ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Οι αρχές, περιμένουν πρώτα να γίνει το ''κακό'' στη Ζιά και μετά να πάρουν αποφάσεις για το κυκλοφοριακό!

Βασίλης Α. Υψηλάντης: «Θετική η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την προοπτική δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου»

Πολιτικη Τρίτη, 3η Σεπτεμβρίου 2024
6b2772d87003e5796ea1f48fa7404fc1.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

02/09/ 2024

Βασίλης Α. Υψηλάντης: «Θετική η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την προοπτική δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου»

Θετικά προσεγγίζει το Υπουργείο Υγείας το αίτημα δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Υγείας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του Βασίλη Α. Υψηλάντη.

Ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, δήλωσε ότι το αίτημα αυτό το επεξεργάζεται, εδώ και πολύ καιρό, με το αρμόδιο υπουργείο και με φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του. Η απάντηση αυτή του Υπουργού Υγείας, πιστεύω-συνέχισε, ότι ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση ενός χρόνιου προβλήματος των συμπατριωτών μας στην Κάρπαθο και στην Κάσο.

Το πλήρες κείμενο της από 26/8/2024 απαντήσεως του Υπουργείου Υγείας είναι το ακόλουθο:

« Απαντώντας στην με αρ. 2044/28-6-2024 αναφορά, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Β.-Ν. Υψηλάντη, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείου Καρπάθου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα σχετικές ανάγκες πασχόντων συνανθρώπων μας.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο μεριμνά πάντα για την ταχύτερη ικανοποίηση των αιτημάτων που υποβάλλονται από τα αρμόδια όργανα (Νοσοκομεία, ΔΥΠΕ) και αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία τμημάτων και μονάδων Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, όπως αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων και των επιμέρους αναγκών των Νοσοκομείων.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. Γ2α/9317/17/18-03-2019 κ.υ.α. (Β΄ 1092) «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ΄΄ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ΄΄ Ν.Π.Δ.Δ.», στο πλαίσιο του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, υφίσταται ως ειδική/λοιπή Μονάδα, μία (1) Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο πλαίσιο του Παθολογικού Τμήματος, για τη στελέχωση της οποίας προβλέπεται μία (1) θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., ειδικότητας Νεφρολογίας.

Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 4735/9-7-2024 έγγραφο του Γ.Ν. Καρπάθου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

α. δεν υπηρετεί νεφρολόγος στο Γ.Ν. Καρπάθου

β. Η διάρθρωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας επιμερίζεται ως εξής:

  • • Μία (1) Π.Ε.
  • • Έξι (6) Τ.Ε. {ουσιαστικά στο δυναμικό πέντε (5), δεδομένου ότι η μια απουσιάζει με άδεια ανατροφής τεκνού η οποία και θα αποσπαστεί λόγω συνυπηρέτησης}
  • • Τέσσερεις (4) Δ.Ε. {ουσιαστικά στο δυναμικό τρεις (3) δεδομένου ότι η μία έχει μετακινηθεί στο Κ.Υ. Πειραιά}
  • • Επτά (7) επικουρικές νοσηλεύτριες {ουσιαστικά στο δυναμικό έξι (6), δεδομένου ότι η μία απουσιάζει με επαπειλούμενη κύηση.

γ. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τη στέγαση της Μ.Τ.Ν.

δ. Με βάση ανάλυση επεξεργασία στοιχείων από Νεφρολόγο του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου η δυνητική ίδρυση μιας Μ.Τ.Ν. στο Γ.Ν. Καρπάθου απαιτεί την ύπαρξη τεσσάρων (4) νοσηλευτών και ενός (1) νεφρολόγου. Επιπρόσθετα, μπορεί να αναπτυχθούν το μέγιστο πέντε (5) μηχανήματα αιμοκάθαρσης με τις αντίστοιχες πολυθρόνες ενώ δύναται να προστεθεί «κίτρινος» θάλαμος για πάσχοντες από ηπατίτιδα β' και γενικότερα από λοιμώδη νοσήματα.

ε. Οι ιατρικές ειδικότητες στην πλειοψηφία τους είναι μονήρεις. Υπηρετούν -ως μόνιμοι- οι κάτωθι: Ένας (1) Παθολόγος (ο οποίος θα είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί), ένας (1) Γενικός Ιατρός (άλλη μια γενική ιατρός ανήκει στη 2η Υ.ΠΕ.- Π.Ι. Μενετών), ένας (1) Καρδιολόγος , ένας (1) Χειρουργός , ένας (1) Αναισθησιολόγος, μία (1) Βιοπαθολόγος, ένας (1) Ακτινολόγος νοσηλεύεται σε ψυχιατρική δομή της Λέρου), ένας (1) Ορθοπεδικός, μία (1) Παιδίατρος, ένας (1) Οδοντίατρος, ένας (1) Γυναικολόγος –Επικουρικό προσωπικό.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
iran-1-scaled.jpg
Παγκόσμια ανησυχία για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα, Παρασκευή, ότι επιτέθηκε σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει ατομικά όπλα

stighmiotipo-othonis-2025-06-13-091056.png
Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών IRIS μέχρι τέλος του έτους

Από 500 στα 1.000 ευρώ την ημέρα τόσο για πληρωμές μεταξύ φυσικών προσώπων όσο και για πληρωμές επαγγελματιών.

purosvestikiww.jpg
''Από την πολιτική ρητορεία στην ωμή πραγματικότητα: Η αλήθεια για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα''

Η επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
31 °C
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2:55ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency