ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Από τη μία έστελναν παράνομους μετανάστες, από την άλλη εγκαινίαζαν θόλους...

Εκθέματα από το αρχαιολογικό Μουσείο της Κω σε ιταλική έκθεση για τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής

Κοινωνια Πέμπτη, 16η Φεβρουαρίου 2012
Εκθέματα από το αρχαιολογικό Μουσείο της Κω σε ιταλική έκθεση για τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής

images 38

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, του μυθολογικού ζευγαριού που πέρασε τα πάνδεινα μέχρι να βρει την ευτυχία, είναι το θέμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ' 'Αντζελο (Museo Nazionale di Castel Sant' Angelo), μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Ιουνίου 2012. Στην έκθεση θα εκτεθούν και 15 έργα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην αιώνια πόλη θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα έργα, πήλινα σφραγίσματα και συμπλέγματα από τον 1ο αιώνα π. Χ., ένας δακτυλιόλιθος από τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ. και μία πυξίδα του 2ου αιώνα π.Χ., φέρουν παράσταση του Έρωτα ή της Ψυχής ή και των δύο μαζί. Η εμφάνισή τους στο ιταλικό μουσείο είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσει την έκθεση, αλλά και επειδή θα τονίσει, για άλλη μια φορά, τη σημασία την πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η έκθεση θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, με την πρώτη να αναφέρεται στη γέννηση του μύθου και στον Απουλήιο (2ο αιώνας μ. Χ.), τον συγγραφέα, ρήτορα και νεοπλατωνιστή από τη ρωμαϊκή Αφρική, ο οποίος έκανε γνωστό τον μύθο. Στην ενότητα αυτή θα συμμετέχουν και τα 15 αρχαιοελληνικά έργα.

Οι άλλες ενότητες θα μιλάνε για τη γοητεία που άσκησε ο μύθος στον χαράκτη Μαέστρο ντελ Ντάντο, στον περίφημο ζωγράφο Ραφαέλο και σε άλλους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, καθώς και σε νεότερα κινήματα, όπως ο νεοκλασικισμός. Εκτός από εκθέματα ιταλικών και ελληνικών μουσείων, στην έκθεση θα συμμετέχουν και έργα από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τον μύθο που αναφέρει ο Απουλήιος, η θεά Αφροδίτη ενοχλημένη από τον θαυμασμό που έδειχνε ο κόσμος στην πανέμορφη θνητή Ψυχή, ζητά από τον γιο της Έρωτα να χρησιμοποιήσει τα χρυσά του βέλη ώστε η Ψυχή να ερωτευτεί ένα απαίσιο τέρας, «δώρο» της ζηλιάρας θεάς. Ο Έρωτας δέχεται, παρά τη διαφωνία του, αλλά η ομορφιά της τον παγιδεύει, τον κάνει να πληγωθεί από τα ίδια του τα βέλη και, φυσικά, να την ερωτευτεί τρελά. Η αποστολή του δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η Αφροδίτη, όμως, απτόητη την καταριέται να μην μπορεί να βρει σύζυγο, γεγονός που θυμώνει τον Έρωτα, ο οποίος αποφασίζει να μην ρίξει ποτέ ξανά βέλος, όσο η κατάρα θα ισχύει. Ο κόσμος όμως δεν είναι ο ίδιος χωρίς έρωτα.

Η συνέχεια θα μπορούσε να αποτελεί ένα υπέροχο σενάριο, κατάλληλο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία ήταν χτες, ημέρα που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το «ταξίδι» των αρχαίων έργων στην πόλη των ερωτευμένων.

express

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-22-160328.png
Έφυγε από τη ζωή ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Φαρμάκης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κω σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Φαρμάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε ηλικία 67 ετών

stighmiotipo-othonis-2026-10-22-123504.png
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τη Βαριά προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κάλυμνο

Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησε βαριά προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Καλύμνου. Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας για προληπτικούς λόγους

viber_image_2026-10-22_11-06-17-778.jpg
Κάλυμνος: Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου – Σώοι οι 6 επιβαίνοντες

Στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από την Κω πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο στρατόπεδο της Καλύμνου, με τους έξι επιβαίνοντες να εξέρχονται σώοι και καλά στην υγεία τους

astynomianew.webp
Κως: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο Πυλί για ρύπανση του περιβάλλοντος

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Πυλί της Κω, καθώς είχαν εναποθέσει σε χώρο της περιοχής διάφορα απορρίμματα δημιουργώντας εστία μόλυνσης

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
21 °C
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 1:27ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας