Στις πρώτες θέσεις των αεροδρομίων με τις περισσότερες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών το αεροδρόμιο της Κω

Στις πρώτες θέσεις των αεροδρομίων με τις περισσότερες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών το αεροδρόμιο της Κω

Ηταν τον Νοέμβριο του 2017, όταν η γερμανική αστυνομία άρχισε να εφαρμόζει διαβατηριακούς ελέγχους στους επιβάτες πτήσεων από Ελλάδα. Αρμόδιοι Γερμανοί αξιωματούχοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά, είχαν αποδώσει το μέτρο στους πλημμελείς ελέγχους επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα παράτυποι μετανάστες από Ελλάδα να συλλαμβάνονται στη Γερμανία.

Η ελληνική πλευρά είχε συνδέσει την απόφαση για επιβολή ελέγχων με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, ωστόσο, ως απάντηση είχε προχωρήσει στην αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από την ελαχιστοποίηση των «δευτερογενών ροών», της μετακίνησης δηλαδή παράτυπων μεταναστών από μια χώρα Σένγκεν σε μία άλλη.

«Τροποποιήσαμε τον σχεδιασμό μας, εφαρμόζοντας ελέγχους όχι μόνο στις πύλες αναχώρησης αλλά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στην περίμετρο των αεροδρομίων, όπου είχαμε διαπιστώσει ότι οι διακινητές συναντούσαν τους παράτυπους μετανάστες. Στα περιφερειακά αεροδρόμια μάλιστα, εφαρμόσαμε ελέγχους ακόμα και στις πιάτσες των ταξί και στις στάσεις των λεωφορείων που οδηγούν από την πόλη στο αεροδρόμιο», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Το αποτέλεσμα; Από τον Ιανουάριο του 2018 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στα 25 αεροδρόμια της χώρας συνελήφθησαν 5.633 παράτυποι μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Πρόκειται δηλαδή για υπερδιπλάσιο αριθμό συλλήψεων, καθώς ολόκληρο το 2017, ο αριθμός παράτυπων μεταναστών που είχαν εντοπιστεί στα αεροδρόμια της χώρας ήταν 2.445. Ενδεικτικά, το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνέλαβαν επτά αλλοδαπούς, έξι γυναίκες και έναν άνδρα που αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν σε Γερμανία και Ελβετία, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Γερμανίας, Βουλγαρίας, Βελγίου και Σουηδίας.

Το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης εντοπίστηκαν έξι αλλοδαποί που προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Ιταλία και τη Γερμανία, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από το σύνολο των 5.633 συλληφθέντων, 1.511 εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, 1.419 στο αεροδρόμιο Σαντορίνης, 1.150 στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και 402 στο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας. Τις πρώτες θέσεις των αεροδρομίων με τις περισσότερες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών συμπληρώνουν τα αεροδρόμια Κω (185), Κεφαλονιάς (160), Ρόδου (148) και Σάμου (134).

«Τα κυκλώματα των διακινητών επιλέγουν συνήθως περιφερειακά αεροδρόμια με μεγάλη επιβατική κίνηση και απευθείας πτήσεις τσάρτερ προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Τον περασμένο Μάιο η αστυνομία της Γερμανίας σταμάτησε τους ελέγχους των προερχόμενων από την Ελλάδα επιβατών, κρίνοντας –πιθανόν– ότι το επίπεδο των ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια έχει βελτιωθεί. Εξάλλου, στο διάστημα της «καραντίνας» σε περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες από την Ελλάδα, οι Γερμανοί αστυνομικοί εντόπισαν μόλις 70 παράτυπους μετανάστες που είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν τις αρχές ασφαλείας και να ταξιδέψουν με πλαστά χαρτιά στη Γερμανία.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS