ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιβάλλεται να δημιουργηθεί Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Κω»
Τη δημιουργία μιας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα την Κω, που θα αποσυμφορήσει την αντίστοιχη Ειδική Μονάδα της Ρόδου από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών δεκατριών περιφερειακών ενοτήτων και τριαντατριών δήμων, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση και πρόταση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Τονίζει ότι η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Ρόδο, πέραν του ότι πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό είναι η μοναδική ΕΜΟΔΕ στο Νότιο Αιγαίο που έχει την ευθύνη για 13 περιφερειακές ενότητες και 33 συνολικά δήμους.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων με έδρα την Κω, αφού η έντονη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση και τις κλιματικές συνθήκες, την καθιστούν ευάλωτη στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, ζητά την ενίσχυση της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων με έδρα τη Ρόδο και με δεδομένο ότι πριν από δύο χρόνια η Ρόδος υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από δασικές πυρκαγιές σε πανελλαδική κλίμακα.
Αναφέρει ότι οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μια αξιολόγηση αλλά και αναδιοργάνωση, των υπηρεσιών προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης σε ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες αλλά και αλλαγές όπου απαιτείται.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία ΕΜΟΔΕ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κω και ενίσχυση με προσωπικό της ΕΜΟΔΕ στη Ρόδο»
Κύριε Υπουργέ,
Η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό, σύγχρονα εναέρια μέσα (drones επιτήρησης και νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα), νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Παράλληλα, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μια αξιολόγηση αλλά και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης σε ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες αλλά και αλλαγές όπου απαιτείται.
Όλοι γνωρίζουν ότι στις νησιωτικές περιοχές υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που απαιτούν άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στο πλαίσιο του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού, έχει δημιουργηθεί η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Ρόδο.
Ουσιαστικά, είναι η μοναδική ΕΜΟΔΕ στο Νότιο Αιγαίο που έχει την ευθύνη για 13 περιφερειακές ενότητες και 33 συνολικά δήμους.
Πέρα από την ανάγκη ενίσχυσής της με προσωπικό, προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων με έδρα την Κω, που η έντονη τουριστική κίνηση, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση και τις κλιματικές συνθήκες, την καθιστούν ευάλωτη στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Η δημιουργία μιας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα την Κω, θα αποσυμφορήσει την ΕΜΟΔΕ της Ρόδου από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών δέκα τριών περιφερειακών ενοτήτων και τριάντα τριών δήμων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού αναφέρεται στην επισκευή των πεζοδρομίων έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο Κω «Δημήτρης Παππούλης» και ευχαριστεί τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του Δήμου Κω
Συνελήφθη χθες 8 Οκτωβρίου το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων, καθώς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω
Τρεις υποτροφίες στη μνήμη του Κώου Διδάκτορα του Τμήματος επέδωσαν τα παιδιά του στην τελετή καθομολόγησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» στις 30 Σεπτεμβρίου
Το Λύκειο Ελληνίδων Κω αποδέχθηκε την πρόταση της δημοτικής αρχής να αναλάβει το κτίριο της εποχής της Ιταλοκρατίας, που αποκτά πλέον πολιτιστική χρήση, ενώ θα ακολουθήσει εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.