Νίκος Στ. Μανούσης: Γιατί χρειαζόμαστε να φέρουμε τα Χριστούγεννα πιο κοντά;

Κοινωνια Παρασκευή, 20η Νοεμβρίου 2020
d9b03be1151e2b8d7894633a6754422c.jpg

Μια τοποθέτηση του Ψυχιάτρου Νίκου Στ. Μανούση στις 19/11/20 στην Καθημερινή. «Η συλλογική αυταπάτη των Χριστουγέννων»

Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων και την κανονικότητα της κοινωνίας.

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός.

Η απειλή της νόσησης και του θανάτου φαντάζουν πιο απειλητικές από ποτέ.

Πως λοιπόν αντιδρούν οι Έλληνες καταναλωτές στην πίεση του περιορισμού; Είναι εντυπωσιακή η μεταστροφή σε ότι αφορά στην στάση τους απέναντι στις αγορές μέσω διαδικτύου, για τα Χριστούγεννα αλλά και στον στολισμό, πολύ νωρίτερα από το σύνηθες.

Και πως ερμηνεύεται αυτό; Μα γιατί η θλίψη, η στενοχώρια, ο μαρασμός, η αγωνία, το άγχος και ο εγκλεισμός ζητούν διέξοδο στη γιορτή των Χριστουγέννων!

Τα Χριστούγεννα που είναι συνυφασμένα με την αγάπη, την προσφορά, την θαλπωρή, την οικογένεια, την παιδική ηλικία και τις διακοπές. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια από τις ομορφότερες γιορτές του χρόνου, την οποία και προσμένουμε πάντοτε με μεγάλη χαρά.

Η λέξη Χριστού-γέννα από μόνη της σηματοδοτεί την έλευση του Θεανθρώπου και μας οδηγεί υποσυνείδητα σε μια νέα αρχή, σε ένα νέο ξεκίνημα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και ερμηνεύσιμο, στις ειδικές και ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, όπου επικρατεί η στέρηση των διαπροσωπικών επαφών, η μη κανονικότητα στο χώρο της εργασίας, ο περιορισμός των εξόδων, το συναίσθημα της ανυπομονησίας να είναι εντονότερο, καθώς θεωρούμε ότι το «πνεύμα» των Χριστουγέννων θα μπορέσει να αναπτερώσει το «πεσμένο» ηθικό.

Η φετινή γιορτή των Χριστουγέννων θα είναι για όλους μας διαφορετική αλλά θα πρέπει να έχει ένα βαθύτερο νόημα, το οποίο πρέπει ο καθένας από εμάς να το αναζητήσει μέσα του.

Νίκος Στ. Μανούσης Ψυχίατρος

image.png

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-17-191805.png
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών η Ευφροσύνη (Έφη) Σαμαρά - Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η κηδεία

Σε ηλικία 57 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευφροσύνη (Έφη) Σαμαρά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Πόλεως Κω

1000018542.webp
«Ορφέας και Ευρυδίκη» - Μία υπέροχη θεατρική παράσταση, γεμάτη συναίσθημα, μεράκι και αγάπη για το θέατρο!

Η θεατρική παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» παρουσιάστηκε στον «Πολυχώρο Σφαγείο» της Κω σε σκηνοθεσία της Διονυσίας Κασίου, χαρίζοντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία γεμάτη συγκίνηση και μεράκι

stighmiotipo-othonis-2026-10-14-102956.webp
Αναβλήθηκαν για αύριο οι Ποδηλατικοί Αγώνες Special Olympics

Για αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου αναβλήθηκε το σημερινό πρόγραμμα των Πανελλήνιων Αγώνων Ποδηλασίας Special Olympics Hellas, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κω

astynomianew.webp
Συνελήφθη στην Κω 80χρονος ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου

Ο 80χρονος προσέγγισε ανήλικη σε δημόσιο χώρο και επιδίωξε συνάντηση μαζί της με παραπλανητικό μέσο την παροχή χρηματικού ποσού, πριν συλληφθεί από αστυνομικούς στο σημείο συνάντησης

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
15 °C
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 7:25ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας