Πρόσφατα το ΕΠΑ.Λ. Κω προκρίθηκε στη Β΄ φάση του μαθητικού διαγωνισμού «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης», που διοργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάστηκαν και πρότειναν έργα κοινής ωφέλειας για τον τόπο τους. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και των αρχών και δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά». Στόχος του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης γύρω από 4 τομείς παρέμβασης ( Υδατικοί Πόροι, Μεταφορές, Απορρίμματα, Ενέργεια), ενώ οι προτάσεις που θα αναδειχθούν θα λάβουν βραβείο και θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος οι εξής μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Α6 του ΕΠΑ.Λ. Κω:
Μανιάς Μιχάλης
Πετρή Ραφαέλα
Σπανού Μαριλένα
Χατζηλάου Γιώργος
Η μαθητική ομάδα επέλεξε τον τομέα της Ενέργειας και κατέθεσε για το νησί της Κω πρόταση αξιοποίησης του παλαιού δημοτικού λατομείου στο χωριό Πυλί της Κω για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση ανεμογεννητριών και υδροστροβίλων. Η παραγόμενη από το αιολικό πάρκο ενέργεια, όταν δεν θα χρησιμοποιείται, θα αξιοποιείται για άντληση νερού.

Χάρτης μέρους του νησιού Κω με επισήμανση της περιοχής όπου βρίσκεται το παλαιό δημοτικό λατομείο Κω.
Κατά την πρόκριση της πρότασης του ΕΠΑ.Λ. Κω στη Β΄ φάση, πραγματοποιήθηκε ειδική διαδικτυακή συνάντηση με μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κω, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το έργο είναι εφικτό να υλοποιηθεί γιατί α) προτείνεται σε περιοχή που είναι εφικτή η αδειοδότησή του, β) χρησιμοποιούνται ώριμες τεχνολογίες, που δεν δημιουργούν αβεβαιότητα στην υλοποίησή του, γ) διευκολύνεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης του Δήμου να αποκαταστήσει τον χώρο του παλιού δημοτικού λατομείου και δ) για τόσο φιλικά προς το περιβάλλον και καινοτόμα έργα υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης σημαντικών χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους, καθώς και από το Πράσινο Ταμείο.

Στιγμιότυπο της διαδικτυακής επικοινωνίας του ΕΠΑ.Λ. Κω με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού.
Μένει να μάθουμε αν τελικά η πρόταση της μαθητικής ομάδας του σχολείου μας θα είναι μεταξύ των νικητριών προτάσεων προς υλοποίηση. Την προσεχή Τρίτη 15/6/2021 στην διαδικτυακή εκδήλωση απονομής. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους και καλή επιτυχία!
*Η μαθητική ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού ΠΕ04.01 (Φυσικού) και Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Κω κ. Παπανικολάου Φιλίππου και της εκπαιδευτικού ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), κ. Παπαγεωργίου Αποστολίας.
https://schoolpress.sch.gr/omikrokosmostouepalkw/archives/112
Για αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου αναβλήθηκε το σημερινό πρόγραμμα των Πανελλήνιων Αγώνων Ποδηλασίας Special Olympics Hellas, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κω
Ο 80χρονος προσέγγισε ανήλικη σε δημόσιο χώρο και επιδίωξε συνάντηση μαζί της με παραπλανητικό μέσο την παροχή χρηματικού ποσού, πριν συλληφθεί από αστυνομικούς στο σημείο συνάντησης
Στην ομιλία του, ο κ. Μανούσης ανέλυσε πώς η σύγχρονη Μοριακή Βιολογία και η Νευροεπιστήμη έρχονται να επαληθεύσουν την αρχαία διανόηση περί «κράσεως» και αμοιβαίας επίδρασης σώματος και νόου
Ο Γ.Σ. Εύδαμος Κω συγχαίρει τις αθλήτριές του που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους 37ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου.
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας