Η καθηγήτρια του 2ου Λυκείου Κω κ. Ευαγγελία Καμπουράκη, για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος

Κοινωνια Δευτέρα, 25η Μαΐου 2020
aa7d21e91b80a58f712047774cbb6dcb.jpg

Ως εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Κω, θέλω να καταθέσω την άποψή μου για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων εκτός σχολικής τάξης.

Από τη πρώτη στιγμή διαφώνησα κάθετα με την αναμετάδοση μαθημάτων .

Η σχολική τάξη και η ώρα του σχολικού μαθήματος είναι ιερά θέματα. Η παρακολούθηση της σχολικής τάξης, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των μαθημάτων μέσα από οποιαδήποτε μορφής κάμερα είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη. Οι κάμερες των λάπτοπ, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αναμετάδοση μαθήματων δεν είναι διαφορετικές από μόνιμα εγκατεστημένες κάμερες. Ακόμα και όταν η κάμερα του λάπτοπ προβάλλει μόνο τον σχολικό πίνακα ή τον εκπαιδευτικό και πάλι παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. Η ερώτηση, το σχόλιο, η παρατήρηση, η απορία που υποβάλλεται από τον μαθητή διαχέεται αυτομάτως σε πολλούς αποδέκτες εκτός σχολικής τάξης. (…..) Η απαγόρευση, άλλωστε, της καταγραφής και αποθήκευσης των μαθημάτων που αναμεταδίδονται αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει οποιοσδήποτε να κάνει ο,τιδήποτε –κακόβουλο, κακοπροαίρετο, προσβλητικό, απαξιωτικό- σε κάθε αναμετάδοση του μαθήματος. Η αρχή δεδομένων προστασίας προσωπικού χαρακτήρα αναγνωρίζει «ότι η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στη τάξη». Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Δημιουργούνται επικίνδυνες ατραποί. Το κράτος πειραματίζεται. Με πρόσχημα επιδημίες, πανδημίες ,φυσικές καταστροφές, αντί να διορίζει εκπαιδευτικούς δίπλα στους μαθητές και των πιο απομακρυσμένων σχολείων θα τοποθετεί οθόνες, θα εξοικονομεί χρήμα, θα απαξιώνει το ρόλο των εκπαιδευτικών, θα διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στον διαρκή έλεγχο υπό το μάτι του «Μεγάλου Αδερφού της τηλεκπαίδευσης». Αυτό το σχολείο δεν το θέλουμε για τα παιδιά μας.

Η σχέση δασκάλου – μαθητή δεν αρχίζει και τελειώνει με το ΡΗΜΑ, ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ,ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΉ ΡΙΖΑ ….

Η σχέση δασκάλου – μαθητή είναι βαθιά ανθρώπινη, είναι αγώνας συνεχής από την πρώτη μέρα του δασκάλου στο σχολείο ως τη μέρα που κατάκοπος αποχαιρετά οριστικά το σχολείο. Είναι σχέση που χτίζεται καθημερινά πάνω στο σεβασμό , την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη, την αγάπη. Είναι η σχέση του δασκάλου με το<< τελευταίο θρανίο>> που ενώ φαίνεται να αδιαφορεί, να δυσκολεύει το μάθημα , στην πραγματικότητα αναζητά στηρίγματα , βοήθεια, ενδιαφέρον, αγάπη . Είναι η σχέση του δασκάλου με το μαθητή που εξοντωμένος από το άγχος των εξετάσεων ξεσπά σε κλάματα. Είναι η σχέση του δασκάλου με το μαθητή που έχει άνεργους γονείς και παλεύει με χιλιάδες προβλήματα. Είναι η σχέση του δασκάλου με το μαθητή που το σπίτι του παλεύει με την αρρώστια. Είναι η σχέση του δασκάλου με το μαθητή- προσφυγόπουλο που παλεύει με τους εφιάλτες του πολέμου . Είναι εκείνη η δύσκολη και ιερή σχέση που θέλει το δάσκαλο και φίλο και γονιό και εμπνευστή ονείρων, δύναμης, αμφισβήτησης ,κριτικής ,αισιοδοξίας, ανθρωπιάς. Είναι εκείνη η ιερή και συνεχής σχέση που μετά από χρόνια χαρίζει στο δάσκαλο εκείνο το ζεστό ειλικρινή ανθρώπινο χαιρετισμό <<γεια σου, δάσκαλε>> .

Ποια κάμερα μπορεί να οικοδομήσει μια τέτοια σχέση;

Ευαγγελία Καμπουράκη, φιλόλογος στο 2ο ΓΕΛ Κω

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-18-094117.png
South Aegean Open Farm Days 2026: Τα αγροκτήματα του Νοτίου Αιγαίου ανοίγουν τις πόρτες τους!

Από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου, αγροκτήματα και παραγωγικές μονάδες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα υποδέχονται μικρούς και μεγάλους σε ένα διαφορετικό ταξίδι γεύσεων, γνώσης και εμπειριών

stighmiotipo-othonis-2026-10-18-093630.png
Aegean Skills: Σε εξέλιξη 9 δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας νέες ευκαιρίες γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στους κατοίκους των νησιών

stighmiotipo-othonis-2026-10-17-191805.png
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών η Ευφροσύνη (Έφη) Σαμαρά - Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η κηδεία

Σε ηλικία 57 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευφροσύνη (Έφη) Σαμαρά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Πόλεως Κω

1000018542.webp
Σοφός Μιχάλης: «Ορφέας και Ευρυδίκη» - Μία υπέροχη θεατρική παράσταση, γεμάτη συναίσθημα, μεράκι και αγάπη για το θέατρο!

Η θεατρική παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» παρουσιάστηκε στον «Πολυχώρο Σφαγείο» της Κω σε σκηνοθεσία της Διονυσίας Κασίου, χαρίζοντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία γεμάτη συγκίνηση και μεράκι

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
20 °C
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 3:52ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας