Ένωση Γυναικών Ελλάδας Παράρτημα Κω: Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Κοινωνια Τρίτη, 7η Φεβρουαρίου 2023
978d725933e19456f28fdd869f4bd228.jpg

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Το πρόσφατο περιστατικό αυθαίρετης δημοσιοποίησης εικόνων προσωπικού χαρακτήρα που συνέβη και στο νησί μας, αποδεικνύει ότι η έμφυλη βία με τα διάφορα πρόσωπα έχει εισχωρήσει στη ζωή μας ανησυχητικά, ως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παγκόσμιο φαινόμενο που δε γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις ή ηλικίες απαντάται στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξής τους, με ολέθριες συνέπειές στο σώμα και την ψυχή του θύματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών και κοριτσιών, έχουν υποστεί μία μορφή βίας, στη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μια κατ’ εξοχήν εξουσιαστική έκφραση επιβολής, συνυφασμένη με την πατριαρχική δομή της κοινωνίας και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων.

Ο όρος έμφυλη βία περιλαμβάνει :1)την ενδοοικογενειακή βία που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΣΤΑΘΜΟΣ της 2/2/2023 , σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Κω για το 2022 το 80% των υποθέσεων νομικής βοήθειας αφορά περιστατικά κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας!!2) τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, trafficking/σωματεμπορία) 3) τη βία ως τακτική πολέμου 4) τη «σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας» (image-based sexual abuse), ορολογία που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκφράσεις: α) την «εκδικητική πορνογραφία» (revenge porn), που περιλαμβάνει τη διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εμφανίζεται στις εικόνες, μια εισβολή δηλ.στη σφαίρα της ιδιωτικότητας β) την ανεπιθύμητη διαδικτυακή παρακολούθηση /καταδίωξη (cyber-stalking), γ)τη διαδικτυακή παρενόχληση (cyber-bullying). Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από την ποικιλία και το πλήθος των τακτικών και μέσων που χρησιμοποιούν οι κακοποιητές, ο στόχος παραμένει κοινός: Διασυρμός, εκδίκηση, απειλή, πρόκληση φόβου, οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, ή ακόμα και ενθάρρυνση επιθέσεων και κακόβουλων πράξεων εναντίον των γυναικών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις 10 γυναίκες (11%) έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο από την ηλικία των 15 ετών, αναφέρει η σελίδα SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και το ποσοστό της βίας στον κυβερνοχώρο(Cyber violence) συνδέεται με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθοριστικό ζητούμενο είναι να σπάσει ο κύκλος της έμφυλης βίας στην όποια της μορφή. Ένα ισχυρότατο και αυστηρό νομικό οπλοστάσιο που να προστατεύει και να δικαιώνει τα θύματα , θα στέλνει ηχηρά μηνύματα σε αυτούς που παρενοχλούν, επιβάλλονται και κακομεταχειρίζονται. Αλλά πάνω απ΄όλα απαιτείται διαρκής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανατροπή των προκαταλήψεων και στερεότυπων στην κοινωνία. Και κυρίως διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών και καλλιέργεια μιας κουλτούρας ενάντια στη βία, αν θέλουμε ναδιαμορφώσουμε μια υγιή κοινωνία, έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές, όπου οι σχέσεις μεταξύ των φύλων να βασίζονται στις αξίες της συντροφικότητας και του αλληλοσεβασμού.

ΕΓΕ-ΚΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
200217214419_protikatoikia-550x345.jpg
ΣτΕ: Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον ο οφειλέτης έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία

Αφορά οφειλές πολιτών προς το Δημόσιο, Δ.Ο.Υ., ΟΤΑ (α' και β' βαθμού), ασφαλιστικά Ταμεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

deh.jpg
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αύριο Παρασκευή, στην Κω - Δείτε τις περιοχές

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 10:00, σε περιοχές της Κω

stighmiotipo-othonis-2026-10-14-102956.webp
Κλειστή η Ακτή Κουντουριώτου αύριο και το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 13:00 στο πλαίσιο των «Πανελλήνιων Αγώνων Ποδηλασίας Special Olympics Hellas - Κως 2026»

Κλειστή στην κυκλοφορία οχημάτων θα παραμείνει η Ακτή Κουντουριώτου την Παρασκευή και το Σάββατο, λόγω της διεξαγωγής των «Πανελλήνιων Αγώνων Ποδηλασίας Special Olympics Hellas» στην Κω

846528747_1436801015299068_6301824174999576734_n.jpg
Ο Σπύρου 8ος στην Ευρώπη με 9 πανελλήνια ρεκόρ

Την όγδοη θέση στην Ευρώπη και εννέα πανελλήνια ρεκόρ κατέκτησε ο αθλητής του ΠΑΣ Ανταγόρα Παναγιώτης Σπύρου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Εφήβων που διεξάγεται στο Δυρράχιο της Αλβανίας

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
19 °C
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 9:08ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας