Τέσσερις προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών

Πολιτικη Τετάρτη, 6η Νοεμβρίου 2024
7de68cfd8edb2cb29b330cf08b6c39bb.jpg

«Τέσσερις προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών»

Μέσα από μια νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, καταθέτει τέσσερις προτάσεις για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών, αφού η παρατεταμένη ανομβρία, η κλιματική αλλαγή και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής με δυσμενείς επιπτώσεις για την τιμή του προϊόντος αλλά και τους αγρότες.

Ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει την αδυναμία καταβολής αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, αφού η ακαρπία λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ με βάση το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ και καταθέτει 4 προτάσεις:

- Συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης στους παραγωγούς και με την κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στα αποζημιωτικά αίτια και η ακαρπία από την κλιματική αλλαγή, τις υψηλές θερμοκρασίας και την ανομβρία.

- Περιφερειακά προγράμματα διαχείρισης υδατικών πόρων και αρδευτικών έργων για να στηριχθεί η βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα.

- Συμβουλευτική στήριξη των ελαιοπαραγωγών προκειμένου να αναπτύξουν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές για την ελιά και να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας»

Κύριε Υπουργέ,

Η ελαιοκαλλιέργεια που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η παρατεταμένη ανομβρία, η κλιματική αλλαγή και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οδηγούν σε μείωση της παραγωγής με δυσμενείς επιπτώσεις για την τιμή του προϊόντος αλλά και τους αγρότες.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την αδυναμία καταβολής αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, αφού η ακαρπία, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ με βάση το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ.

Η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί επιβάλλει να εξεταστούν νέα μέτρα άμεσης στήριξης, όπως:

- Η συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης στους παραγωγούς και με την κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στα αποζημιωτικά αίτια και η ακαρπία από την κλιματική αλλαγή, τις υψηλές θερμοκρασίας και την ανομβρία.

- Περιφερειακά προγράμματα διαχείρισης υδατικών πόρων και αρδευτικών έργων για να στηριχθεί η βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα.

- Συμβουλευτική στήριξη των ελαιοπαραγωγών προκειμένου να αναπτύξουν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές για την ελιά και να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Με δεδομένη τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της ελαιοκαλλιέργειες και οδηγούν στη μείωση της παραγωγής, ποια μέτρα στήριξης προτίθεται να λάβει το Υπουργείο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-10-153103.png
Στην αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων (Κ20) ο Παναγιώτης Σπυρου του Π.Α.Σ. ΑΝΤΑΓΟΡΑ.

Ο 17χρονος αθλητής του ΠΑΣ Ανταγόρα Παναγιώτης Σπύρου αναχωρεί την Κυριακή με την εθνική ομάδα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που θα πραγματοποιηθεί στο Δυρράχιο της Αλβανίας

belme.jpg
Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Χορήγηση επιδόματος ενοικίου και σίτισης στους αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς από τον Δήμο Αστυπάλαιας

Η Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αστυπάλαιας για τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου και σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί.

1000kh563-parhgoriki.jpg
΄Ελλη Καρανίκα: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου με το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Κω συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση την Κυριακή 1η Νοεμβρίου

stighmiotipo-othonis-2026-10-10-151725.png
Ο 23χρονος Μάριος Σπυρίδης εκπροσωπεί την Περιφέρεια με τα «Γιαπράκια» και την καινοτόμο εκδοχή τους, «THRIA³»

Με έμπνευση από την παράδοση των αμπελόφυλλων, τον μύθο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη σύγχρονη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η γαστρονομία των νησιών συναντά τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
22 °C
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 8:25ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας