ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Οι αρχές, περιμένουν πρώτα να γίνει το ''κακό'' στη Ζιά και μετά να πάρουν αποφάσεις για το κυκλοφοριακό!

Δώρο Πάσχα 2025: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι το δικαιούνται

Οικονομια Παρασκευή, 14η Μαρτίου 2025
d42d743a6216405547700c55d1cebc05.jpg

Έως και την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το Δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ.


Σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ, όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του τύπου σύμβασης (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 2025

Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό, αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Μπορείτε να το υπολογίσετε, πατώντας ΕΔΩ.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ’ τον ασφαλιστικό φορέα.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

-Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

-Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
asthenoforo1.jpg
Θλίψη από τον αιφνίδιο θάνατο 32χρονου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της Κεφάλου

Τον άτυχο άνδρα βρήκε στο δωμάτιο όπου διέμενε, συνάδελφός του.

iran-1-scaled.jpg
Παγκόσμια ανησυχία για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα, Παρασκευή, ότι επιτέθηκε σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει ατομικά όπλα

stighmiotipo-othonis-2025-06-13-091056.png
Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών IRIS μέχρι τέλος του έτους

Από 500 στα 1.000 ευρώ την ημέρα τόσο για πληρωμές μεταξύ φυσικών προσώπων όσο και για πληρωμές επαγγελματιών.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
29 °C
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 7:54ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency