Βασίλης Α. Υψηλάντης: «Θετική η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την προοπτική δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου»

Πολιτικη Τρίτη, 3η Σεπτεμβρίου 2024
6b2772d87003e5796ea1f48fa7404fc1.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

02/09/ 2024

Βασίλης Α. Υψηλάντης: «Θετική η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την προοπτική δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρπάθου»

Θετικά προσεγγίζει το Υπουργείο Υγείας το αίτημα δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Υγείας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του Βασίλη Α. Υψηλάντη.

Ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, δήλωσε ότι το αίτημα αυτό το επεξεργάζεται, εδώ και πολύ καιρό, με το αρμόδιο υπουργείο και με φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του. Η απάντηση αυτή του Υπουργού Υγείας, πιστεύω-συνέχισε, ότι ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση ενός χρόνιου προβλήματος των συμπατριωτών μας στην Κάρπαθο και στην Κάσο.

Το πλήρες κείμενο της από 26/8/2024 απαντήσεως του Υπουργείου Υγείας είναι το ακόλουθο:

« Απαντώντας στην με αρ. 2044/28-6-2024 αναφορά, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Β.-Ν. Υψηλάντη, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείου Καρπάθου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα σχετικές ανάγκες πασχόντων συνανθρώπων μας.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο μεριμνά πάντα για την ταχύτερη ικανοποίηση των αιτημάτων που υποβάλλονται από τα αρμόδια όργανα (Νοσοκομεία, ΔΥΠΕ) και αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία τμημάτων και μονάδων Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, όπως αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων και των επιμέρους αναγκών των Νοσοκομείων.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. Γ2α/9317/17/18-03-2019 κ.υ.α. (Β΄ 1092) «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ΄΄ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ΄΄ Ν.Π.Δ.Δ.», στο πλαίσιο του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, υφίσταται ως ειδική/λοιπή Μονάδα, μία (1) Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο πλαίσιο του Παθολογικού Τμήματος, για τη στελέχωση της οποίας προβλέπεται μία (1) θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., ειδικότητας Νεφρολογίας.

Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 4735/9-7-2024 έγγραφο του Γ.Ν. Καρπάθου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

α. δεν υπηρετεί νεφρολόγος στο Γ.Ν. Καρπάθου

β. Η διάρθρωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας επιμερίζεται ως εξής:

  • • Μία (1) Π.Ε.
  • • Έξι (6) Τ.Ε. {ουσιαστικά στο δυναμικό πέντε (5), δεδομένου ότι η μια απουσιάζει με άδεια ανατροφής τεκνού η οποία και θα αποσπαστεί λόγω συνυπηρέτησης}
  • • Τέσσερεις (4) Δ.Ε. {ουσιαστικά στο δυναμικό τρεις (3) δεδομένου ότι η μία έχει μετακινηθεί στο Κ.Υ. Πειραιά}
  • • Επτά (7) επικουρικές νοσηλεύτριες {ουσιαστικά στο δυναμικό έξι (6), δεδομένου ότι η μία απουσιάζει με επαπειλούμενη κύηση.

γ. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τη στέγαση της Μ.Τ.Ν.

δ. Με βάση ανάλυση επεξεργασία στοιχείων από Νεφρολόγο του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου η δυνητική ίδρυση μιας Μ.Τ.Ν. στο Γ.Ν. Καρπάθου απαιτεί την ύπαρξη τεσσάρων (4) νοσηλευτών και ενός (1) νεφρολόγου. Επιπρόσθετα, μπορεί να αναπτυχθούν το μέγιστο πέντε (5) μηχανήματα αιμοκάθαρσης με τις αντίστοιχες πολυθρόνες ενώ δύναται να προστεθεί «κίτρινος» θάλαμος για πάσχοντες από ηπατίτιδα β' και γενικότερα από λοιμώδη νοσήματα.

ε. Οι ιατρικές ειδικότητες στην πλειοψηφία τους είναι μονήρεις. Υπηρετούν -ως μόνιμοι- οι κάτωθι: Ένας (1) Παθολόγος (ο οποίος θα είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί), ένας (1) Γενικός Ιατρός (άλλη μια γενική ιατρός ανήκει στη 2η Υ.ΠΕ.- Π.Ι. Μενετών), ένας (1) Καρδιολόγος , ένας (1) Χειρουργός , ένας (1) Αναισθησιολόγος, μία (1) Βιοπαθολόγος, ένας (1) Ακτινολόγος νοσηλεύεται σε ψυχιατρική δομή της Λέρου), ένας (1) Ορθοπεδικός, μία (1) Παιδίατρος, ένας (1) Οδοντίατρος, ένας (1) Γυναικολόγος –Επικουρικό προσωπικό.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-10-153103.png
Στην αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων (Κ20) ο Παναγιώτης Σπυρου του Π.Α.Σ. ΑΝΤΑΓΟΡΑ.

Ο 17χρονος αθλητής του ΠΑΣ Ανταγόρα Παναγιώτης Σπύρου αναχωρεί την Κυριακή με την εθνική ομάδα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που θα πραγματοποιηθεί στο Δυρράχιο της Αλβανίας

belme.jpg
Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Χορήγηση επιδόματος ενοικίου και σίτισης στους αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς από τον Δήμο Αστυπάλαιας

Η Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αστυπάλαιας για τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου και σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί.

1000kh563-parhgoriki.jpg
΄Ελλη Καρανίκα: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου με το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Κω συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση την Κυριακή 1η Νοεμβρίου

stighmiotipo-othonis-2026-10-10-151725.png
Ο 23χρονος Μάριος Σπυρίδης εκπροσωπεί την Περιφέρεια με τα «Γιαπράκια» και την καινοτόμο εκδοχή τους, «THRIA³»

Με έμπνευση από την παράδοση των αμπελόφυλλων, τον μύθο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη σύγχρονη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η γαστρονομία των νησιών συναντά τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
21 °C
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 11:52ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας