ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το πιο μεγάλο πρόβλημα η διάβρωση των ακτών - Το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050»

Πολιτικη Τρίτη, 12η Σεπτεμβρίου 2023
1c155a16bfb70b64971bb37843a124aa.jpg

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το πιο μεγάλο πρόβλημα η διάβρωση των ακτών-Το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050»

Με παρέμβασή του σε τρεις Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναδεικνύει το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και της σταδιακής εξαφάνισης των παραλιών με άμμο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 31% των παραλιών με άμμο θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ουσιαστικά οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.

Μάλιστα αναφέρεται σε παρεμβάσεις, όπως:

- Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

- Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.

- Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά.

- Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο.

Ο Μάνος Κόνσολας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, θα φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή καλώντας μάλιστα και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τα συναρμόδια Υπουργεία.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Διάβρωση ακτών και εξαφάνιση των παραλιών με άμμο στις νησιωτικές περιοχές»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιταχύνουν τις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών σύμφωνα με μελέτη αλλά και επισημάνσεις του ΕΚΠΑ.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής οδηγεί και σε αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και της στάθμης της θάλασσας που οδηγεί σε διάβρωση των ακτών.

Ουσιαστικά, οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Για την Ελλάδα, το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι μείζον ζήτημα, αφού στις παράκτιες περιοχές καταγράφεται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 31% των παραλιών με άμμο θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η διάβρωση των ακτών και η εξαφάνιση παραλιών που θα κατακλυστούν από τη θάλασσα συνεπάγεται συγκεκριμένες και κυρίως αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι σαφές ότι απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.

Απαιτείται διϋπουργική συνεργασία που θα εκφραστεί με παρεμβάσεις όπως:

- Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

- Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.

- Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά.

- Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Είναι στις προθέσεις τους μια ευρεία διυπουργική συνεργασία για την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών και η σταδιακή εξαφάνιση των παραλιών με άμμο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
shutterstock_2276775423_1-2.jpg
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το black out στο FIR Αθηνών

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της τέλεσης του αδικήματος των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία αεροσκαφών, αλλά και το πώς προκλήθηκαν οι παρεμβολές σε όλες σχεδόν τις συχνότητες του FIR Αθηνών.

stighmiotipo-othonis-2026-01-05-103158.png
Το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στην πόλη της Κω

Στην προβλήτα μπροστά από το Διοικητήριο, στην πόλη της Κω, η καθιερωμένη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

stighmiotipo-othonis-2026-01-05-090442.png
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ιπποκράτους από την Τετάρτη έως το Σάββατο, λόγω εργασιών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ στην πόλη της Κως από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
18 °C
Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 1:23ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency