Η επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Λέρο

Κοινωνια Κυριακή, 5η Φεβρουαρίου 2023
97385c20e44221b6d9e3d9732a3e90e6.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή ''Παντέλι'' νοτιοανατολικά ν. Λέρου. Ειδικότερα, μετά από ενημέρωση ιδιώτη για ύπαρξη σορού (α.λ.σ.) στη θάλασσα, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ιδιωτικά σκάφη από θαλάσσης, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί σαράντα ένας (41) αλλοδαποί εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ν. Λέρου, οκτώ (08) άτομα έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (02 ενήλικες και 06 ανήλικα παιδιά). Από τους ανωτέρω διασωθέντες, έξι (06) άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδες απόκρημνο σημείο στην ανωτέρω περιοχή από ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. και από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζοί στο σημείο. Ακόμη, εντοπίστηκε η σορός (01) γυναίκας και ένα (01) ανήλικο παιδί χωρίς τις αισθήσεις του εντός της θάλασσας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί σε λέμβο μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε για το συμβάν:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, 41 συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».

VIDEO
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-02-13-174606.png
Το 6ο Νηπιαγωγείο Κω βραβεύεται με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026 θα γίνει η παραλαβή της Πράσινης Σημαίας των Οικολογικών Σχολείων κατά τη διάρκεια του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Οικολογικών Σχολείων, που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

stighmiotipo-othonis-2026-02-13-141527.png
Tο Σάββατο 21 Φεβρουαρίου το αποκριάτικο καρναβάλι στην πόλη της Κω - Στις 15:30 η έναρξη

Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ανταγόρα και θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας.

hatzimarkos_g.jpg
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Περιφερειάρχη και 29 Δημάρχων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου για την κοινή δράση επί δύο εμβληματικών δράσεων

Ο σχεδιασμός  έργων και δράσεων στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης μικρών νησιών της Περιφέρειας και η δημιουργία υπηρεσίας για συλλογή και μεταφορά αποβλήτων, στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης

anakoinosi.png
Κλειστό τμήμα της επαρχιακής οδού Πυλί–Καρδάμαινα μετά από κατολίσθηση

Δείτε την ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
17 °C
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 3:16ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency