Δημήτρης Μυλωνάς για Κτηματολόγιο Κω: Από το κακό στο χειρότερο…

Κοινωνια Παρασκευή, 11η Απριλίου 2025
4d9d1f01b7c6a2ac366d08c82f01b642.jpg

Κείμενο του Δημήτρη Μυλωνά


Κτηματολόγιο Κω : Aπό το κακό στο χειρότερο…

Έχουμε σχολιάσει σε διαδοχικά κείμενά μας την κατάσταση του κτηματολογίου Κω, την συμβολή του οποίου στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο του νησιού μας είναι τεράστια.

Για παράδειγμα όταν ήρθε στο νησί μας ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρής τον Μάρτη του 2021 επιδιώξαμε να τον δούμε και συναντηθήκαμε στο γραφείο Δημάρχου και πέρα από τον διάλογο, του δώσαμε ένα φάκελο με πολλά στοιχεία δημοσιεύσεων του τοπικού τύπου, προτείνοντας του συγκεκριμένα βήματα βελτίωσης της λειτουργίας του. Τον Φεβρουάριο 2025 εν όψει της ένταξης του τοπικού κτηματολογίου στο Εθνικό, σχολιάσαμε ότι ΄΄ το κτηματολόγιο Κω πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να παραμείνει στο νησί μας’’ γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο προβληματισμένοι στάθηκαν οι τοπικοί σύλλογοι δικηγόρων και μηχανικών, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει ανταπόκριση από τους Δήμους, τους Βουλευτές και τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και πολύ περισσότερο της Κω ήταν στολίδια μεταξύ άλλων που αφήσαν οι κατακτητές Ιταλοί. Εργαλεία αναπτυξιακά που η ένταξη τους στο Εθνικό κτηματολόγιο υποβαθμίζει και το τόπο μας και το ίδιο το κτηματολόγιο. Ποιο Εθνικό Κτηματολόγιο αλήθεια; Αυτό που 20 χρόνια δεν υπαρχει αν και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια; Ας δούμε συνεπείς επιβάρυνσης και υποβάθμισης μέσα από ένα (προσωπικό) παράδειγμα.

--- έχω στο όνομα μου 3 όμορες ιδιοκτησίες που υποχρεούμαι να τις ενοποιήσω σήμερα μετα από μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση και που έχουν εκμηδενίσει την εμπορική αξία ακινήτων των Ελλήνων πολιτών. Πριν την 1.1.2025 ημερομηνία απορρόφησης του κτηματολογίου Κω από το Εθνικό)αρκούσε μία αίτηση και 3 έντυπες δηλώσεις ανά ιδιοκτησία για την συνένωση χωρίς έξοδα και τρεξίματα/

---τώρα

  1. Αίτηση στο εθνικό κτηματολόγιο μόνον ηλεκτρονικά, για να μας χορηγηθούν διαγράμματα και αντίγραφα τίτλου για κάθε ιδιοκτησία και 6 στοιχεία επί 9,5 ευρώ το καθένα σύνολο 57 ευρώ
  2. Ανάθεση σε τοπογράφο μηχανικό να συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα με πλήρη στοιχεία αποτύπωσης που θα υποβληθούν πάλι και μόνον ηλεκτρονικά μαζί με συμβολαιογραφική πράξη με αιτιολογία ‘’συγχώνευση’’ με νέα (ηλεκτρονική!!!) αίτηση με πρόσθετα έξοδα για αμοιβές τοπογράφου-συμβολαιογράφου- συν ηλεκτρονικά παράβολα για την μεταγραφή, (τα προ-υπολογίζουμε γύρω στα 1000 ευρώ).
  3. Αν όλα πάνε καλά και το κτηματολόγιο τα βρει εν τάξει και συνενωθούν οι 3 κτηματολογικές μερίδες πρέπει να υποβάλουμε νέα αίτηση στο Εθνικό κτηματολόγιο (πάλι ηλεκτρονικά) να δώσει εντολή στο τοπικό κτηματολόγιο να μου χορηγηθεί νέο τοπογραφικό με νέα μερίδα της ενιαίας ιδιοκτησίας μου

Αυτή η διαδικασία λέγεται εκσυγχρονισμός; Μήπως συνιστά βήμα αποκέντρωσης και διευκόλυνσης2 του πολίτη; Μα τότε που θα εντάξουμε την χρονική καθυστέρηση, το οικονομικό βάρος, τον αποκλεισμό της αποκλειστικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας; Τελικά η νέα πρόσθετη ταλαιπωρία και υποτίμηση του Κώου πολίτη ποιος θα την χρεωθεί;

Συμπέρασμα: ‘’καλά να πάθουμε’’ γιατί παρά και τις αντιδράσεις για όσα παράλογα γίνονται άλλα και αυτά που θα δούμε στην συνέχεια, αφού οι εκλεγμένοι υπεύθυνοι αντιπρόσωποι μας επιβραβεύονται στις διαδοχικές εκλογές με ελαφρά την συνείδηση μας. Τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνωθεν ρυθμίσεις προβλέπονται και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αρκεί να υπαρχει υπευθυνότητα και ευθιξία. .

Απρίλιος 2025

Δημητρης Μυλωνας πολ. μηχ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-13-120558.png
80 ΑΔΤΕ: Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Διατροφής

Η 80 ΑΔΤΕ διοργανώνει εκδήλωση στο Πυλί στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Διατροφής, με σκοπό την ανάδειξη της διατροφικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας του άρτου

stighmiotipo-othonis-2026-10-13-085355.png
Νικηταράς για το λιμάνι της Κεφάλου: Πότε ξεκινούν οι εργασίες και τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2027

Στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την αποκατάσταση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου της Κεφάλου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή «Face to Face» του Kosnews24.

dimarkheio.jpg
Στη νέα εποχή των ψηφιακών δυνατοτήτων περνάει ο δήμος Ρόδου

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα rhodes.gr συνδυάζεται πλέον με την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Open Council, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του Δήμου Ρόδου στην πλήρη ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών

8f9fdf3c5840906a7e0d50630aa4c899-b.jpg
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα ''Αθλητικά Μονοπάτια'' στη Νίσυρο

Για ακόμη μία χρονιά τα «Αθλητικά Μονοπάτια» επιστρέφουν στη Νίσυρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη χειμερινή περίοδο

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας