Η απάντηση του Ολλανδικού Φιλοζωικού Σωματείου MODESTOS στο Δελτίο Τύπου το Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κω

Κοινωνια Παρασκευή, 25η Αυγούστου 2023
47e006b1c760cfdaa0766f8ea4816724.jpg
Η απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κω (https://www.kosnews24.gr/koinwnika/item/267194-anakoinosi-tou-syllogou-ktinotrofon-ko) του Ολλανδικού Φιλοζωικού Σωματείου MODESTOS, του οποίου εκπρόσωποι κατοικούν μόνιμα στο νησί της Κω και έχουν διαμαρτηρηθεί για τη διαχείριση των αγελάδων από τους ντόπιους κτηνοτρόφους.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
"Σχολιάζοντας το πρόσφατο Δελτίο Τύπο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κω, που δημοσιεύθηκε στα μέσα, εκφράζουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας, καθώς διαπιστώσαμε από την απόφαση, που ελήφθη στην από 10/08/2023 έκτακτη συνεδρίαση των μελών του, ότι συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις μόνο για θέματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τις συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων του νησιού, αφού πουθενά σε αυτή δεν εντοπίζονται ψηφίσματα για τις καταγγελθείσες συνθήκες κακοποίησης των ζώων από πολύ συγκεκριμένους κτηνοτρόφους της Κω, όπως η έκθεση στον καύσωνα και την ηλιακή ακτινοβολία καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε σκιά και με επισφαλή και αβέβαιη πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, συνθήκες στις οποίες τα ζώα κατελήφθησαν πρόσφατα από τις Αστυνομικές Αρχές του νησιού. Αντιθέτως, στα ψηφίσματα που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου γίνεται λόγος σχεδόν αποκλειστικά για «άδικο καταδιωγμό συναδέλφων σε αυτόφωρες διαδικασίες από συγκεκριμένη ομάδα» και για «την αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου παραπάνω φαινομένου διετίας με νομικά μέσα, προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος μας από τη δόλια δυσφήμιση που κάποιοι επιτήδειοι επιδιώκουν» και για «όσους θέλουν να αφανίσουν το επάγγελμα, προάγοντας τη φιλοζωία στον ύψιστο βαθμό!!».

Ειδικά ως προς τα ανωτέρω ψηφίσματα, δηλώνουμε τη διαφωνία μας με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Κω, για τον λόγο ότι προφανώς και δεν υφίσταται «συγκεκριμένη ομάδα», η οποία έχει δήθεν στοχοποιήσει κτηνοτρόφους του νησιού και μεταχειρίζεται τρόπον τινά τις διωκτικές Αρχές για να τους κατατρέξει. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί παραπέμπουν περισσότερο σε κυνήγι φαντασμάτων, παρά στην ψύχραιμη και ώριμη θέση ενός κτηνοτροφικού συλλόγου επί του σοβαρότατου ζητήματος της μεταχείρισης των παραγωγικών ζώων. Υπενθυμίζουμε ευγενικά στους φίλους κτηνοτρόφους της Κω ότι οι άδικες πράξεις και παραλείψεις διώκονται από τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, όχι από τους/ις καταγγέλλοντες/ουσες. Αν μέλη του Συλλόγου τους διώκονται για αυτόφωρα εγκλήματα, προφανώς οι διωκτικές Αρχές θεωρούν ότι, δυστυχώς, πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και ως εκ τούτου έχουν καθήκον να τους διώξουν. Με απλά λόγια, έαν ορισμένοι κτηνοτρόφοι της Κω συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου λόπω της έκθεσης των ζώων τους στον ήλιο, χωρίς σκιά και νερό, αυτό έγινε επειδή οι αστυνομικές αρχές έκριναν ότι υφίστατο παράβαση που καθιστούσε αναγκαία την αυτόφωρη σύλληψη και ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ «ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ» ΠΟΛΙΤΩΝ «υποχρέωσε» δήθεν τις αστυνομικές αρχές της Κω να συλλάβουν κτηνοτρόφους. Συνεπώς, κατά την αντίληψή μας, με το ψήφισμα αυτό, ο ίδιος ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων επιβεβαιώνει δημόσια ότι μέλη του «καταδιώχθηκαν» με την διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα μέλη του είχαν όντως προβεί σε παραβάσεις της νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων. Το αντίθετο συμπέρασμα, ότι ορισμένοι κτηνοτρόφοι «άδικα καταδιώχθηκαν σε αυτόφωρες διαδικασίες», θα σήμαινε ότι οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές ενήργησαν παρανόμως παραβιάζοντας τα δικαιώματα ορισμένων πολιτών. Ως εκ τούτων, δεν μπορεί να λέγεται ελαφρά τη καρδία ότι η δίωξη αυτοφώρων εγκλημάτων από τις Αρχές είναι «καταδιωγμός» και μάλιστα «άδικος» στην Ελλάδα του 2023, αλλά ούτε και να καταλείπονται υπονοούμενα για «συγκεκριμένη ομάδα» και λοιπά μυστηριώδη, διότι τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούμε ότι κινούνται στο όριο της προσβολής των αστυνομικών και εισαγγελικών υπαλλήλων της Κω.
Εξ άλλου, έχει αποδειχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν ότι οι πραγματικές προθέσεις των καταγγελλόντων/ουσών έγκεινται στην εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων και όχι στην καταδίωξη των κτηνοτρόφων. Ενδεικτικώς, γνωρίζουμε ότι οι νομικοί σύμβουλοι των καταγγελλόντων/ουσών βρίσκονται εν παρόντι χρόνω σε επικοινωνία με την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία του νησιού, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα καθιέρωσης ενός πλαισίου βασικών κανόνων ευζωίας για τα παραγωγικά ζώα και ευελπιστούμε ειλικρινά ότι αυτή η λύση θα ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ειδικότερα, την Δευτέρα 14 Αυγούστου οι νομικοί μας σύμβουλοι έστειλαν, κατόπιν εντολής μας, πρόταση περί ωραρίου και συνθηκών βόσκησης των αγελάδων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Κω. Η πρότασή μας περιλαμβάνει τα εξής:
- Για τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο να απαγορεύεται η βοσκή των ζώων σε χώρους και θέσεις, όπου είναι αδύνατη η πρόσβασή τους σε σκιά, τις ώρες από 10:00 π.μ έως 18:00 μ.μ., κατά τη διάρκεια ημερών που η θερμοκρασία αγγίζει τους 30 °C και τους ξεπερνάει. Φυσικά οι αγελάδες θα πρέπει να έχουν ακώλυτη πρόσβαση σε νερό όλο το 24ωρο. Αυτό ενδεχομένως θα επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλων συμπαγών σκευών που δεν θα ανατρέπονται από το σκοινί των ζώων, όπως συμβαίνει με τους αυτοσχέδιους κουβάδες.
- Σε περίπτωση βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, οι αγελάδες πρέπει να μεταφέρονται σε παντός είδους καταφύγια για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.
- Για νύχτες των μηνών Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 °C, τα ζώα πρέπει να μεταφέρονται σε παντός είδους καταφύγιο για διανυκτέρευση.
Αιτούμαστε η παραπάνω πρόταση να τύχει επεξεργασίας από τον Δήμο της Κω, το Τμήμα Κτηνιατρικής του νησιού και φυσικά από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων της Κω και να τοποθετηθούν δημοσίως σχετικά με την αποδοχή, την απόρριψη και την τυχόν πρόταση για τροποποίησή της.
Ταυτόχρονα, αιτούμαστε την αυστηρή εφαρμογή του ήδη υφισταμένου πλαισίου, ως αυτό καθορίζεται από τον νόμο, αλλά και την από 27-01-2020 απόφαση του δημάρχου της Κω, με ΑΔΑ: ΨΒΤΨΩΛΕ-ΜΚ9, σύμφωνα με την οποία έχει συγκροτηθεί Συνεργείο Περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων. Για την αποτελεσματική περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων είναι απαραίτητη η ανέγερση σχετικής εγκατάστασης/καταφυγίου, όπου θα στεγάζονται τα περισυλλεχθέντα ζώα. Αιτούμαστε όπως μας γνωστοποιηθεί με ποια απόφαση του Δήμου έχει αποφασιστεί η ανέγερση της εγκατάστασης αυτής και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανέγερσής του.
Οι πλείστες και μείζονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων στη χώρα μας είναι εν πολλοίς γνωστές και κατανοητές, όμως για εμάς δεν είναι αρκετό αυτό για να συμβιβασθούμε με την ιδέα των «εκπτώσεων» στο δικαίωμα ευζωίας των ζώων.
STICHTING MODESTOS NETHERLANDS
MODESTOS The Netherlands Foundation"
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
img_7867.jpeg
Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαριλένα Σούκουλη - Βιλιάλη με τον Γενικό Γραμματέα ΤΕΕ Αντώνη Γιαννικουρή

Στο επίκεντρο ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου, η Κατηγορία 5 και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

astynomianew.jpg
Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία στην Κω

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κω ένας 21χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Βέλγιο κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

stighmiotipo-othonis-2026-10-14-131924.png
Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Κω

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Κω περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων και παραδοσιακούς χορούς

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
18 °C
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 6:16ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας