Ρόδος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που προμήθευε αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα - Επιδίδονταν και σε λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ρόδος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που προμήθευε αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα - Επιδίδονταν και σε λαθρεμπόριο  τσιγάρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που κατάρτιζε και προμήθευε αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα, ενώ παράλληλα επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στη Ρόδο

 

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ταμίας της οργάνωσης ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά δέκα άτομα

 

Κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων-βεβαιώσεων, 350 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 23 συσκευασίες αδασμολόγητου καπνού, 14 κινητά τηλέφωνα, 98 τηλεφωνικές συνδέσεις, 5.160 ευρώ κ.α.

          

Την εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος που κατάρτιζε - προμήθευε με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς και εμπορεύονταν λαθραία καπνικά προϊόντα, πέτυχε χθες (9 Ιουλίου 2019) η Ελληνική Αστυνομία στη Ρόδο.

Το οργανωμένο κύκλωμα αποτελούσαν επτά άτομα και σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Ρόδου, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 36, 36 και 37 ετών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο αρχηγός και ο ταμίας-εγγυητής του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι συνεργοί τους.

Ταυτόχρονα προσήχθησαν και κρατούνται άλλοι τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 25, 31 και 51 ετών, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία διοικητικής επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους.

Η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκόμενων στην υπόθεση περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, άπατης, παραβίασης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατοχής ναρκωτικών ουσιών, πλαστών εγγράφων και παράνομης διαμονής.

Η αποδόμηση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και πολύμηνης εμπεριστατωμένης έρευνας που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Από την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σκιαγραφήθηκε το εγκληματικό προφίλ του κυκλώματος, προσδιορίστηκαν τα μέλη της οργάνωσης, διασαφηνίστηκαν οι ρόλοι τους και εξακριβώθηκε το πεδίο της δράσης τους.

Αναλυτικότερα όπως διακριβώθηκε, ο 37χρονος συλληφθείς είχε συγκροτήσει ως αρχηγός δομημένη εγκληματική οργάνωση τον πυρήνα της οποίας αποτελούσε ο ίδιος, με υπαρχηγό έναν 37χρονο και ταμία-εγγυητή τον 36χρονο συγκατηγορούμενο του.

Η εγκληματική οργάνωση επιδίδονταν σε κατάρτιση πλαστών εγγράφων-βεβαιώσεων με τις οποίες προμήθευε αλλοδαπούς προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για την έκδοση αδειών διαμονής και δελτίων αιτήσαντος πολιτικού άσυλου, έχοντας απώτερο σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Ταυτόχρονα η εγκληματική οργάνωση μετέφερε και διοχέτευε στη Ρόδο αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα.

Για τον τερματισμό της εγκληματικής τους δράσης υλοποιήθηκε χθες το πρωί συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε κατοικίες και κατάστημα των εμπλεκομένων, με ταυτόχρονες προσαγωγές ατόμων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Σαρωτής-Εκτυπωτής εγγράφων
  • Φάκελοι που περιείχαν φωτοτυπίες διαβατηρίων, ιατρικές βεβαιώσεις, φορολογικές βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα τα οποία αντιστοιχούν σε στοιχεία       24 αλλοδαπών
  • Σημειωματάριο στο οποίο αναγράφονται ονόματα αλλοδαπών κατ’ αντιστοιχία με αριθμούς τηλεφώνων και διαβατηρίων
  • Πλήθος πλαστών βεβαιώσεων κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής, πλαστό δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραποιημένες σελίδες ιατρικών εγγράφων νοσοκομείου και υπεύθυνες δηλώσεις
  • Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 2,4 γραμμαρίων
  • 350 πακέτα λαθραίων τσιγάρων
  • 23 συσκευασίες αδασμολόγητου καπνού των πενήντα γραμμαρίων
  • 14 κινητά τηλέφωνα και 98 τηλεφωνικές συνδέσεις
  • Τα χρηματικά ποσά των 5.160 ευρώ και 5 δολαρίων Η.Π.Α.
  • 70 παραστατικά μεταφοράς χρημάτων – καταθέσεων σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλοδαπών

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών ρόδου, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος.

ADVERTORIALS