη νότα στις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών που έδειχναν να απολαμβάνουν την συμμετοχή τους, στον αγώνα. Η κανονική εκκίνηση και για τους δύο αγώνες Gran Fondo έλαβε χώρα 6 μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κω και πιο συγκεκριμένα επί της Ε.Ο που οδηγεί προς τον Διεθνή αερολιμένα του νησιού. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα εκείνη στο νησί ήταν οι καλύτερες για έναν αγώνα αντοχής επί δημοσίας οδού όπως το Gran Fondo.

Με το πέσιμο της καρό σημαίας οι αθλητές ανέβασαν το τέμπο τους και ξεκίνησαν οι πρώτες επιθέσεις του peloton από πολλούς αθλητές, οι οποίοι στα επόμενα 5 χιλιόμετρα αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του Διεθνή Ποδηλάτη του Διαγόρα Ρόδου, Νικόλαου Δράκου. Πριν ακόμη οι ποδηλάτες καλύψουν την απόσταση των πρώτων 30 χιλιομέτρων, ο Αθλητής Δράκος αποσπάστηκε από το peloton το οποίο δεν σταμάτησε να τον καταδιώκει, αλλά έχοντας ακόμη δύο αθλητές αποσπασμένους από την κατηγορία masters τους Γιώργο Κυπριάδη, και Βασίλη Κόδρα οι οποίοι με εναλλαγές που πραγματοποιούσαν έδιναν μάχη προσπαθώντας να μειώσουν την διαφορά τους από τον Δράκο. Η παρατεταμένη κατηφόρα προς τα Καρδάμαινα, έδωσε αρκετές ανάσες στον αποσπασμένο ποδηλάτη Δράκο, και πρόσθεσε “φτερά” στα πόδια του, τα οποία λίγα χιλιόμετρα αργότερα τον βοήθησαν να πιέσει ακόμη περισσότερο αυξάνοντας το τέμπο του κατά την διάρκεια του ανηφορικού σκέλους του αγώνα που οδηγούσε στο χωριό Πυλί! Από εκεί και πέρα όλες οι ανακατατάξεις του αγώνα έλαβαν χώρα στο peloton που ακολουθούσε τον Δράκο, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να μειώσει την μεταξύ τους διαφορά, η οποία είχε εκτοξευτεί στα 13 λεπτά!

Από την περιοχή Ευαγγελιστρίας Ασωμάτου Κω, όπου βρισκόταν ο τερματισμός και των 2 αγώνων, οι αθλητές που έπαιρναν μέρος στο Gran Fondo, έπρεπε να καλύψουν ακόμη μία στροφή, των 23 χιλιομέτρων. Πρώτος και με διαφορά μεγάλη, πέρασε την γραμμή του τερματισμού ο αθλητής Δράκος, και ακολούθησαν οι υπόλοιποι αθλητές σε group 3-4 αθλητών. Παράλληλα κατά την διάρκεια κάλυψης της 2ης στροφής έλαβαν χώρα οι τερματισμοί των υπολοίπων κατηγοριών στο Medio Fondo, κάτω από τα χειροκροτήματα των fun της ποδηλασίας αλλά και συγγενών των μικρών αθλητών, με φόντο τον γαλάζιο τρούλο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ

Μετά από τους τερματισμούς οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 13.30μμ, οι απονομές των επάθλων έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο της Μαρίνας Κω στις 15:00μμ. Τις απονομές τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Κω- Νισύρου κ. Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω κ. Νικηταράς Θεοδόσης, η Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κα Ευριδίκη Νάκη, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος & Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Κω κ. Νασταχανίδης Νικόλαος. Επίσης το παρόν στις Βραβεύσεις αλλά και κατά την διάρκεια των αγώνων έδωσε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ποδηλασίας Δωδεκανήσου & Πρόεδρος του ΡΟΔΗΛΙΟΥ & Έφορος Εθνικών Ομάδων της Ε.Ο.Π. κ. Παπασταματάκης Ιωάννης.

Δείτε εδώ το Video του αγώνα:

https://youtu.be/W6rldcvmVAw

ΧΟΡΗΓΟΙ KOS GRAN FONDO

 

 

 

ADVERTORIALS