Αστυνομική επιχείρηση στο hotspot Χίου

Αστυνομική επιχείρηση στο hotspot Χίου

Πολλοί μετανάστες παραμένουν στα νησιά, ενώ θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο και Χίο να επιδεινώνεται διαρκώς. Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη ΒΙΑΛ στο hotspot ή ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) της Χίου προκειμένου να καταμετρηθούν οι παραμένοντες εντός της εγκατάστασης, εντοπίστηκαν 470 άτομα, για τα οποία ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά άφιξης (σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας) δεν ισχύει. Πρόκειται για άτομα που είτε δικαιούνται άσυλο είτε έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, ωστόσο παραμένουν στη Χίο, πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία τους στις δομές της ενδοχώρας. Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε λόγω της πίεσης που άσκησαν οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται η ΒΙΑΛ, καθώς σύμφωνα με προσωρινή απόφαση του ΣτΕ δεν επιτρέπεται ο αριθμός των φιλοξενουμένων εντός της εγκατάστασης να ξεπερνά τους 1.274 (τόση ήταν η αρχική χωρητικότητα της δομής). Ομάδα κατοίκων που έχει στήσει φυλάκιο κοντά στη ΒΙΑΛ προκειμένου να αποτρέψει την επέκτασή της επέμενε στην καταμέτρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ΒΙΑΛ, η οποία παρέμεινε κλειστή για κάποιες ώρες, καταγράφηκαν 1.468 άτομα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί των οποίων η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, οκτώ που δεν τους είχε επιδοθεί η απορριπτική απόφαση, τρεις που είχαν παραιτηθεί από το αίτημα ασύλου που είχαν αρχικά υποβάλει και έξι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής στη χώρα τους αλλά δεν είχαν επιστρέψει. Συνολικά, 20 άτομα θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί σε άλλο χώρο προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διαδικασία επιστροφής. Παράλληλα, 470 άτομα θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα.

Οπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χθες, στην «Κ» μετά το πέρας της επιχείρησης, είναι φανερό ότι στα hotspots στα νησιά παραμένουν και αρκετοί αλλοδαποί που θα μπορούσαν να μετακινηθούν ή να επιστραφούν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Ωστόσο, ανάλογη αστυνομική επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί και στη Λέσβο λόγω του μεγάλου αριθμού όσων παραμένουν στη Μόρια (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 7.300 άτομα ενώ χωρούν 3.000). «Αλλωστε, οι αφίξεις στη Λέσβο είναι καθημερινές και δεν επιτρέπουν να κλείσει το κέντρο για να γίνει καταγραφή», σημειώνουν στελέχη της αστυνομίας.

Το τελευταίο 24ωρο 88 ακόμα άτομα έφθασαν στα νησιά από την Τουρκία εκ των οποίων οι 48 στη Σάμο και οι 40 στη Λέσβο.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS