ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Υπάρχει έλεγχος στους κοινόχρηστους χώρους ή, με πολιτικές εντολές, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει;

Η σημερινή ομιλία του κ. Χατζημάρκου για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Κοινωνια Δευτέρα, 21η Νοεμβρίου 2011
Η σημερινή ομιλία του κ. Χατζημάρκου  για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

image002

Σεβασμιότατε,

Κύριε εκπρόσωπε της περιφέρειας,

Κύριε Ταξίαρχε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι,

η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ημέρα γιορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου που με την ευλογία και τη βοήθειά της, οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα επίπεδα και πλαίσια των μαχών.

Οι αγώνες της χώρας μας ήταν ανέκαθεν μη κατακτητικοί με εχθρούς δυνατότερους και πολυπληθέστερους. Πάντα, ο Έλληνας συνδύαζε τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού και της Παναγίας.

Ειδικά, η Θεοτόκος από τους Βυζαντινούς χρόνους θεωρείτο η προστάτιδα και η αρωγός του έθνους σε όλους τους αγώνες του.

Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους εκείνους που προσέφεραν και που προσφέρουν καθημερινά τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας, δηλ. τις ένοπλες δυνάμεις μας, το Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία, τους θεματοφύλακες της εθνικής μας ασφάλειας.

Για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες να θυμηθούμε το Βυζάντιο, το 1821, το 1912 και '13, τους αγώνες και το έπος του 1940.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην χώρα μας το χώμα που πατάμε είναι βαθιά ποτισμένο και ζυμωμένο με το αίμα ενός λαού που πολεμούσε ενάντια ισχυρότερων αντιπάλων. Μιας χώρας που άλλοτε έβγαινε νικήτρια, άλλοτε σκλαβωμένη για αιώνες, που πάντα όμως η φλόγα της λευτεριάς και της δικαιοσύνης έμενε ζωντανή, αλύγιστη και αδάμαστη.

Μιας χώρας που αγωνίστηκε σκληρά σε δύο παγκόσμιους πολέμους, με απώλειες περίπου 1.000.000 ψυχές.

Αυτή λοιπόν την πορεία, αυτή λοιπόν την ιστορία τη γεμάτη θυσίες και αντίσταση κατά παντός υπονομευτή των ανθρωπίνων αξιών μας, δεν μπορούμε παρά σήμερα να τιμήσουμε και να αναδείξουμε.

Γιατί αυτή η ένδοξη πορεία των προγόνων μας παλαιοτέρων και νεοτέρων, δημιουργεί και επιβάλλει σε μας σήμερα και ανάλογες υποχρεώσεις.

Η σημερινή διαρκής επιδίωξη των Ε.Δ. της χώρας μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος και κλίματος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον ασφάλειας αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νημφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Με βάση αυτήν την επιδίωξη, οι Ε.Δ. αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γενικά αλλά και της τοπικής

κοινωνίας ειδικότερα, ζουν, αγωνιούν και μάχονται προς όφελος αυτής και προς την πρόοδο του ελληνισμού γενικότερα.

Επιπλέον, αυτές εκφράζοντας τη διαρκή επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, δρουν και προστρέχουν για συμπαράσταση και προς την προάσπιση των ελλήνων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Με αυτόν τον τρόπο αυτές μαζί με τους άλλους συντελεστές ισχύος της χώρας, ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις και προκλήσεις, αναδεικνύουν τη χώρα σε έναν περιφερειακό πόλο δύναμης, ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας.

Σε ειρηνική περίοδο οι Ε.Δ. έχουν ως κύρια έργα:

τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού μας χώρου,

τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση της δυνατότητας άμεσης αντίδρασης.

Τη συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.

Τη συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Τιμάμε λοιπόν σήμερα τις Ε.Δ. της χώρας μας.

Έτσι, στρέφουμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό το βλέμμα μας στην ανιδιοτελή θυσία και τον ηρωισμό όλων όσων έχουν προσφέρει το αίμα τους στην πατρίδα, σ΄ αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, σ' αυτούς που φύτεψαν το δέντρο της λευτεριάς, σ΄ αυτούς που τα κόκαλά τους έγιναν αιώνια μνημεία κάτω από το καθάριο χρώμα του ελληνικού ουρανού και της γαλανόλευκης σημαίας μας.

Σήμερα, τιμάμε τον ήρωα και διαχρονικό αγωνιστή, την αδάμαστη ελληνική ψυχή του Έλληνα Αξιωματικού, Υπαξιωματικού και Οπλίτη που πολέμησε, πολεμά και θα πολεμά στις επάλξεις όπου και όποτε η πατρίδα το ζητήσει.

Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε γιατί έταξαν τη ζωή τους να φυλάνε 'Θερμοπύλες', για να μπορούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να προοδεύουμε σε έργα ειρηνικά.

Τους ευχαριστούμε γιατί μας προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς αλλά και υπερηφάνειας γιατί δεν αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι από εμάς, είναι 'ΕΝΑ' κομμάτι αδιαίρετο – δικό μας.

Αγαπητοί ένοπλοι συμπολίτες μας, εδώ στο ακριτικό νησί μας, στην παραμεθόριο όπου ζούμε, μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς, όπως κι εμείς σε εσάς.

'Ολοι ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα όποτε και όπου χρειαστεί.

Λαός και Στρατός μαζί αποτελούν την ασπίδα του Έθνους μας, είναι οι προστάτες των νησιών μας και της χώρας γενικότερα, είναι η άρνηση και το ''όχι'' σε όσους νομίζουν ότι η αδιαφορία, ο σύγχρονος μηδενισμός των ηθών, η πολυδιαφημισμένη παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση που διανύουμε και η ισοπέδωση των αξιών των καιρών μας, μπορεί να χαλαρώσει τον πατριωτικό οίστρο ή το αίσθημα αυταπάρνησης.

Είναι η άρνηση σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, χρεώνοντάς μας δικά τους λάθη και ανικανότητα.

Κυρίες και κύριοι να είστε σίγουροι ότι, σε αντίθεση με τις ντιρεκτίβες για περικοπές και μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, δε δεχόμαστε εκπτώσεις και ''κουρέματα'', άτακτες και επιλεκτικές χρεοκοπίες στα ''spreads'' και στις ''μετοχές'' της ιστορίας, της ηθικής και των αξιών μας.

'Ετσι, θα προστατέψουμε όσα οι πρόγονοί μας, μας κληρονόμησαν με αντίτιμο το πολυτιμότερο αγαθό, δηλ. την ίδια τους τη ζωή.

Σήμερα και κάθε μέρα θα σας τιμάμε!

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ο συντάκτης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

'Εφ. Λ/γός (ΤΧ) -

Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών / Παραρτήματος Κω-Νισύρου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2025-06-14-133043.png
Advertorial 14/06/25
Αυτή την Κυριακή ο Dj YERO στα decks του Ammos Beach Bar

Την Κυριακή 15 Ιουνίου το 3ο μεγάλο του πάρτι, για αυτό το καλοκαίρι!

virus-2.jpg
Εργαστηριακοί Ιατροί της Κω: Βαθύτατη αγανάκτηση και απογοήτευση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

Ανοιχτή Επιστολή – Απάντηση των Εργαστηριακών Ιατρών της Κω στις Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

dunamh-allghss.png
ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Στην Πλατεία Διαγόρα ξεχείλισαν τα φρεάτια…

Από  τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
32 °C
Σάββατο, 14 Ιουνίου 4:18ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency